elen
A+ R A-

Τοπωνύμια Στενής

ΤΟΠΩΝΥΜΙA

ΤΟΠΩΝΥΜΙA ΚΑΤΩ ΣΤΕΝΗΣ
Δ.Κ.ΜΥΤΑΚΗΣ


ΚΑΤΩ ΣΤΕΝΗ – ΚΑΜΠΙΑ


Στ(α) Αντρίτσα το Κοτρόνι: Αριστερά καθώς οδηγούμε στο δρόμο προς τα Καμπιά. Πεντακόσια περίπου μέτρα πάνω απ’ το σπίτι του Αθανασίου Σιμιτζή, κάτω από το λόφο που βρίσκεται η κεραία της Telestet. Το επίθετο Ανδρίτσας είναι από τα επίθετα της Στενής τα οποία έχουν χαθεί τουλάχιστον στο χωριό.

Στ(ου)ς Αγίους ( Τσαiούς): Έτσι ονομάστηκε απ’ τους κατοίκους του χωριού η περιοχή που συναντάμε δεξιά του δρόμου που οδηγεί στα Καμπιά.. Η ονομασία αυτή οφείλεται στα παλιά χαλάσματα που υπάρχουν στην τοποθεσία . Θεωρίες για το συγκεκριμένο μέρος έχουν διατυπωθεί πάρα πολλές. Την θεωρία ότι στο συγκεκριμένο σημείο ήταν ναός του Απόλλωνα και κέντρο της αρχαίας Οιχαλίας, την διατύπωσε πρώτος Βέλγος αρχαιολόγος και είναι καταγεγραμμένο στο Χρονικό της Στενής. Κάποια άλλη θεωρία μιλάει για μεταγενέστερο χριστιανικό ναό των Αγίων Πάντων. Το σίγουρο είναι ότι η καταστροφή που έγινε στο μέρος από το άνοιγμα του δρόμου και το χτίσιμο των γύρω κτιρίων με πέτρες που έπαιρναν από εκεί , είναι μεγάλη . Όλες αυτές οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρός θα αποκτήσουν βάση μόνο αν ασχοληθεί με την περιοχή η αρχαιολογική σκαπάνη. Θεωρείται από τα στοιχειωμένα μέρη της περιοχής και οι ιστορίες που λένε ακόμα και σήμερα για ξωτικά, πνεύματα και διάφορα περίεργα περιστατικά που έγινα εκεί είναι πάρα πολλές. Η περιοχή έχει όλα εκείνα τα γνωρίσματα που έχουν κι αλλά μέρη με παρόμοια φήμη. Είναι ρεματιά, το θρόισμα των δένδρων δημιουργεί περίεργους θορύβους, και υπάρχουν ερείπια άγνωστης εποχής και χρησιμότητας.

Λυκοπρι: Aπέναντι απ’ την περιοχή Αγίους, πέρα απ’ το δρόμο προς τα Καμπία.. Απ’ την περιοχή περνά κανάλι. Επίσης υπάρχει και σπηλιά. Άγνωστο γιατί πηρέ αυτή την ονομασία.. Αυτό που μας φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για ζωονυμικό τοπωνύμιο, με επικρατέστερη εκδοχή την κοπριά του λύκου.

ΚΑΤΩ ΣΤΕΝΗ – ΒΟΥΝΟΙ

Βοτανιού: Η περιοχή αυτή βρίσκεται αριστερά και δεξιά του δρόμου που οδηγεί από την Κ. Στενή στους Βούνους και καλύπτει την απόσταση από τα τελευταία σπίτια του χωριού μέχρι την κορδέλα του Αργύρη Καμαριώτη.

Τ(oυ) Καλουργού ο μύλος :Βρίσκεται κάτω από τη περιοχή Βοτανιού και δεξιά του ποταμού Κ.Στένης-Βούνων. Παλιός καλογερικός μύλος του Αγ. Δημητρίου.

