Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

elen
A+ R A-

Διάσχιση Δίρφης

0RzBzQo.jpg

Η Δίρφη, το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας, έχει υψόμετρο 1.743 μέτρα και καταλαμβάνει, μόλις, την 93η θέση στην υψομετρική κατάταξη των ελληνικών βουνών.

Παρόλα αυτά, θεωρείται -και όχι άδικα- ως ένα από τα ωραιότερα και άγρια βουνά της Ελλάδας, με εντυπωσιακό ανάγλυφο, μεγάλη βιοποικιλότητα και ιδιαίτερο μικροκλίμα.

Όταν αντικρύζεις από μακριά τον επιβλητικό κωνικό της όγκο, θαρρείς και βλέπεις έναν μεγάλο κρατήρα ηφαιστείου. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι στους ορειβατικούς κύκλους αποκαλείται «Μικρό Φούτζι».

tNlzfWW.jpg

Το «Μικρό Φούτζι»

Ένα βουνό με απότομες πλαγιές, άλλες αλπικές και γυμνές, κι άλλες πλούσιες σε βλάστηση, και με άφθονα τρεχούμενα νερά που διαρρέουν υπέροχα φαράγγια.

Ένα βουνό ανεμοδαρμένο, με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες -ελέω της γεωγραφικής του θέσης- που έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων των ορειβατών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι περισσότερες σχολές χειμερινού βουνού που λειτουργούν στην Αττική, έχουν συμπεριλάβει τη Δίρφη στο πρόγραμμα της πρακτικής εξάσκησης.

Πάμε, λοιπόν, να περπατήσουμε εικονικά ένα μονοπάτι που περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που περιγράψαμε παραπάνω. Δηλαδή, διάσχιση φαραγγιού, πορεία σε απότομες δασωμένες ή άγριες και γυμνές πλαγιές, πέρασμα από την μυθική κορυφή -το Δέλφι- αφού, κατά τη μυθολογία, διεκδικεί την τέλεση του γάμου του Δία και της Ήρας, και κατάληξη στο στολίδι του βουνού, το όμορφο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας.

68m21rR.jpg

Το καταφύγιο της Δίρφης σε υψόμετρο 1.120 μέτρων

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στη διαδρομή που ξεκινάει με τη διάσχιση του φαραγγιού της Αγάλης, ανηφορίζει στην απότομη ράχη Πατερό, περνάει από την ψηλότερη κορυφή του βουνού, και κατηφορίζει από το κλασικό μονοπάτι στο καταφύγιο.

Η περιπέτειά μας ξεκινά από τον Άγιο Αθανάσιο, ένα χωριό που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, 33 χιλιόμετρα ΒΑ της Χαλκίδας, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Το κομμάτι της διάσχισης του φαραγγιού της Αγάλης, το έχω παρουσιάσει εκτενώς σε προηγούμενη ανάρτηση, που μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε μερικά στιγμιότυπα από τη διάσχιση του φαραγγιού της Αγάλης:

dvK2n2O.jpg

Η αρχή της διαδρομής δίπλα στο γήπεδο του οικισμού του Αγίου Αθανασίου. Στο βάθος διακρίνεται η κορυφή της Δίρφης.

zly2JJc.jpg

GdBNPEs.jpg

W537eMS.jpg

Στον χώρο αναψυχής της Κρυόβρυσης

Df3i7Ez.jpg

Bim0Be3.jpg

Wxa5gAt.jpg

vy8rXLR.jpg

Στην πηγή Κράτια

7gpLahO.jpg

Το χαρακτηριστικό πέτρινο πεζούλι με την υπέροχη θέα προς τα δυτικά της Εύβοιας

Αφού απολαύσουμε τη θέα προς τα δυτικά και βόρεια της Εύβοιας από το χαρακτηριστικό πέτρινο πεζούλι που βρίσκεται πάνω στον δασικό δρόμο, περνάμε απέναντι κι αρχίζουμε να ανηφορίζουμε σε μια πετρώδη αραιοδασωμένη πλαγιά με μεγάλη κλίση.

jNIvy1C.jpg

Ανεβαίνοντας μια απότομη και πετρώδη πλαγιά

9f9s6J4.jpg

Η θέα πίσω μας. Στα χαμηλά ξεχωρίζει η γραμμή του φαραγγιού της Αγάλης, ενώ στο βάθος φαίνεται ο Βόρειος Ευβοϊκός και πιο πίσω ο Ελικώνας.

W5grdUh.jpg

Το κόκκινο βέλος δείχνει σε μια συστοιχία βράχων που βρίσκεται λίγο πριν το πλάτωμα της κορυφής. Αυτός είναι και ο προορισμός μας. Η κορυφογραμμή που φαίνεται στα αριστερά ονομάζεται Ίταμος. Την έχω περπατήσει και κάποια στιγμή θα σας την παρουσιάσω.

4MUuMeQ.jpg

Ανεβαίνοντας την αραιοδασώμενη ράχη Πατερό, λίγο πριν βγούμε στο αλπικό πεδίο του βουνού. Στο βάθος αχνοφαίνεται η κορυφογραμμή του Καντηλιού.

gD9dw3i.jpg

Στο αλπικό πεδίο του βουνού. Πορεία με κατεύθυνση δίπλα σε ορισμένα ηρωικά έλατα που αντιστέκονται στις σφοδρές ριπές της τραμουντάνας.

