elen

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

Mέχρι περίπου τον 10ο αιώνα όταν ο Ιερέας έλεγε «τας θύρας τας θύρας εν σοφία ...
Διαβάστε περισσότερα...
Σε μια απόφαση-σταθμό, που φέρνει έναν αέρα από... Μεσαίωνα στην Γηραιά Ήπειρο, ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Κυβερνοπόλεμος φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε 11 χιλιόμετρα δυτικά της ...
Διαβάστε περισσότερα...
Μεταφορά 850 θέσεων κοινωφελούς εργασίας για το πρόγραμμα του υπουργείου υγείας ...
Διαβάστε περισσότερα...
Μία ακόμη περίοδος νηστείας είναι και η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων, η ...
Διαβάστε περισσότερα...
Τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα δίκτυα και οι ηλεκτρικές συσκευές ...
Διαβάστε περισσότερα...
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν πέσει κατακόρυφα. ...
Διαβάστε περισσότερα...
Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής διστάζουν να καλέσουν οποιαδήποτε τροφή ...
Διαβάστε περισσότερα...
Prev Next

bai tv1

           B.A.I. TV

joomla menu problem

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Καμία εκδήλωση
A+ R A-

Όσοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία λέγονται τσοπάνηδες. Με το ίδιο όμως όνομα λένε και τον ψυχογιό που τυχόν έχουν για να φυλάει τα πρόβατα ή τα γίδια. Αν αυτός είναι σε πολύ νεαρή ηλικία τον λένε ...

Από τα παλιά χρόνια η μελισσοκομία, υπήρχε σαν απασχόληση, με μικρή παραγωγή πάντα στη Στενή. Δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί επάγγελμα, λόγω του μικρού αριθμού των μελισσιών. Καπνιστήρι. ...

Το μάζεμα της ελιάς στη Στενή άρχιζε το Νοέμβριο, όμως από πριν πήγαιναν και συνέλεγαν την «χαμάδα» ελιές που είχαν πέσει από το δέντρο λόγω ωρίμανσης ή από τον αέρα.

Ακόμα νωρίτερα πήγαιναν και ...

Οι Στενιώτες τα αμπέλια τους τα φύτευαν σε περιοχές που τα χώματα ήταν «τραγανά», που δεν κρατούσαν δηλαδή νερό, δεν ήτανε «βαρκά» κατά τη συνηθισμένη έκφραση.

Τέτοιες περιοχές που ανταποκρίνονταν ...

Μόλις τέλειωνε ο θερισμός άρχιζε το αλώνισμα. Τοποθετούσαν τα δεμάτια σε στρογγυλό σχήμα, με ένα αφαλό (κενό) στη μέση, για να ανοίξουν τους κύκλους που έκαναν τα ζώα και να μην ζαλίζονται. Κάποιοι ...

Ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο ενός λαού είναι και οι δοξασίες, οι προλήψεις και τα έθιμα, που επικρατούν κατά τη γέννηση, όπως γίνεται και για τις άλλες δύο στιγμές της ανθρώπινης ζωής, τον γάμο ...
  Ο θερισμός ξεκίναγε περί τα μέσα με τέλη Ιουνίου. Η δουλειά αρχίζει τα χαράματα κάθε μέρα και τελειώνει αργά το βράδυ. Το θερισμό τον έχουν αναλάβει οι γυναίκες, ενώ οι άντρες θα δέσουν και ...

Οι εργασίες ξεκινούσαν από τον Οκτώβριο, που γινόταν το όργωμα και η σπορά, για τη φάβα, τις φακές, το βίκο και τη ρόβη, καθώς και της σίκαλης (βρίζας) που χρησιμοποιούσαν τις ίνες της για να ...

ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΥΓΟΣ
ΑΛΩΝΙΣΜΟΣ
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΘΕΡΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Οικονομία

Νέο ρεκόρ κατασχέσεων κατέρριψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Απρίλιο, ...
Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενα

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια -όχι σπάνια- γονιδιακή παραλλαγή που αποτελεί το ...
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνία

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 49.786.353,81 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η ...
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον ...
Διαβάστε περισσότερα...

Περιβάλλον

Από αυτούς οι 10 μοιάζουν με τη Γη Την ύπαρξη 219 νέων πλανητών εκτός του ηλιακού ...
Διαβάστε περισσότερα...

Απόψεις

Το φτερό που δεν άντεξε να φορτωθεί η καμήλα, μια διδακτική ιστορία για τον πόνο ...
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδική σχιζοφρένεια: Τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε

paidiki sxizofrenia

Ποια είναι τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να πάσχει από σχιζοφρένεια;

 Τα παιδιά πολύ σπάνια θα εμφανίσουν συμπτώματα σχιζοφρένειας πριν την ηλικία των δώδεκα ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοήσουμε τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια που θα εμφανιστούν, ώστε να αντιδράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα σημάδια;

Προβλήματα στο μπουσούλημα

Αν το παιδί σας αργήσει πολύ να αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει, ή αν εμφανίζονται ανωμαλίες στον τρόπο που το κάνει, υπάρχουν πιθανότητες να είναι σημάδι σχιζοφρένειας, όπως και αυτισμού. Το μπουσούλημα ξεκινάει ανάμεσα στον έκτο και τον δέκατο μήνα, με πιο συνηθισμένο ξεκίνημα τον όγδοο. Ένας προληπτικός έλεγχος αρκεί, καθώς υπάρχουν και τα μωρά που όντως ξεκινούν να μπουσουλάνε αργότερα—ή και καθόλου, περνώντας κατευθείαν στο περπάτημα.