Τ(ου) Τσιγκαράκ(η) ο Μύλος: Ο Μύλος κάτω από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και αριστερά του ποταμού.

Κάμπος: Εδαφωνυμικό τοπωνύμιο. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κ. Στενή και τους Βούνους. Δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου. Έχει μήκος ένα περίπου χιλιόμετρο και πλάτος πεντακόσια μέτρα. Για τους κατοίκους της Κ. Στενής είναι το μεγαλύτερο ίσωμα.

Μεγάλο Κοτρόνι: (εδαφωνυμικο) Η περιοχή αυτή βρίσκεται μέσα στον Κάμπο. Πηρέ τ’ όνομα της απ’ τη μεγάλη πέτρα που βρίσκεται αριστερά του κεντρικού δρόμου.

Μύλος Τόμπλα: Τον συναντάμε τριακόσια μέτρα μετά το Μύλο του Τσιγκαράκη και δεξιά του ποταμού. Έκλεισε νωρίτερα απ’ τους άλλους μύλους.

Αλαφόκαμπος: Η περιοχή αυτή βρίσκεται μέσα στον Κάμπο, δεξιά του κεντρικού δρόμου. Είναι αρκετά γνωστή στους κατοίκους του χωριού καθώς εκεί παλιότερα μαζευόταν θρούμπι.

Μύλος Στοματάρας: Δεξιά του ποταμού και τριακόσια μέτρα μετά το Μύλο του Τόμπλα. Σταμάτησε τελευταίος τη λειτουργία του, το1967. Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μύλος του Μπολόλια.

Κάργα Καλύβι: (ανθρωπωνυμικό) Η περιοχή αυτή βρίσκεται ανάμεσα στον παράλληλο χωματόδρομο του κεντρικού δρόμου και το Μύλο της Στοματάρας. Διασώζονται υπολείμματα από το πέτρινο χτίσμα και το καλύβι.

Καναλάκια: (εδαφωνυμικο) Η περιοχή
διακόσια μέτρα πάνω απ’ του Κάργα το Καλύβι κάτω απ’ το χοιροστάσιο του Ηρακλή Θωμά.

Μαντάν(ι) του Παρέα: Βρίσκεται δίπλα από το Μύλο της Στοματάρας. Νεροτριβή που παλιότερα γινόταν το χτύπημα των ρούχων για πυκνότητα.


ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΥΜΑΡΙΩΝ

Θυμάρια: (φυτωνυμικό) Περιοχή πανω στον δρομο που παει απ΄την Κατω Στενη στον Πούρνο. Οφείλει το όνομα της στη μεγάλη ποσότητα του ομωνύμου φυτού που συναντάμε στην τοποθεσία αυτή. Στη γυρω περιοχη εχουν οι κατοικοι της Στενης τα χωραφια με τις ελιες τους.

Μπαλατζά: (ανθρωπωνυμικό) Έτσι ονομάζεται η περιοχή πέρα απ’ τα Θυμάρια η οποία συνορεύει με τις περιοχές που ανήκουν στο Δ.Δ. Πούρνου.

Κοκορέτσα: Η περιοχή αυτή βρίσκεται κάτω απ’ τα Θυμάρια. Δεν γνωρίζουμε γιατί ονομάστηκε έτσι.

Μπαχούνες: Έτσι ονομάζουν οι κάτοικοι την τοποθεσία ανάμεσα στις περιοχές Θυμάρια και Μπαλατζά, η οποία συνορεύει με το ποτάμι. Πιθανότατα αποτελεί εδαφωνυμικό τοπωνύμιο. Πηρέ αυτό το όνομα γιατί η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα σε δυο βουνά με αποτέλεσμα να μην την παίρνει ο άνεμος. Οι κάτοικοι ονομάζουν μπαχούνα τη ζέστη.