FjpPyQt.jpg

Επιτέλους λίγο ισάδι

Είναι η ράχη Πατερό και ανεβαίνουμε με κατεύθυνση γιατί ούτε σημάδια υπάρχουν ούτε εμφανές μονοπάτι, αν και ο χάρτης της Ανάβασης δείχνει ότι υπάρχει μονοπάτι. Βέβαια, για να πω την αμαρτία μου… όταν εμφάνισα το ίχνος που κατέγραψε το gps μου στον ηλεκτρονικό χάρτη του topoguide.gr, διαπίστωσα ότι η πορεία μου αποκλίνει σε πολλά σημεία από το μονοπάτι του χάρτη, ενώ λίγο πριν βγω στο πλάτωμα της κορυφής, είδα κάποια κόκκινα σημάδια πάνω στα βράχια.

H2bpbX8.jpg

Με κόκκινη διακεκομμένη γραμμή η πορεία που θα ακολουθήσουμε

rQWsEjK.jpg

Δυνατή ανάβαση με φόντο το ορεινό ανάγλυφο της βόρειας Εύβοιας

iEJLGMl.jpg

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι όταν αποφασίσετε να κάνετε αυτή τη διαδρομή να έχετε μαζί σας μια συσκευή gps, μιας και σ’ αυτό το βουνό η έλλειψη ορατότητας είναι σύνηθες φαινόμενο.

mbPGSwj.jpg

Στην τελική κόντρα

OcflxDs.jpg

Πλησιάζοντας στην χαρακτηριστική συστοιχία βράχων

DSrdPjM.jpg

Έχουμε βγει στο πλάτωμα της κόρυφης, η οποία φαίνεται στο βάθος

dCryoFT.jpg

Οι βόρειες ακτές της Εύβοιας. Από κάτω μας διακρίνεται το ανάπτυγμα της κορυφογραμμής του Ίταμου, και πιο κάτω η Ράχη Τσεργών ή Διάσελο Γλυφάδας, με το χαρακτηριστικό ξύλινο φυλάκιο, αφετηρία της διάσχισης της κορυφογραμμής.

8VEgyEV.jpg

Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους. Ο οικισμός που φαίνεται κάτω είναι η Γλυφάδα.

72MvPfZ.jpg

Η κορυφή Δέλφι της Δίρφης σε υψόμετρο 1.743 μέτρα

95wIh5R.jpg

Η κορυφή της Δίρφης, ενώ στα δεξιά ξεχωρίζει ο ορεινός όγκος του Ευβοϊκού Ολύμπου

Μετά από 2-3 ώρες επίπονης ανάβασης της ράχης Πατερό, βγαίνουμε στο πλάτωμα της κορυφής του βουνού. Αφού απολαύσουμε την υπέροχη θέα (καιρού επιτρέποντος), ακολουθούμε την πυκνή σήμανση του κλασικού μονοπατιού που κατεβαίνει στο καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας.

saSRtDP.jpg

Θέα προς Χαλκίδα και Νότιο Ευβοϊκό

SvxmWyy.jpg

Ο Πορτάρης (1.453 μ.), η ψηλότερη κορυφή του Ξεροβουνίου και από πίσω η Σκοτεινή (1.362 μ.)

X6wvpUa.jpg

Θέα προς τα ανατολικά παράλια της Εύβοιας και την περιοχή της Χιλιαδούς

KGBFFtP.jpg

Η επίπονη κατάβαση σε κακοτράχαλο πεδίο ξεκίνησε

PZUHslF.jpg

Λίγο πριν πιάσουμε τη ράχη που θα μας βγάλει στο διάσελο Λειρή. Στον άσπρο κύκλο το καταφύγιο.

X2ATdSC.jpg

xgmnb2V.jpg

Ο βόρειος Ευβοϊκός

kWg8Q5C.jpg

Tl1V2JK.jpg

Λίγο πριν βγούμε στο διάσελο Λειρή. Ξεχωρίζει ο χωματόδρομος που θα περπατήσουμε για να πάμε στο καταφύγιο που φαίνεται πιο πίσω. Όλα αυτά με φόντο το βόρειο τείχος του Ξεροβουνίου.

VtxzQF1.jpg

Το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» του ΕΟΣ Χαλκίδας

gOvz0mQ.jpg

Στο διάσελο Λειρή κοιτώντας προς το καταφύγιο

mxZZeR7.jpg

Πληροφορίες για το Ξεροβούνι θα διαβάσετε σε παλαιότερη ανάρτηση με τίτλο «Διάσχιση της κακοτράχαλης κορυφογραμμής του Ξεροβουνίου»

Πρόκειται για μια πολύ δυνατή διαδρομή μήκους 13 χιλιομέτρων και συνολικής υψομετρικής διαφοράς 1.600 μέτρων. Ο χρόνος της διάσχισης ποικίλει, και εξαρτάται από τις ικανότητες των ορειβατών και τις διάρκειες των στάσεων. Υπολογίστε περίπου 7 με 9 ώρες. Η ράχη Πατερό έχει μεγάλη κλίση (ειδικά τα πρώτα 300 μέτρα υψομετρικής). Μετά γλυκαίνει. Όχι, βέβαια, πως η κατάβαση είναι εύκολη. Η απότομη πετρώδης ράχη Κουτουρνάκια είναι μια πραγματική δοκιμασία για τα γόνατα και τα ορειβατικά παπούτσια. Νερό θα προμηθευτείτε από την πηγή Κράτια στα τελειώματα του φαραγγιού της Αγάλης.

Χάρτης της διαδρομής

Σημείωση: Η συγκεκριμένη καταγραφή τελειώνει στον ασφαλτόδρομο στο διάσελο Μεσοράχης.

Πηγή: http://hikingexperience.gr/διάσχιση-δίρφης/

Πηγή: http://www.snowclub.gr