elen

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

Mέχρι περίπου τον 10ο αιώνα όταν ο Ιερέας έλεγε «τας θύρας τας θύρας εν σοφία ...
Διαβάστε περισσότερα...
Σε μια απόφαση-σταθμό, που φέρνει έναν αέρα από... Μεσαίωνα στην Γηραιά Ήπειρο, ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Κυβερνοπόλεμος φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε 11 χιλιόμετρα δυτικά της ...
Διαβάστε περισσότερα...
Μεταφορά 850 θέσεων κοινωφελούς εργασίας για το πρόγραμμα του υπουργείου υγείας ...
Διαβάστε περισσότερα...
Μία ακόμη περίοδος νηστείας είναι και η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων, η ...
Διαβάστε περισσότερα...
Τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα δίκτυα και οι ηλεκτρικές συσκευές ...
Διαβάστε περισσότερα...
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν πέσει κατακόρυφα. ...
Διαβάστε περισσότερα...
Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής διστάζουν να καλέσουν οποιαδήποτε τροφή ...
Διαβάστε περισσότερα...
Prev Next

bai tv1

           B.A.I. TV

joomla menu problem

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Καμία εκδήλωση
A+ R A-

Όσοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία λέγονται τσοπάνηδες. Με το ίδιο όμως όνομα λένε και τον ψυχογιό που τυχόν έχουν για να φυλάει τα πρόβατα ή τα γίδια. Αν αυτός είναι σε πολύ νεαρή ηλικία τον λένε ...

Από τα παλιά χρόνια η μελισσοκομία, υπήρχε σαν απασχόληση, με μικρή παραγωγή πάντα στη Στενή. Δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί επάγγελμα, λόγω του μικρού αριθμού των μελισσιών. Καπνιστήρι. ...

Το μάζεμα της ελιάς στη Στενή άρχιζε το Νοέμβριο, όμως από πριν πήγαιναν και συνέλεγαν την «χαμάδα» ελιές που είχαν πέσει από το δέντρο λόγω ωρίμανσης ή από τον αέρα.

Ακόμα νωρίτερα πήγαιναν και ...

Οι Στενιώτες τα αμπέλια τους τα φύτευαν σε περιοχές που τα χώματα ήταν «τραγανά», που δεν κρατούσαν δηλαδή νερό, δεν ήτανε «βαρκά» κατά τη συνηθισμένη έκφραση.

Τέτοιες περιοχές που ανταποκρίνονταν ...

Μόλις τέλειωνε ο θερισμός άρχιζε το αλώνισμα. Τοποθετούσαν τα δεμάτια σε στρογγυλό σχήμα, με ένα αφαλό (κενό) στη μέση, για να ανοίξουν τους κύκλους που έκαναν τα ζώα και να μην ζαλίζονται. Κάποιοι ...

Ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο ενός λαού είναι και οι δοξασίες, οι προλήψεις και τα έθιμα, που επικρατούν κατά τη γέννηση, όπως γίνεται και για τις άλλες δύο στιγμές της ανθρώπινης ζωής, τον γάμο ...
  Ο θερισμός ξεκίναγε περί τα μέσα με τέλη Ιουνίου. Η δουλειά αρχίζει τα χαράματα κάθε μέρα και τελειώνει αργά το βράδυ. Το θερισμό τον έχουν αναλάβει οι γυναίκες, ενώ οι άντρες θα δέσουν και ...

Οι εργασίες ξεκινούσαν από τον Οκτώβριο, που γινόταν το όργωμα και η σπορά, για τη φάβα, τις φακές, το βίκο και τη ρόβη, καθώς και της σίκαλης (βρίζας) που χρησιμοποιούσαν τις ίνες της για να ...

ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΥΓΟΣ
ΑΛΩΝΙΣΜΟΣ
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΘΕΡΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Οικονομία

Νέο ρεκόρ κατασχέσεων κατέρριψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Απρίλιο, ...
Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενα

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια -όχι σπάνια- γονιδιακή παραλλαγή που αποτελεί το ...
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνία

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 49.786.353,81 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η ...
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον ...
Διαβάστε περισσότερα...

Περιβάλλον

Από αυτούς οι 10 μοιάζουν με τη Γη Την ύπαρξη 219 νέων πλανητών εκτός του ηλιακού ...
Διαβάστε περισσότερα...