Στα Σπίτια: Περιοχή κοντά στα Θυμάρια. Ονομάζεται έτσι επειδή παλιότερα υπήρχαν εκεί μαντριά και μάλλον αρκετές φορές οι βοσκοί ζούσαν σ’ αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλη μια εκδοχή λέει ότι πηρέ αυτό το όνομα μια και τα μαντριά αποτελούν σπίτια των αιγοπροβάτων.

Κεραμιδαριά (τα): Τοποθεσία ανάμεσα στις Κληματαριές και τις Μπαχούνες. Επίσης η περιοχή διασχίζεται από ποτάμι. Οι κάτοικοι ονόμασαν έτσι την περιοχή καθώς εκεί παλιότερα κατασκευάζονταν κεραμιδιά.

Στ(ου) Φονιά: Εκατό μέτρα κάτω από την περιοχή Παλιάλωνα προς τα Θυμάρια. Οι κάτοικοι της έδωσαν αυτό το ανάμα καθώς σε εκείνο το σημείο μια Στενιώτισσα είχε σκοτωθεί από κεραυνό.

Καράπες: Η περιοχή κάτω και δεξιά από την περιοχή Φονιά.

Βαθερί(εδαφωνυμικό): Συναντάμε αυτή την περιοχή λίγο κάτω απ’ τα Κεραμιδαριά. Οφειλει αυτό το όνομα στο βαθούλωμα της περιοχής.

Διχαλώρεμα: (εδαφωνυμικό) Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί απ’ την περιοχή των Θυμαριών στα Καμπιά. Το κανάλι που διασχίζει την τοποθεσία χωρίζεται στα δυο σχηματίζοντας διχάλα και το γεγονος αυτό εδωσε τα΄ονομα στην τοποθεσια.


ΠΕΡΙΟΧΗ ‘ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ’

Σκουντερι: Έτσι ονομάζεται η περιοχή που βρίσκεται οχτώ περίπου χιλιόμετρα νότια του σημερινού χωριού της Στενής. Πολύ θεωρούν ότι μαζί με την Α. Στενή και την Κ. Στενή αποτελούν το Δ.Δ Στενής την πρωτεύουσα του Δήμου Διρφύων. Οφείλει το όνομα της στο Τούρκο διοικητή της περιοχής κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πιθανότατα να καταγόταν ή απ’ το Σκουτάρι της Μ. Ασίας(Χρυσόπολη) ή από το Σκουτάρι της Αλβανίας(Σκόδρα). Η λέξη αλλοιώθηκε με τον καιρό. Στην αρχή έγινε Σκουτέρι και μετά Σκουντερι δίνοντας και το όνομα στην περιοχή.

Πύργος: Πολλοί κάτοικοι ονομάζουν έτσι την περιοχή του Σκουντερίου. Στην πραγματικότητα όμως μια τοποθεσία μέσα σ’ αυτό. Οφείλει τ’ όνομα του στον πύργο που χτίστηκε επί Φραγκοκρατίας στο ψηλότερο λόφο της περιοχής. Δε θεωρείται κάποιο σημαντικό μνημείο καθώς είναι ένας απ’ τους πολλούς που έκτισαν οι κατακτητές στην Εύβοια για καλύτερη επίβλεψη του νησιού. Σήμερα στην περιοχή εκτός απ’ τα χαλάσματα του Πύργου υπάρχουν και τρία εξωκλήσια. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Ζωοδόχος Πηγή και ο Άγιος Χαράλαμπος.

Παλιοχώρι: Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του λόφου πάνω στον οποίο είναι χτισμένος ο Πύργος. Εκεί ζούσαν οι κάτοικοι πριν μετακομίσουν στο σημερινό χωριό.

Γρέματα: Έτσι ονομάζουν αλλιώς οι κάτοικοι την περιοχή του Πύργου. Δεν γνωρίζουμε γιατί ονομάζεται έτσι.

Αγιαννάκης: (ναωνυμικό) Η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη που βρίσκεται στο παλιοχώρι. Λειτουργείται μέχρι σήμερα.
.
Μεγάλο Χωράφι: (εδαφωνυμικό) Η περιοχή πριν τον Αγιαννάκη. Το ονομα της περιοχης οφειλεται στην πεδιαδα του σημειου.

