elen

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

    Μια από τις πιο συχνές λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι το ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Μπορεί για ...
Διαβάστε περισσότερα...
«Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ...
Διαβάστε περισσότερα...
Σύμφωνα με τους ειδικούς όλοι βλέπουμε όνειρα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί ...
Διαβάστε περισσότερα...
Άρχισε σήμερα και λήγει στις 8 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ΑΣΕΠ ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται η ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του ...
Διαβάστε περισσότερα...
Το κινητό σας τηλέφωνο έχει κάνει τον κύκλο του και έφτασε η στιγμή να ...
Διαβάστε περισσότερα...
Τρία νέα προγράμματα απασχόλησης για 12.774 ανέργους βγάζει τις επόμενες ημέρες ...
Διαβάστε περισσότερα...
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν σεξ πριν πέσουν για ύπνο, κάτι το οποίο κάνουν ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σαν σήμερα το 1828 μίλησε για “νενέκους” και είπε το ...
Διαβάστε περισσότερα...
Prev Next

bai tv1

           B.A.I. TV

joomla menu problem

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Καμία εκδήλωση
A+ R A-

Ορεινή φύση που γοητεύει και μαγευτική θέα ως το Αιγαίο

Αγαπημένος προορισμός όλων των εποχών είναι η Δίρφυς, το βουνό που δεσπόζει στην καρδιά της Εύβοιας και είναι το ψηλότερο στο νησί. Στην ...

Το όνομά της οφείλεται στη στενή χαράδρα, μέσα στην οποία έχουν κτιστεί οι δυο οικισμοί, Ανω και Κάτω Στενή. Αξίζει όμως να κάνετε μια βόλτα στα στενά δρομάκια και στις πλατείες μέσα στον οικισμό.

...

Δεν πήγαν σχολείο σήμερα 20 παιδιά από το Πούρνο Ευβοίας καθώς γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του σχολείου τους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ...

Έγινε στο γήπεδο του Πισσώνα, ο καθιερωμένος αγιασμός εν όψει της νέας αγωνιστικής χρονιά που σε λίγο ξεκινά,του Α.Ο. Πισσώνα - Φουρτούνα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου Βασ. ...

Η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τοπικής Κοινότητας, του Οικολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΑΠΟΓΚΡΕΜΟΣ», του Δασικού Συνεταιρισμού και Του Πρώην ...

Πάρε το αμάξι σου και φύγε τώρα για τη Στενή Ευβοίας. Τον απόλυτο προορισμό για κάθε εποχή.

Πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά βουνά, ένα γραφικό και υπέροχο χωριό και μία ...

Η κακοκαιρία το βράδυ της Τρίτης 29 Αυγούστου συνοδεύτηκε με αρκετές δυνατές αστραπές που έκαναν τη νύχτα μέρα και στο όρος της Δίρφυς.

Η διάρκεια τους ξεπέρασε τη μία ώρα και το φωτογραφικό ...

Όταν παίρνανε το λάδι από το λιοτρίβι, το βάζανε σε καζάνια και άλλα δοχεία για λίγες μέρες, για να κατακαθίσει η μούργκα. Ύστερα, καθαρό πια το έβαζαν στα δοχεία που θέλανε κι ήταν έτοιμο για χρήση.

...
Απόδραση στη Δίρφυ, το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας
Στενή Ευβοίας: Mια χαράδρα κατάφυτη από πλατάνια και καρυδιές
Γιατί δεν πάνε σχολείο είκοσι παιδιά από το Πούρνο Ευβοίας
Αγιασμός νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς Α.Ο Πισσώνα - Φουρτούνα
Δίκαιο το αίτημα να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία στην Άτταλη και τον Πούρνο του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων
Πιες νερό από τη «Βρύση του Γιατρού»
Ο φακός τσάκωσε τον κεραυνό στο βουνό της Δίρφυς
Η Παρασκευή του σαπουνιού στη Στενή

Οικονομία

Μπορεί οι φορολογούμενοι να περιμένουν να ξεκινήσει η λοταρία των αποδείξεων ...
Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενα

Ο σύγχρονος Φρανκενστάιν αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του, αφού η εταιρεία ...
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνία

Ήδη άρχισαν να μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Το ...
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική


Στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το επιχειρησιακό σχέδιο δολοφονίας του ...
Διαβάστε περισσότερα...

Περιβάλλον

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε εκ νέου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή άσπρες ...
Διαβάστε περισσότερα...