Απόψεις

Το φτερό που δεν άντεξε να φορτωθεί η καμήλα, μια διδακτική ιστορία για τον πόνο ...
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο ενός λαού είναι και οι δοξασίες, οι προλήψεις και τα έθιμα, που επικρατούν κατά τη γέννηση, όπως γίνεται και για τις άλλες δύο στιγμές της ανθρώπινης ζωής, τον γάμο και τον θάνατο, που αποτελούν τα κυριότερα στάδια του ανθρώπινου βίου. Το σύνολο των εκδηλώσεων αυτών, χαρακτηρίζει ακόμη τη διανοητικότητα και τον συναισθηματικό πλούτο της ανθρώπινης κοινωνίας, που είναι προϊόν κυρίως ανθρώπινων δεισιδαιμονιών, συχνά όμως και εμπειρίας. Περιττό να σημειωθεί, πως όσο μακρύτερα από τον πολιτισμό και την επιστήμη βρίσκεται μία κοινωνία, τόσο μεγαλύτερο και τόσο πρωτόγονο είναι το πλήθος των εκδηλώσεων αυτών, που προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα πορίσματα της προόδου και της επιστήμης.
Έτσι το παιδί μας το φέρνει ο πελαργός ή ο Θεός μέσα σ' ένα κοφινάκι και μας το κατεβάζει από την καμινάδα του τζακιού.
Δίνεται στην έγκυο να φάει ότι θέλει, για να μην μείνει το παιδί με το στόμα ανοιχτό, της απαγορεύεται να τρώει σπλήνα για να μην κάνει το παιδί λεκέδες (σημάδια), να μην τρώει σαλιγκάρια για να μην γίνει μυξιάρικο, να μην τρώει λαγό για να μην λαγοκοιμάται, να πίνει γάλα για να βγει το παιδί άσπρο, να μην δουλεύει του Αγίου Συμεών για να μη βγει το παιδί σημαδεμένο κ.α.
Διακαής επιθυμία των γονιών και των συγγενών ήταν να γεννηθεί αγόρι, γιατί η προίκα που θα απαιτήσει αργότερα, η πιθανή διακύβευση της τιμής και η αντίληψη γενικά για τη γυναίκα, υποβιβάζουν τη θέση του κοριτσιού από τη μέρα που θα γεννηθεί.
Στην προσπάθεια τους λοιπόν να αποκτήσουν αγόρι, έπεφταν θύματα «επιτηδείων» που τους πουλούσαν «σερνικοβότανα». Ένας άλλος τρόποςήταν, την ημέρα του γάμου να βάλουν ένα όμορφο αγόρι να ξαπλώσει στο νυφικό κρεβάτι για να «πιάσει» το ζευγάρι «παιδί» δηλαδή αγόρι. Παιδιά αποκαλούσαν τα αγόρια και τα κορίτσια, κορίτσια (έχω τρίαπαιδιά και ένα κορίτσι).
Για να είναι καλή η γέννα, δινόντουσαν ευχές, όπως καλή λευτεριά. με το καλό κ.α. και ζητούσαν τη στήριξη του Αγίου Ελευθερίου.
Υπήρχαν όμως και οι κατάρες από τους «εχθρούς», όπως ...κομματάκια να στο βγάλουνε κ.α. Για να μην πιάνουν λοιπόν οι κατάρεςέπιναν λιωμένο αλάτι μέσα στο νερό, για να λιώσουν οι κατάρες σαν το αλάτι.
Το αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι φαινόταν από την κοιλιά. Αν ήταν αγόρι η κοιλιά ήταν όρθια και μυτερή, αν ήταν κορίτσι η κοιλιά ήταν χαμηλά και στρογγυλή. - Οι παλιές μαμές, την ώρα της γέννας, άναβαν φωτιά και έβαζαν τη θράκα στη μέση του δωματίου, ενώ πάνω στη θράκα έριχναν λιβάνι. Περιέφεραν την έγκυο γύρω στη θράκα και κάπου-κάπου σήκωναν από μπροστά το φουστάνι πάνω από τη θράκα για να ζεσταθεί η κοιλιά της. Ύστερα γονάτιζε και με τα πόδια ανοιχτά άρχιζε η διαδικασία του τοκετού.
eleni tzini
Η Μαμή Ελένη Τζίνη, με την κόρη της Χρυσούλα
maria papakonstantinou
Η Μαμή Μαρία Παπακωνσταντίνου