Μεγάλη Αγκορτζά : (φυτωνυμικό) H περιοχή αυτή βρίσκεται ανατολικά του Πύργου. Πηρέ το όνομα αυτό από το δέντρο το οποίο έχει πλέον κοπεί, απλά διατηρείται το όνομα .

Σταυρέτσα: (ανθρωπονυμικό) Βρίσκεται πάνω από την Μεγάλη Αγκορτζά. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται τα Καρουτζέικα χωράφια.

Άγιο-Νικόλας: (ναωνυμικό) Περιοχή βορειοανατολικά του Παλιοχωρίου η οποία πηρέ τα’ όνομα απ’ το ομώνυμο εκκλησάκι. Παλιότερα αποτελούσε χωριό. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από το εκκλησάκι καθώς και ναός που χτίστηκε εκεί τα τελευταία χρόνια.

Κληματαριές: (φυτωνυμικό) Η περιοχή δίπλα από τον Άγιο-Νικόλα. Τα κλίματα έδωσαν τα’ όνομα στην περιοχή.

Κόκκινο: Περιοχή που συναντάμε δεξιά του δρόμου λίγο πριν περάσουμε τη γέφυρα που οδηγεί στον οικισμό Σκουντερι.

Τ(ου) Κατσαρ(ή) οι Συκιές: (ανθρωπωνυμικό) Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την περιοχή στην Αγιά-Κυριακή των Καμπιών. Στο σημείο υπήρχαν παλιότερα συκιές που ανήκαν στον Κατσαρή.

Άγιο-Δημήτρης: (ναωνυμικό) Περιοχή τρία περίπου χιλιόμετρα ανατολικά απ’ το παλιοχώρι. Τα ερείπια γύρω απ’ το ναό κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι σ’ εκείνο το σημείο υπήρχε παλιότερα κάποιος οικισμός.

Άγιος Γεώργιος: (ναωνυμικό) Περιοχή ανατολικά του Παλαιοχωρίου. Το γεγονός ότι το εκκλησάκι έχει το δάπεδο του κάτω απ’ το έδαφος και διαθέτει χαμηλή πόρτα μας κάνει να πιστεύουμε ότι χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας.

Στα Σόγια: Περιοχή που βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί απ’ την περιοχή του Πύργου στα Καμπιά. Μας είναι άγνωστο γιατί ονομάζεται έτσι η περιοχή.

Παλιάμπελο (φυτωνυμικό) Περιοχή μετά τον Αη-Δημήτρη. Πιθανόν πηρέ αυτό το όνομα από τα αμπελοχώραφα που βρίσκονται εκεί.

Μορτερό/Μουρτερό: (φυτωνυμικό) Τη συναντάμε μετά το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Οφείλει το όνομα της στις μυρτιές της περιοχής.

Σταυροδρόμι: (εδαφωνυμικό) Περιοχή κοντά στον Πύργο. Πηρέ τ’ όνομα της απ’ το γεγονός ότι στο σημείο διασταυρώνονται δυο δρόμοι.

Στ(ου) Καλύβα: (ανθρωπωνθμικό) Η περιοχή ονομάστηκε έτσι απ’ τους κατοίκους στη μνήμη του Καλύβα που είχε σκοτωθεί κατά το μάζεμα των ελιών.

Μποτσίκια: Βρίσκεται στα σύνορα με το Πουρνιώτικο. Μας είναι άγνωστα τα αίτια που ονομάστηκε έτσι η περιοχή.

Πόστλα: Αριστερά απ’ τα Μποτσίκια. Στην πλαγιά προς το Θεολόγο. Το όνομα της το οφείλει μάλλον σε υπόστυλα.

Τζίρα: Περιοχή που συνορεύει με το Πουρνιώτικο. Μας είναι άγνωστος ο λόγος που οι κάτοικοι ονόμασαν έτσι την περιοχή.