Απόψεις

Όταν κάποτε μια ομάδα φίλων είχαμε επισκεφτεί έναν άγιο ασκητή, μεταξύ άλλων μας ...
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΛΩΝΙΣΜΟΣ

alonismos

Μόλις τέλειωνε ο θερισμός άρχιζε το αλώνισμα. Τοποθετούσαν τα δεμάτια σε στρογγυλό σχήμα, με ένα αφαλό (κενό) στη μέση, για να ανοίξουν τους κύκλους που έκαναν τα ζώα και να μην ζαλίζονται. Κάποιοι λίγοι νοικοκυραίοι που είχαν πάρα πάνω δεμάτια έκαναν κι άλλες θημωνιές. Υπήρχαν και δυο τρεις Στενιώτες νοικοκυραίοι, που είχαν και τρεις θημωνιές. Στη Στενή υπήρχαν δυο αλώνια τα πέρα και τα δώθε και ο καθένας πήγαινε, ανάλογα σε ποιο ήταν το χωράφι του κοντά Τα παλαιότερα αλώνια της Στενής ήταν τα Παλιάλωνα λίγο πιο κάτω από τα σημερινά στο δρόμο για τα θυμάρια. Στο αλώνισμα ήταν η σειρά των βαλμάδων. Βαλμάς είναι ο τεχνίτης του αλωνίσματος, το ζώο και το ντουέν. Στο αλώνισμα έμπαινε και το πνεύμα της αλληλοβοήθειας «τα δαν(ει)κά». Ο ένας βοήθαγε τον άλλον. Για 300 δεμάτια χρειάζονταν πέντε βαλμάδες. Εξήντα δεμάτια ο βαλμάς. Κάποιοι έφτιαχναν και θημωνιές με 500 δεμάτια και τα ανέβαζαν όσο πιο ψηλά μπορούσαν, ίσως και για φιγούρα. Τότε χρησιμοποιούσαν 4 + 4 βαλμάδες σε δυο βάρδιες. Φοράδα, γαϊδούρι, μουλάρι και λίγο παλαιότερα και βόδια. Μόλις έμπαιναν τα δεμάτια στη σειρά ξεκίναγαν οι βαλμάδες

ntouen
Ντουέν

. Γύρω-γύρω συνέχεια χωρίς σταματημό, ενώ κάποιος έσπρωχνε τα δεμάτια να είναι μέσα στη στρογγυλή περίμετρο των βαλμάδων. Όσοι προσλαμβάνανε βαλμάδες επί πληρωμή και όχι «δανεικά» τους πλήρωναν με ένα ή δυο ξάγια σιτάρι την ημέρα. Αφού γύριζαν τα δεμάτια με το δικούλι και έφερναν τα πάνω κάτω, ξεκίναγαν και πάλι για να τελειώσουν κι αυτά που δεν είχαν γίνει. Σταδιακά ξεχώριζε το σιτάρι από το άχυρο.

Αφού τέλειωνε το αλώνισμα σειρά είχε το ξανέμισμα (λίχνισμα). Στα περισσότερα χωριά περίμεναν τον αέρα για να ξανεμίσουν. Στη Στενή ήξεραν ότι στα αλώνια, συνήθως κάθε βράδυ είχε «πόηο»*. Αφού ξανέμιζαν το «λιώμα», που το είχαν μαζέψει σε σωρό, μάζευαν τον καρπό του σιταριού με κόσκινο και καθάριζαν τα σκύβαλα* με τα οποία τάιζαν τα ζώα. Για το ξανέμισμα χρησιμοποιούσαν το καρπολόι και το δικούλι. Το άχυρο, που είχε μαζευτεί σε σωρό, το σάκιαζαν στα αχυρόσακα και το πήγαιναν στα κατώγια «στου μπλέχτ»*
Ντουέν
για να έχουν τα ζώα φαΐ για το χειμώνα. Τον καρπό, τον πέρναγαν από το δρινόνι ή δερμόνι (χοντρή σίτα), για να καθαρίσει από τα σκύβαλα, τον έβαζαν στα καρπόσακα και τον πήγαιναν στα αμπάρια.
Τα καρπόσακα και τα αχυρόσακα τα έφτιαχναν από το φυτό σπάρτο και να πως.
Στον τόπο μας φύεται σε μεγάλες ποσότητες και έχει ύψος περίπου δύο μέτρα. Επειδή λοιπόν δεν υπήρχαν χρήματα για να αγοράσουν σακιά, τα έφτιαχναν από σπάρτο.
Μάζευαν τα βλαστάρια από τα σπάρτα και τα κάνανε δέματα. Τα μεταφέρανε στο χωριό και τα πηγαίνανε στο ποτάμι. Τα βυθίζανε μέσα στο νερό και για να μην τα παρασύρει η ορμή του ποταμιού, βάζανε από πάνω πέτρες. Τα αφήνανε εκεί τρεις-τέσσερις μέρες για να φουσκώσουν.
lixnisma
Λίχνισμα
Ύστερα τα βράζανε στο καζάνι (κακάβι). Όταν βράσουν, τα βγάζουν και τα αφήνουν να κρυώσουν. Όταν κρύωναν τους βγάζανε τη φλούδα και τα χτυπάγανε πάνω σε μια πέτρα με έναν ξύλινο κόπανο και απ το πολύ χτύπημα γινόταν σαν μαλλί.
Κατόπιν το βάζανε στα «λανάρια» που ήταν δύο τετράγωνα σανίδια με χερούλια και είχαν επάνω καρφωμένες, σιδερένιες βελόνες.
Στη συνέχεια γινόταν το γνέσιμο με τη ρόκα, το αδράχτι και το σφοντύλι. Μετά τα μάζευαν σε κουβάρια και τα πήγαιναν στην «τυλίχτρα» Η τυλίχτρα ήταν ένα εργαλείο που μετέφερε το νήμα, από το κουβάρι στο «Αντί» με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι έτσι ρυθμισμένο το νήμα να υπακούει στις «πατήθρες» και να περνάει ανάμεσά τους η «σαΐτα»
karpoloi
Καρπολόι 
Από το ύφασμα λοιπόν αυτό, έφτιαχναν τα καρπόσακα και τα αχυρόσακα και επειδή το ύφασμα αυτό ήταν πολύ γερό, τα σακιά κρατούσαν πολλά χρόνια.
Πολλές γυναίκες έφτιαχναν και φουστάνια απ΄ αυτό.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γιάννης Γιαννούκος
 laografikastenis.blogspot.gr
 
