elen

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

Αμυντικές δαπάνες και Δημόσιο μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας που ασχολήθηκαν ...
Διαβάστε περισσότερα...
Αυτή η απίστευτη φωτογραφία δείχνει μια γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει 8 ...
Διαβάστε περισσότερα...
«Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί ...
Διαβάστε περισσότερα...
Άρχισε σήμερα και λήγει στις 8 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ΑΣΕΠ ...
Διαβάστε περισσότερα...
Περίπου 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο. Κάποιοι όμως που έχουν την ...
Διαβάστε περισσότερα...
Η πρόληψη είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την υγεία των δοντιών, αλλά ο ...
Διαβάστε περισσότερα...
Για άλλη μια φορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απασχολεί αρνητικά ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς ...
Διαβάστε περισσότερα...
Τρία νέα προγράμματα απασχόλησης για 12.774 ανέργους βγάζει τις επόμενες ημέρες ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται η ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σαν σήμερα το 1828 μίλησε για “νενέκους” και είπε το ...
Διαβάστε περισσότερα...
Prev Next

bai tv1

           B.A.I. TV

joomla menu problem

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Καμία εκδήλωση
A+ R A-

Δεν πήγαν σχολείο σήμερα 20 παιδιά από το Πούρνο Ευβοίας καθώς γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του σχολείου τους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ...

Έγινε στο γήπεδο του Πισσώνα, ο καθιερωμένος αγιασμός εν όψει της νέας αγωνιστικής χρονιά που σε λίγο ξεκινά,του Α.Ο. Πισσώνα - Φουρτούνα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου Βασ. ...

Η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τοπικής Κοινότητας, του Οικολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΑΠΟΓΚΡΕΜΟΣ», του Δασικού Συνεταιρισμού και Του Πρώην ...

Πάρε το αμάξι σου και φύγε τώρα για τη Στενή Ευβοίας. Τον απόλυτο προορισμό για κάθε εποχή.

Πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά βουνά, ένα γραφικό και υπέροχο χωριό και μία ...

Η κακοκαιρία το βράδυ της Τρίτης 29 Αυγούστου συνοδεύτηκε με αρκετές δυνατές αστραπές που έκαναν τη νύχτα μέρα και στο όρος της Δίρφυς.

Η διάρκεια τους ξεπέρασε τη μία ώρα και το φωτογραφικό ...

Όταν παίρνανε το λάδι από το λιοτρίβι, το βάζανε σε καζάνια και άλλα δοχεία για λίγες μέρες, για να κατακαθίσει η μούργκα. Ύστερα, καθαρό πια το έβαζαν στα δοχεία που θέλανε κι ήταν έτοιμο για χρήση.

...

Ο σταυρεπίστεγος ναός της Παλαιοπαναγιάς σε απόμερη θέση ανάμεσα στα χωριά Λούτσα και Στενή Ευβοίας, διασώζει πλούσιο μνημειακό διάκοσμο υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, που μπορεί να χρονολογηθεί ...

Και τα live στην κεντρική πλατεία Στενής συνεχίζονται..!

Γιατί δεν πάνε σχολείο είκοσι παιδιά από το Πούρνο Ευβοίας
Αγιασμός νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς Α.Ο Πισσώνα - Φουρτούνα
Δίκαιο το αίτημα να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία στην Άτταλη και τον Πούρνο του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων
Πιες νερό από τη «Βρύση του Γιατρού»
Ο φακός τσάκωσε τον κεραυνό στο βουνό της Δίρφυς
Η Παρασκευή του σαπουνιού στη Στενή
Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: Η επιστροφή
LIVE 25/8/17

Οικονομία

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Έλεγχος και προστασία του ...
Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενα

Οι περισσότεροι, ειδικά τα παιδιά, λατρεύουν τα πατατάκια. Όμως οι λάτρεις των ...
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνία

Ο Αύγουστος, μήνας προστάτης των οφειλετών κατά των οποίων εκκρεμεί δικαστική ...
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική


Θα καταφέρει η Ελλάδα να ανακάμψει αναρωτιέται σε άρθρο του ο Guardian. «Ο Τσίπρας ...
Διαβάστε περισσότερα...

Περιβάλλον

Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ...
Διαβάστε περισσότερα...

Απόψεις

Μια φορά πήγε ένας τύπος στο κουρείο για το καθιερωμένο κούρεμα και ...
Διαβάστε περισσότερα...

