elen

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

Να εξομολογηθείς με ειλικρίνεια γιατί θα φανερωθούν μία μέρα όλα στην άλλη ζωή ...
Διαβάστε περισσότερα...
Νέο πρόγραμμα για 20.000 προσλήψεις ανέργων έχει στα σκαριά ο ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα ...
Διαβάστε περισσότερα...
Την προσοχή σας φίλοι των θεραπευτικών και αιθέριων έλαιων, αυτό είναι για σας! ...
Διαβάστε περισσότερα...
Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τις ενέργειες των ...
Διαβάστε περισσότερα...
«Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ...
Διαβάστε περισσότερα...
    Μια από τις πιο συχνές λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι το ...
Διαβάστε περισσότερα...
Το περιοδικό National Geographic προσπαθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις για το ...
Διαβάστε περισσότερα...
Στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεών του για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ...
Διαβάστε περισσότερα...
Άρχισε σήμερα και λήγει στις 8 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ΑΣΕΠ ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σαν σήμερα το 1828 μίλησε για “νενέκους” και είπε το ...
Διαβάστε περισσότερα...
Prev Next

bai tv1

           B.A.I. TV

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Καμία εκδήλωση
A+ R A-

 

 

Του ταξιάρχη Μπεληγιάννη

Οι καλικάντζαροι είναι μαυριδεροί, τριχωτοί, με ουρά και μακριά χέρια. Ζουν στα έγκατα της γης και με ένα μεγάλο πριόνι αγωνίζονται να κόψουν τον τεράστιο ...

 Στην ενότητα αυτή, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες του ιστολογίου μας, θα παραθέσουμε σειρά φωτογραφιών από τη ζωή των χωριανών μας τα παλιά χρόνια.

Αλέκος Μαστρογιάννης, η γυναίκα του Μαρία ...

Η μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων ετών στη Στενή φέτος!  Λάτρεις του χιονιού κάνουν ελέυθερο σκι....

 

Ορειβατικό ...

΄Το ρεματάκι στην Πάνω Στενή , από μία φωτογραφία του 1932 , όπως αναρτήθηκε πρόσφατα από φίλους στο fb.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Δεξαμενή στο Αλωνάκι και από τα σπίτια που στέκουν ακόμη ...

 

Κάθε τόπος είχε τα δικά του μαγειρέματα. Συνήθως, το «καλό» φαγητό ήταν το χοιρινό, καμιά φορά και το κοτόπουλο, πάντως στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χοιρινό κρέας είχε... δεσπόζουσα ...

Από τον μήνα Νοέμβριο αρχίζει το μάζεμα της ελιάς. Μια δουλειά που στη Στενή τουλάχιστον έπρεπε να τελειώσει γρήγορα προτού ξεκινήσουν οι βροχές και τα χιόνια του χειμώνα. Ψηλές ελιές οι Στενιώτικες ...

Η ελιά 


Από την αρχαιότητα η καλιέργεια της ελιάς ήταν η πιο διαδεδομένη καλλιέργεια δένδρου στην χώρα μας. Ιερό δένδρο από τότε που η θεά Αθηνά την φύτεψε στην Ακρόπολη , αρχέγονο σύμβολο ...

 


Απ΄ τις παραμονές αρχίζουν οι προετοιμασίες για την καθαριότητα και τον στολισμό του σπιτιού.
Απ΄ τη Χαλκίδα καταφθάνουν τα «Γυμνασιόπαιδα» αλλά και πολλοί ξενιτεμένοι σε άλλες περιοχές της ...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΟΥΣ
ΡΕΤΡΟ
Ορειβατικό Σκι στη Στενή Ευβοίας 8/1/2017
ΣΤΕΝΗ 1932
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
ΤΑ ΛΙΟΤΡΙΒΙΑ
Τα Χριστούγεννα στη Στενή Ευβοίας και στη γύρω περιοχή, στα παλιά χρόνια της αθωότητας και της νοσταλγίας.

Οικονομία

Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ, κύριος και συμπληρωματικός. Είναι άλλοι δεκαεννέα φόροι ...
Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενα

Τι αποκαλύπτουν Γέροντες του Άθωνα… Οπωσδήποτε πολλοί εκ των αναγνωστών του ...
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνία

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος λήγει ...
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική


Με αιχμηρό τρόπο επέλεξε ο Αρκάς να σχολιάσει την επικοινωνιακή τακτική της ...
Διαβάστε περισσότερα...

Περιβάλλον

Ο ποταμός Νέστος είναι το φυσικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Πηγάζει από ...
Διαβάστε περισσότερα...