Προβλήματα στην ομιλία

Ξανά, υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με το παιδί, αλλά αν στους τέσσερις μήνες δεν προσπαθεί να μιμηθεί ήχους, και αν στους έξι μήνες δεν γελάει, θα ήταν καλή ιδέα να κάνετε μερικές προληπτικές εξετάσεις στον παιδίατρό σας.

Προβλήματα στις κινητικές δεξιότητες

Παράξενες συμπεριφορές στην κίνηση, όπως οι ρυθμικές κινήσεις εμπρός και πίσω, ή το “φτερούγισμα” των χεριών, μπορεί να είναι σημάδια σχιζοφρένειας ή αυτισμού. Επίσης, αν το παιδί είναι πολύ περισσότερο άτσαλο από το κανονικό, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό σημάδι.

Υπερευαισθησία σε ερεθίσματα

Αν το μωρό σας αντιδρά υπερβολικά σε έντονα φώτα, γρήγορες κινήσεις και θορύβους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αρκετών προβλημάτων, όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αυτισμού, όπως και σχιζοφρένειας. Μπορεί να φωνάζει ή να κλαίει, και να χρειάζεται πολύ συχνότερα να το αγκαλιάζετε για να το καθησυχάσετε.

Δυσκολία συγκέντρωσης των ματιών

Η αδυναμία συγκέντρωσης των ματιών, ειδικά σε αντικείμενα που κινούνται αργά, μπορεί να είναι από τα αρχικά σημάδια που πρέπει να προσέχετε. Οι άνετες κινήσεις των ματιών, η ικανότητα να ακολουθούν αντικείμενα που κινούνται με ευκολία, συχνά δεν υπάρχει σε άτομα με σχιζοφρένεια, αυτισμό ή μετατραυματικό στρες.

Περίεργες συνήθειες στον ύπνο

Υπερβολικός ύπνος ή σφοδρή αϋπνία, όπως και άλλες διαταραχές ύπνου μπορεί να είναι σημάδια σχιζοφρένειας. Αυτό συμβαίνει επειδή καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη στον οργανισμό, προκαλώντας προβλήματα στον ύπνο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από πολύ νωρίς, νωρίτερα ίσως και από τα κινητικά προβλήματα.

Παράξενη έκφραση συναισθημάτων

Μερικοί ασθενείς με σχιζοφρένεια εκφράζουν συναισθήματα που δεν ταιριάζουν στις περιστάσεις—για παράδειγμα, γέλιο σε μία στενάχωρη στιγμή. Επίσης, είναι  πιθανό το παιδί να εμφανίζει αισθήματα οργής ή άγχους που δεν εξηγούνται.

Κακές επιδόσεις στο σχολείο

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα σχιζοφρένειας, σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, είναι οι κακές επιδόσεις στο σχολείο, καθώς η πάθηση αρχίζει να εκφράζεται με την αδυναμία του παιδιού να μάθει, όπως και να έχει αναπτυγμένες οργανωτικές δεξιότητες. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αρχίζει να τα πηγαίνει χειρότερα στο σχολείο, προσπαθήστε να βρείτε την ρίζα του προβλήματος.

Προβλήματα στις κοινωνικές δεξιότητες

Οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια συχνά απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Για παράδειγμα, οι σχιζοφρενείς που υποφέρουν από παρανοϊκά επεισόδια μπορούν πολύ δύσκολα να εμπιστευθούν τους άλλους ανθρώπους.

Παράλογες σκέψεις

Κακή οργάνωση των σκέψεων αλλά και ομιλία που μπορεί να μην βγάζει νόημα είναι δύο συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι ένα παιδί πάσχει από σχιζοφρένεια. Πιο σοβαρά συμπτώματα, που απαιτούν άμεση ιατρική παρακολούθηση, είναι οι απότομες αλλαγές στην σκέψη, όπως παραισθήσεις.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Ξενώνας "Νακαράκη"

Μουσικό Πανδοχείο

xenonas

ΨΥΓΕΙΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

cafe1743 steni logo oval2

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ανακοινώσεις

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Οι πορείες που οργανώνονται από την ομάδα μας απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το μόνο που χρειάζεται για κάθε συμμετοχή είναι όρεξη, σωστά παπούτσια, κατάλληλη ενδυμασία ( ανάλογα με την εποχή και τον καιρό), νεράκι κ ίσως κάτι ελαφρύ για μασούλημα (καθένας φροντίζει για τον εαυτό του).
Όποιος δεν έχει μεταφορικό επικοινωνεί με την ομάδα. Η μεταφορά μας στα σημεία συνάντησης και έπειτα στην αφετηρία της πεζοπορίας γίνεται από Ι.Χ., ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τη συμμετοχή και την αναγκαιότητα. Αυτοκίνητα ξεκινάνε από Χαλκίδα, Αρτάκη και Στενή.
Είμαστε ερασιτέχνες, λάτρεις των όμορφων διαδρομών και των ξεχωριστών τοπίων. Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετάσχει κανείς στις βόλτες μας δεν χρειάζονται δεξιότητες, φοβερές αντοχές ή εμπειρία ανάλογα βέβαια και με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε διαδρομής.
Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός όσον αφορά στις συμμετοχές. Μπορεί να έρθει όποιος το επιθυμεί και να φέρει και την παρέα του. Ελάτε να γνωριστούμε!
Μόνη και βασική προϋπόθεση: η αγάπη και ο σεβασμός για τον περιβάλλον.

 

https://www.facebook.com/groups/298771773841121/?ref=bookmarks

Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος

19146230 1466826550105351 1441261778205209581 n

manitariadirfys

Στενή Δίρφυος

embed google map embedgooglemap.net

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!