Οι νεότερες μαμές, ξάπλωναν την έγκυο στο κρεβάτι για να ξεγεννήσει.
Όταν το παιδί γεννιόταν το «αφαλόκοβαν», του έκοβαν τον ομφάλιο λώρο.
 Η μαμή τον έπαιρνε μαζί με τα λερωμένα ρούχα της λεχώνας και τα έπλυνε στο ποτάμι, και ύστερα τον έθαβε κάπου πρόχειρα.
Η περιποίηση του μωρού αρχίζει αμέσως μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου. Το παιδί πλένεται και το νερό με το οποίο πλύθηκε χύνεται σε απόμερο μέρος. Η μαμή αλατίζει το παιδί παντού, εκτός από τα μάτια. Τυλίγεται στα σπάργανα και δένεται με τη φασκιά, που για αποτροπή της επήρειας των δαιμόνων είχε πάνω κεντημένο σταυρό. Σταυρώνεται επίσης το παιδί για τον ίδιο λόγο λίγο πριν κοιμηθεί και τοποθετείται στην κούνια (κουβέλι).
Το κουβέλι ήταν το κρεβατάκι του μωρούστο σπίτι, ενώ όταν έπρεπε να το πάρει έξω μαζί της η μάνα του υπήρχε η μελούτη.
Απ' τις πρώτες στιγμές επίσης μετά τη γέννηση ορισμένες προσπάθειες πιστεύεται ότι γίνονταν για να αποκτήσει το παιδί καλό χαρακτήρα και σώμα. Δεν του δίνουν γάλα την πρώτη μέρα για να είναι υπομονετικό, του δένουν το κεφάλι, γύρω απ' το μέτωπο για να γίνει το κεφάλι στρογγυλό, ενώνουν σταυρωτά χέρια, πόδια ή αριστερό χέρι με δεξί πόδι και αντίθετα δεξί χέρι με αριστερό πόδι. κάθε φορά που το λύνανε και πριν το ξαναδέσουνε με τις φασκιές για να «λύνεται το κορμάκι του» όπως έλεγαν.
Την Τρίτη μέρα γίνονταν τα «κολυμπίδια του μωρού». Σ' αυτό το λόγο έχει πάλι η μαμή. Θα το πλύνει σε σκάφη ή σε μεγάλο ταψί με χλιαρό νερό και σαπούνι, όπου μέσα εκεί ρίχνουν κέρματα «ασήμωμα» που αποτελούν και την αμοιβή της μαμής.
Να πούμε επίσης, ότι τις πρώτες μέρες, η λεχώνα δεν έπινε κρύονερό για να μην παγώσουν οι ακαθαρσίες που είχαν μείνει μέσα της και δεν βγαίνουν. Συνήθως έπιναν γλυκάνισο, χλιαρό ή ζεστό, κρασί ζεστό, λιχοζούμι και γενικά φαγητά ζεστά και «σουπερά» για 20-25 μέρες.
Δεν λέγανε άσχημες κουβέντες μέσα στο σπίτι (για θανάτους, αρρώστιες κ.λπ.) γιατί καραδοκούσε ο επιλόχειος πυρετός και για να προφυλαχτούν απ' αυτόν έβαζαν κάτω απ' το μαξιλάρι ή κάπου στο στρώμα, μαχαίρι ή ψαλίδι, μπαρούτι, σκόρδο, ψωμί κ.α για να προφυλαχτούν από τα δαιμονικά που θα έφερναν τον πυρετό.
Αλλά όταν παρ' όλ' αυτά έρχεται ο πυρετός με ανατριχίλες, πυρετό, πόνους στο στήθος, παραληρήματα, διόγκωση των θηλών των μαστών, ώστε να μην μπορεί να βυζάξει το παιδί, πόνους σε δόντια, στο στομάχι κ.λπ. η αντίδραση είναι το σιδέρωμα στο στήθος έξω από τα ρούχα, όπως επίσης και το χτένισμα με μεγάλη χτένα έξω απ' τα ρούχακομπρέσες με χαμομήλι και ζεστό νερό μέχρι φυσικά να ειδοποιηθεί ο... γιατρός (αν υπήρχε).
Να πούμε ότι στις τρεις μέρες ερχόντουσαν οι μοίρες και μύρωναν το παιδί.
Σε 5-7 μέρες πήγαιναν στον παπά στην εκκλησία με ένα ποτήρι ή μπουκάλι νερό που το ευλογούσε ο παπάς. Με το αγιασμένο αυτό νερό έβρεχαν τη λεχώνα και της έβαζαν και λίγο στο φαγητό, για να τη φυλάει από κάθε κακό.
Για σαράντα μέρες η λεχώνα δεν βγαίνει απ' το σπίτι αλλά ούτε και δέχεται επισκέψεις.
Όταν περάσουν σαράντα μέρες και «σαραντίσει» πηγαίνει στην εκκλησία μαζί με το μωρό και ο παπάς τους διαβάζει ευχές και περιφέρει το παιδί γύρω-γύρω στις εικόνες. Αν είναι αγόρι το πάει και μέσα στο Ιερό Βήμα, αν είναι κορίτσι όχι.
Από τότε λοιπόν η λεχώνα μπορεί να πηγαίνει σε ξένα σπίτια και να δέχεται επισκέψεις και επίσης ελαττώνεται και η επήρεια των κακοποιών δαιμόνων, η οποία εξαφανίζεται τελείως μετά τη βάφτιση.
Ο θηλασμός συνεχίζεται έως ότου η μητέρα «κινήσει πάλι έγκυος» όπως λένε, πίστευαν δε ότι αποφεύγεται η σύλληψη όσο διαρκούσε ο θηλασμός.
Το απόκομμα του θηλασμού γίνεται με βίαιο τρόπο, βάζοντας στη θηλή του μαστού πιπέρι και άλλα διάφορα ώστε το παιδί να σιχαθεί και να μην πλησιάζει το βυζί ή το έστελναν να κοιμηθεί για λίγες μέρες κάπου που να μην είναι η μάνα του κοντά. Όμως ήταν δύσκολο γιατί τα παιδιά ήταν ήδη μεγάλα και καταλάβαιναν. Σε μερικές περιπτώσεις ο θηλασμός διαρκούσε και μέχρι τον τρίτο ή τέταρτο χρόνο.
* * * *
Πρακτικές μαμές στη Στενή, απ' ότι διαβάζουμε στο χρονικό της Στενής του Δ. Γιαννούκου, από παλιά ήταν η Αγγελλού χήρα Δημητρίου Γαλάνη (Γριά κοντή).
Η Γιαννούλα Καμαριώτη (Γριά Γιαννούλα).
Η Κυριακή Πατερίτσα (Κυριά).
Η Σοφία Παπαναστασίου (Σοφίτσα).
Το 1930 εγκαταστάθηκε μονίμως η διπλωματούχος Μαία Μέσης Σχολής  
Ελένη Τζίνη.
Το 1940 η επιστήμων Μαία Μαρία Γ. Παπακωνσταντίνου.