Απόψεις

Δείτε δύο συγκλονιστικές επιθανάτιες εμπειρίες! Όταν επέστρεψαν στη ζωή, μετά ...
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί καίγεται η Ελλάδα;

foto eleftherostypos

Πότε επιτέλους θα καθίσουμε σοβαρά όλοι να ασχοληθούμε με την τεράστια καταστροφή που υφίσταται η πατρίδα μας; Πρέπει να θρηνήσουμε 63 νεκρούς, όπως το 2007 για να κινητοποιηθούμε;

Όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί διότι όλοι έχουμε ευθύνες. Όχι μόνο γιατί εμείς ψηφίζουμε τους πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της καθημερινότητας. Αλλά και γιατί συμβάλουμε τα μέγιστα σε μια εθνική τραγωδία διαρκείας.

Σύμφωνα με παλαιότερα στατιστικά στοιχεία, κυριότερη αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών κατά την περίοδο 2000-2012 είναι οι γεωργικές δραστηριότητες με ποσοστό 27%. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός πυρκαγιών προκλήθηκαν από διερχόμενους οδηγούς και εκδρομείς (18%). Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κακόβουλες ενέργειες ακολουθούν με ποσοστό 17%. Το ποσοστό των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κεραυνούς ανέρχεται στο 13%.

Το 2013 δόθηκαν κι άλλα στοιχεία από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με τις αγροτοδασικές πυρκαγιές και τις συλλήψεις που έχουν γίνει από το 2009 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με αυτά, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εμφανίζονται να έχουν προκληθεί από πρόθεση κατά: 47,81% (το 2013), 48,2% το 2012, 48,2% το 2011, 37,5% το 2010 και 26,2% επί του συνόλου το 2009, τη στιγμή που η αμέλεια κατέχει ποσοστά της τάξης των 27,27%, 34,8%, 32,5%, 37,7% και 38,7% αντίστοιχα.

Το 2016 τα στοιχεία έδειχναν ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών έχουν ως εξής:

Πρόθεση 47,94%

Αμέλεια 32,65%

Φυσικά αίτια 2,78%

Άγνωστα 13,45%

Τυχαία 3,18%.

Σε μια άλλη έρευνα για την περίοδο 2000-2009 προκύπτει ότι στο σύνολο 110.846 δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν τη συγκεκριμένη 9ετία, όπως προκύπτει από τη Στατιστική του Πυροσβεστικού Σώματος, το 44,04% ξεκίνησαν από «άγνωστα αίτια», το 27,8% οφειλόταν σε «εμπρησμό από αμέλεια», το 19,2% σε «εμπρησμό από πρόθεση», το 8,5% σε «φυσικά αίτια» και το 0,5% σε «τυχαία γεγονότα».

Τι σημαίνουν τα στοιχεία; Ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 80% περίπου βάζουν φωτιές από πρόθεση ή από αμέλεια ή είναι άγνωστη η αιτία αλλά εικάζουμε ποια είναι αυτή. Και προφανώς πρόθεση δεν είναι να προκαλέσουν… πολιτική αναταραχή, να ρίξουν την κυβέρνηση, όπως μας λένε τώρα οι Συριζαίοι. Αλλά να αποχαρακτηριστεί μια έκταση, να κτιστούν νέα αυθαίρετα ή να ικανοποιηθεί το αρρωστημένο μυαλό πυρομανών.

Ο μύθος των ξένων πρακτόρων που ήρθαν να κάψουν την Ελλάδα είναι παλιός. Χρησιμοποιείται όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της ανικανότητάς της. Χρησιμοποιήθηκε το 2007 όταν κάηκαν 2,5 εκατ. στρέμματα και πέθαναν 63 άνθρωποι γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αναβαπτίστηκε βεβαίως στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δηλαδή στις κάλπες, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι «ασύμμετρες απειλές» χρησιμοποιούνται όταν δεν μπορεί να υπάρξει άλλη δικαιολογία, κι όταν οι παραιτήσεις αφήνονται σε κάποιο συρτάρι υπουργού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας ξαναθυμίζει πόσο μοιάζει με το… σύστημα Καραμανλή. Φαίνεται ότι έχει ίδιους συμβούλους ή μπερδεύτηκαν ορισμένοι… δεξιοί με την αριστερή διακυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι όμως πως όταν κυριαρχεί η τεμπελιά, η έλλειψη σχεδίου, η ασχετοσύνη, η ανικανότητα τότε ξεφυτρώνει η συνωμοσία. Όπως και η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε υποσχεθεί αλλαγή του κράτους, πόλεμο της διαπλοκής, ανάπτυξη, νέα Ελλάδα, έτσι και ο Τσίπρας τα ίδια υπόσχεται. Κι όταν διαψεύδονται παταγωδώς καθώς η καθημερινότητα είναι πολύ σκληρή, έρχονται οι θεωρίες συνωμοσίας, οι ξένοι πράκτορες, τα σχέδια αποσταθεροποίησης.