Το γουρούνι

Το γουρούνι, οι περισσότεροι Στενιώτες το αγόραζαν από το παζάρι της Κάτω Στενής την 1η Σεπτεμβρίου. Το έτρεφαν για τέσσερις περίπου μήνες και παραμονές Χριστουγέννων το έσφαζαν. Επειδή όμως η δουλειά αυτή είχε πολύ δυσκολία, βοηθούσε ο ένας τον άλλον, αλλά μαζεύονταν γύρω και πολλοί περίεργοι, για να παρακολουθήσουν και να δώσουν και συμβουλές, για το πώς πρέπει να γίνει το σφάξιμο.

Όπου ακούγονταν τα διαπεραστικά μουγκρητά από τα σφαζόμενα γουρούνια, τρέχαμε εμείς τα παιδιά για να πάρουμε τη φούσκα του γουρουνιού, να την καθαρίσουμε και να την κάνουμε μπαλόνι για τα παιχνίδια μας.

Αφού έγδερναν το γουρούνι, ξεχώριζαν όλα εκείνα με τα οποία θα έφτιαχναν τα λουκάνικα, τον πασπαλά, την πηχτή, τις οματιές κλπ και το υπόλοιπο το κρεμούσαν από το τσιγκέλι, αφού προηγουμένως το αλάτιζαν καλά.

Απ΄αυτό μαγείρευαν το καθιερωμένο φρικασέ και έψηναν στο τζάκι όποτε ήθελαν κόβοντας ένα κομμάτι από το κρεμασμένο χοιρινό.

Λουκάνικα

loukanika

Αυτά γίνονταν από τα έντερα του γουρουνιού και από το κρέας του. Τα έντερα τα καθάριζαν οι νοικοκυρές, πλένοντάς τα πολλές φορές. Οι άντρες έκοβαν το κρέας σε φέτες και μετά σε μικρά- μικρά κομματάκια και τα ταλιάριζαν Τα έβαζαν σε μια λεκάνη και έριχναν αλάτι, πιπέρι, διάφορα μπαχαρικά, ρίγανη, θυμάρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, κλπ. Τα άφηναν κάποιες ώρες ανακατεύοντάς τα.

Μετά έβαζαν ένα ειδικό χωνάκι στο ένα άνοιγμα του εντέρου ( το άλλο το έδεναν με κλωστή ) και γέμιζαν το στόμιο του χωνιού με το υλικό, ενώ με μια καρφίτσα ή μικρό βελόνι τρύπαγαν το έντερο ώστε να βγαίνει ο αέρας και να προχωράει το υλικό μέσα στο έντερο. Όταν τελείωναν, τα κρεμούσαν σε ένα ξύλο κοντά στη φωτιά και αφού στέγνωναν, τα κρεμούσαν σε κάποιο σημείο του σπιτιού και από αυτά έκοβαν κομμάτια, όποτε ήθελαν να φάνε.

Πασπαλάς

 Έκοβαν το κρέας σε κομμάτια που να έχουν πολύ λίπος, όχι πολύ μεγάλα άλλα ούτε πολύ μικρά. Τα έβαζαν σε μία λεκάνη και ρίχνανε αλάτι χοντρό, το αφήνανε για 4-5 μέρες και το τουμπάρανε κάθε τόσο να πάρει καλά το αλάτι και να σφίξει το κρέας για να μη τους χαλάσει. Μετά τις 5 μέρες το ξέπλεναν να φύγει το πολύ αλάτι και το βάζανε σε μία κατσαρόλα για να βράσει. Όταν κρυώσει το κρέας το βάζουν στην πνιότα και ρίχνουν από πάνω το ζουμί που έβρασε, για να πήξει. Με το πηγμένο λίπος από πάνω, τα κομμάτια το κρέας συντηρούνται για πάρα πολύ καιρό, ενώ το λίπος χρησιμοποιείται για τηγάνισμα.

Οματιές

 Οι οματιές είναι ένα από τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα φαγητά της περιοχής μας.

Για να φτιαχτεί χρειάζεται πολύ δουλειά και προσεκτική διαδικασία.

Από το βράδυ, παίρνουμε το μπουλουγούρι (πλιγούρι), που είναι σιτάρι που έχει τριφτεί στο χειρόμπλου (χειρόμυλο), το βάζουνε στην κατσαρόλα ή τον τέντζερη, αν έχουνε μεγάλη ποσότητα και το βράζουνε για λίγη ώρα. Ύστερα σβήνουν τη φωτιά και το αφήνουν όλο το βράδυ μέσα στην κατσαρόλα για να φουσκώσει.

Την άλλη μέρα παίρνουν το παχύ έντερο του γουρουνιού και το πλένουν με κρύο νερό για να φύγουν οι βρωμιές που περιέχουν τα έντερα. Μετά το ξαναπλένουν με χλιαρό νερό πέντε έως έξι φορές. Αφού καθαριστούν καλά τα έντερα, τα πλένουν πάλι με ξύδι αραιωμένο στο νερό και πάλι το ξαναπλένουν με καθαρό νερό, για να φύγει η μυρωδιά του ξιδιού και το αφήνουν μέσα στο νερό να μαλακώσει μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση.