 
 
 
 
 
 
Δερμόνι. (Δριμόνι) Αραιή σίτα, για το καθάρισμα του σιταριού. Υπήρχε και δερμόνι, που αντί για σίτα, είχε στη βάση λαμαρίνα, με τρύπες ανάλογες του καρπού που θέλαμε να καθαρίσουμε. Πιο μικρές για σιτάρι φάβα κ.λ.π. και πιο μεγάλες για καλαμπόκι, ρεβίθια κ.ο.κ.
Μπλέχτης.   Ο αχυρώνας. Ένα μέρος που είχε χωριστεί με σανίδες ή κλαδιά στο κατώι και το χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη ζωοτροφών.
Ντουέν.   Εργαλείο αλωνίσματος. Είχε μήκος περίπου ένα μέτρο και πλάτος 30 έως 35 εκατοστά. Από κάτω είχε σιδεράκια σαν λεπίδες. Μπροστά και πίσω ήταν εφαρμοσμένες σανίδες, για να στηρίζει τα πόδια του ο αναβάτης. Επίσης μπροστά και πίσω, ήταν καμπυλωτό, δημιουργούσε «μύτη». Στη μπροστινή μύτη είχε χαλκά για να προσδένεται στο ζώο.
Πόηο  Τα καλοκαίρια με τις μεγάλες ζέστες, μετά τη δύση του ήλιου, μερικές φορές έπιανε ένα ελαφρύ δροσερό αεράκι  που συνήθως κρατούσε και όλη τη νύχτα. Το αεράκι αυτό εκτός από τη δροσιά που πρόσφερε, είχε και άλλες ευεργετικές ιδιότητες, όπως  ήταν το ξανέμισμα  που γινόταν μετά το αλώνισμα και ήθελε αέρα για να ξεχωρίσει ο καρπός από το άχυρο.
Αυτό το ελαφρύ δροσερό αεράκι το λέγανε πόηο.(από+ήλιος)
Σκύβαλα. Υπολείμματα από το κοσκίνισμα των δημητριακών και ιδιαίτερα του σιταριού, που τα χρησιμοποιούσαν για τροφή των ορνίθων.

Ξενώνας "Νακαράκη"

Μουσικό Πανδοχείο

xenonas

ΨΥΓΕΙΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

cafe1743 steni logo oval2

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ανακοινώσεις

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Οι πορείες που οργανώνονται από την ομάδα μας απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το μόνο που χρειάζεται για κάθε συμμετοχή είναι όρεξη, σωστά παπούτσια, κατάλληλη ενδυμασία ( ανάλογα με την εποχή και τον καιρό), νεράκι κ ίσως κάτι ελαφρύ για μασούλημα (καθένας φροντίζει για τον εαυτό του).
Όποιος δεν έχει μεταφορικό επικοινωνεί με την ομάδα. Η μεταφορά μας στα σημεία συνάντησης και έπειτα στην αφετηρία της πεζοπορίας γίνεται από Ι.Χ., ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τη συμμετοχή και την αναγκαιότητα. Αυτοκίνητα ξεκινάνε από Χαλκίδα, Αρτάκη και Στενή.
Είμαστε ερασιτέχνες, λάτρεις των όμορφων διαδρομών και των ξεχωριστών τοπίων. Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετάσχει κανείς στις βόλτες μας δεν χρειάζονται δεξιότητες, φοβερές αντοχές ή εμπειρία ανάλογα βέβαια και με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε διαδρομής.
Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός όσον αφορά στις συμμετοχές. Μπορεί να έρθει όποιος το επιθυμεί και να φέρει και την παρέα του. Ελάτε να γνωριστούμε!
Μόνη και βασική προϋπόθεση: η αγάπη και ο σεβασμός για τον περιβάλλον.

 

https://www.facebook.com/groups/298771773841121/?ref=bookmarks

manitariadirfys

Στενή Δίρφυος

embed google map embedgooglemap.net

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!