Ίσως το 2007 οι… επιβουλείς, οι εμπρηστές να ήταν αριστεροί, οι Αμερικάνοι, κάποιοι Εβραίοι κ.λπ. Σήμερα σίγουρα είναι κάποιοι νεοφιλελέδες που προφανώς μισούν τον Τσίπρα, τον Τόσκα, τον Πολάκη.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα καίγεται επειδή έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα κρατικής ανικανότητας και λαϊκής ανευθυνότητας. Το… στουπί που βάζει τη φωτιά είναι ένας συνδυασμός γεγονότων και αντίληψης για τον κόσμο. Ο εμπρηστής που καίει το δάσος για να κτίσει αυθαίρετο ή ο βλάκας που καίει ξερόχορτα ή κάνει μπάρμπεκιου στον πεθερό με 8 μποφόρ έρχονται να αγγίξουν την απουσία του κράτους. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει κτηματολόγιο, κανονικό και δασικό. Είναι μια χώρα που καίγεται κάθε χρόνο αλλά χθες πέταγαν μόλις 4 καναντέρ γιατί καμιά 10αριά άλλα απλά… τα είχαν παίξει.

Είναι μια χώρα με πυροσβέστες που σήμερα θεωρούνται ήρωες αλλά που όμως δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη. Που υπάρχουν εκατοντάδες συμβασιούχοι αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν γιατί δεν τους εγκρίνονται οι… υπερωρίες την ώρα που καίγεται η χώρα.

Είναι ένας κράτος που ο πρωθυπουργός αναζητείται εδώ και τρεις ημέρες και στέλνει απλώς μηνύματα μέσω twitter. Που οι υπουργοί εμφανίζονται ηλιοκαμένοι για να δώσουν μια παράσταση μπροστά στις κάμερες. Που μια περιφερειάρχης εμφανίζεται αμακιγιάριστη για να ταιριάζει με το γκρίζο φόντο, για να το παίξει υπερκομματική σε μια επίδειξη δήθεν ενδιαφέροντος για τα όσα συμβαίνουν.

Και είναι μια χώρα που πληρωμένα πιστόλια της δημοσιογραφίας της αριστεράς του… πισινού κατηγορούν την αντιπολίτευση και δεν έχουν ούτε μια στάλα κριτικής για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Και μάλιστα οι ίδιοι μας λένε «σκάστε» γιατί λένε δεν είναι η ώρα των παραιτήσεων και του απολογισμού.

Σκάστε εσείς ανίκανοι, μικροί και ανύπαρκτοι πολιτικάντηδες που τα κάνατε θάλασσα στην πρώτη φουρτούνα και τα φορτώνετε σε ύποπτους σχεδιασμούς για να πέσει η κυβέρνηση. Και σκάστε κι εσείς κακόμοιρα ανθρωπάκια που καίτε τη χώρα από αμέλεια ή από πρόθεση αλλά μετά ζητάτε τη βοήθεια της πυροσβεστικής αλλά έχετε ακόμη δικαίωμα ψήφου.

Σκάστε όλοι σας και δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη για να καταλάβετε ποιοι καίνε την Ελλάδα μας. Ίσως τότε να μιλήσουμε με σοβαρότητα και να βρεθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης του μείζονος αυτού εθνικού θέματος. Ως τότε ας σκάσουν όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι κι ας πάρουν ένα κλαδί να σβήσουν τη φωτιά. Η επίκληση στα θεία ή σε μια βροχή απλά επιτείνει τη γελοιότητα.

Ξενώνας "Νακαράκη"

Μουσικό Πανδοχείο

xenonas

ΨΥΓΕΙΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

cafe1743 steni logo oval2

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ανακοινώσεις

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Οι πορείες που οργανώνονται από την ομάδα μας απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το μόνο που χρειάζεται για κάθε συμμετοχή είναι όρεξη, σωστά παπούτσια, κατάλληλη ενδυμασία ( ανάλογα με την εποχή και τον καιρό), νεράκι κ ίσως κάτι ελαφρύ για μασούλημα (καθένας φροντίζει για τον εαυτό του).
Όποιος δεν έχει μεταφορικό επικοινωνεί με την ομάδα. Η μεταφορά μας στα σημεία συνάντησης και έπειτα στην αφετηρία της πεζοπορίας γίνεται από Ι.Χ., ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τη συμμετοχή και την αναγκαιότητα. Αυτοκίνητα ξεκινάνε από Χαλκίδα, Αρτάκη και Στενή.
Είμαστε ερασιτέχνες, λάτρεις των όμορφων διαδρομών και των ξεχωριστών τοπίων. Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετάσχει κανείς στις βόλτες μας δεν χρειάζονται δεξιότητες, φοβερές αντοχές ή εμπειρία ανάλογα βέβαια και με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε διαδρομής.
Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός όσον αφορά στις συμμετοχές. Μπορεί να έρθει όποιος το επιθυμεί και να φέρει και την παρέα του. Ελάτε να γνωριστούμε!
Μόνη και βασική προϋπόθεση: η αγάπη και ο σεβασμός για τον περιβάλλον.

 

https://www.facebook.com/groups/298771773841121/?ref=bookmarks

manitariadirfys

Στενή Δίρφυος

embed google map embedgooglemap.net

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!