.omaties

Για τη γέμιση έπαιρναν το μπουλουγούρι και μέσα σ΄ αυτό έριχναν κομματάκια ψιλοκομμένα χοιρινού συκωτιού, που προηγουμένως το είχαν βράσει καλά και επιπλέον αλάτι, θρούμπι, κανέλα, γαρύφαλλο, πιπέρι και ελάχιστο λάδι και τα ανακάτευαν καλά.

Έπαιρναν στη συνέχεια το έντερο του χοιρινού και το έκοβαν κομμάτια  μάκρος 30-35 εκατοστά το καθένα και τα γύριζαν ανάποδα, δηλαδή το μέσα μέρος έβγαινε απ΄ έξω και μέσα σ΄ αυτά έβαζαν τη γέμιση και με σκοινί τα έδενα από τις δύο άκρες.

Οι οματιές ήταν έτοιμες να μπούνε στο φούρνο.

Μερικοί έβαζαν μέσα στο ταψί ανάμεσα από τις οματιές και κομμάτια χοιρινού, που ψηνόντουσαν μαζί για να δώσουν μια επί πλέον γεύση στο φαγητό.

Πηχτή

Αυτό το φαγητό γινόταν από το κεφάλι, τα αυτιά και τα πόδια του γουρουνιού.
Τα καθάριζαν καλά, ξύριζαν τις τρίχες για να είναι πεντακάθαρα, τα έπλεναν και τα έβαζαν σε ένα μεγάλο τέντζερη. Έριχναν νερό, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά διάφορα και τα έβραζαν σε σιγανή φωτιά μέχρι να ξεχωρίζουν εύκολα τα κόκαλα. Μετά τα ξεκοκάλιζαν και τα τοποθετούσαν σε πήλινα τσουκάλια ή πνιότες. Τα σκέπαζαν με το ζωμό που είχαν ρίξει ξύδι και λεμόνι και τα άφηναν να κρυώσουν. Ο χυμός αυτός γινόταν σαν ζελέ και διατηρούσε την πηχτή για πολύ μεγάλο διάστημα. Ήταν πεντανόστιμος μεζές και σήκωνε και αρκετό κρασάκι τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Αλλά από το γουρούνι τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Ακόμα και τα κόκαλα που έμεναν στο τέλος και είχαν επάνω τους λίγο κρέας, τα έβαζαν σε ένα δοχείο με άρμη για να διατηρούνται και τα μαγείρευαν με διάφορα φαγητά, μακαρόνια, ρύζι κλπ.

Κάτι σαν τους σημερινού κύβους που βάζουμε στα φαγητά για να δίνουν την ανάλογη γεύση.

 

Γιάννης Γιαννούκος

 

 

laografikastenis.blogspot.gr

Ξενώνας "Νακαράκη"

Μουσικό Πανδοχείο

xenonas

ΨΥΓΕΙΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

cafe1743 steni logo oval2

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ανακοινώσεις

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Οι πορείες που οργανώνονται από την ομάδα μας απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το μόνο που χρειάζεται για κάθε συμμετοχή είναι όρεξη, σωστά παπούτσια, κατάλληλη ενδυμασία ( ανάλογα με την εποχή και τον καιρό), νεράκι κ ίσως κάτι ελαφρύ για μασούλημα (καθένας φροντίζει για τον εαυτό του).
Όποιος δεν έχει μεταφορικό επικοινωνεί με την ομάδα. Η μεταφορά μας στα σημεία συνάντησης και έπειτα στην αφετηρία της πεζοπορίας γίνεται από Ι.Χ., ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τη συμμετοχή και την αναγκαιότητα. Αυτοκίνητα ξεκινάνε από Χαλκίδα, Αρτάκη και Στενή.
Είμαστε ερασιτέχνες, λάτρεις των όμορφων διαδρομών και των ξεχωριστών τοπίων. Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετάσχει κανείς στις βόλτες μας δεν χρειάζονται δεξιότητες, φοβερές αντοχές ή εμπειρία ανάλογα βέβαια και με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε διαδρομής.
Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός όσον αφορά στις συμμετοχές. Μπορεί να έρθει όποιος το επιθυμεί και να φέρει και την παρέα του. Ελάτε να γνωριστούμε!
Μόνη και βασική προϋπόθεση: η αγάπη και ο σεβασμός για τον περιβάλλον.

 

https://www.facebook.com/groups/298771773841121/?ref=bookmarks

manitariadirfys

Στενή Δίρφυος

embed google map embedgooglemap.net

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!