Γιάννης Γιαννούκος
 
laografikastenis.blogspot.gr

Ξενώνας "Νακαράκη"

Μουσικό Πανδοχείο

xenonas

ΨΥΓΕΙΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

cafe1743 steni logo oval2

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ανακοινώσεις

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Οι πορείες που οργανώνονται από την ομάδα μας απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το μόνο που χρειάζεται για κάθε συμμετοχή είναι όρεξη, σωστά παπούτσια, κατάλληλη ενδυμασία ( ανάλογα με την εποχή και τον καιρό), νεράκι κ ίσως κάτι ελαφρύ για μασούλημα (καθένας φροντίζει για τον εαυτό του).
Όποιος δεν έχει μεταφορικό επικοινωνεί με την ομάδα. Η μεταφορά μας στα σημεία συνάντησης και έπειτα στην αφετηρία της πεζοπορίας γίνεται από Ι.Χ., ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τη συμμετοχή και την αναγκαιότητα. Αυτοκίνητα ξεκινάνε από Χαλκίδα, Αρτάκη και Στενή.
Είμαστε ερασιτέχνες, λάτρεις των όμορφων διαδρομών και των ξεχωριστών τοπίων. Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετάσχει κανείς στις βόλτες μας δεν χρειάζονται δεξιότητες, φοβερές αντοχές ή εμπειρία ανάλογα βέβαια και με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε διαδρομής.
Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός όσον αφορά στις συμμετοχές. Μπορεί να έρθει όποιος το επιθυμεί και να φέρει και την παρέα του. Ελάτε να γνωριστούμε!
Μόνη και βασική προϋπόθεση: η αγάπη και ο σεβασμός για τον περιβάλλον.

 

https://www.facebook.com/groups/298771773841121/?ref=bookmarks

Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος

19146230 1466826550105351 1441261778205209581 n

manitariadirfys

Στενή Δίρφυος

embed google map embedgooglemap.net

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!