Πλατύ: (εδαφωνυμικό) Περιοχή δίπλα απ’ τα Μποτσίκια. Οφείλει αυτό το όνομα στο πλάτος του εδάφους της.

Φτέρ(η) (η): Η περιοχή που βρίσκεται λίγο πριν το Πλατύ. Στην δε συναντάμε το φυτό φτέρη κι έτσι δεν γνωρίζουμε που οφείλει αυτή την ονομασία.

Σταυρός: Περιοχή δίπλα από το Πλατύ. Στο σημείο αυτό διασταυρώνονται δυο δρόμοι.

Τ(ου) Ντουλή τα μαντριά: Έτσι oονομάζουν οι κάτοικοι τη περιοχή δίπλα από το Σταύρο ονομάζεται έτσι γιατί σε εκείνο το σημείο είχε μαντριά ο Ντουλής.

Στρογγυλή Λάκα: (εδαφωνυμικό) Στα σύνορα με τον Πούρνο. Είναι μια περιοχή που γύρω γύρω έχει πεύκα. Τη συναντάμε λίγο πριν τον Αϊ- Ηλιά του Πούρνου.

Κ. ΣΤΕΝΗ – ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ

Αϊ-Ηλιάς: (ναωνυμικό) Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του λόφου της περιοχής.

Τ(ου) Φατούσ(η) το κανάλ(ι): (ανθρωπωνυμικό) Έτσι ονομάζεται η περιοχή πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον Αϊ-Ηλία. Απ’ την τοποθεσία περνά καναλάκι.

Μουρές: (φυτωνυμικό) Βρίσκεται δίπλα στον Αϊ-Ηλία. Στην περιοχή παλιότερα υπήρχαν μουριές.

Βάλτος: (εδαφωνυμικό) Περιοχή που βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στις Μουρές. Σήμερα για πολλούς αποτελεί ξεχωριστή τοποθεσία. Οφείλει το όνομα της στο βαλτό που υπάρχει εκεί γύρω από τον οποίο φυτρώνουν καλαμίδια.

Αϊ-(Α)Πόστολος: (ναωνυμικό) Περιοχή δίπλα από την τοποθεσία Μουρές.

Λάκες: (εδαφωνυμικό) Έτσι ονομάζουν οι κάτοικοι την περιοχή κάτω απ’ την πλευρά του Αϊ-Ηλία. Της έδωσαν αυτό το όνομα χάρη στα πολλά βαθουλώματα της.

Λιβάδι: (εδαφωνυμικό) Περιοχή δίπλα στις Λάκες. Παλιότερα τόπος βοσκής.

Αϊ- Κωνσταντίνος: (ναωνυμικό) Η περιοχή αυτή βρίσκεται απέναντι απ’ την πλαγιά του λόφου που βρίσκονται οι Λακές, υψωμένη σε μικρό λοφίσκο. Οφείλει τα’ όνομα στο ομώνυμο εξωκλήσι.

Κουφάλες: Περιοχή λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Οφείλει το όνομα της σε πλατάνι ή πλατάνια με κουφάλες. Η περιοχή διασχίζεται από μικρό ποταμάκι.

Μουτζούρες: Τοποθεσία ανάμεσα στον Άγιο-Κωνσταντίνο και την περιοχή Λακές. Μας είναι άγνωστο γιατί οι κάτοικοι της έδωσαν αυτό το όνομα.

Αγριοκάλαμο: ( φυτωνυμικό) Έτσι ονομάζεται η περιοχή στην αντίθετη πλευρά του λόφου από αυτή που βρίσκονται οι Μουτζούρες. Πιθανότατα πηρέ αυτό το όνομα απ’ τις καλαμιές που θα υπήρχαν παλιότερα εκεί.

Γαϊδουροχώραφα: Η περιοχή που βρίσκεται μας στην κανελιά Μουτζούρες.

Τ(ου) Μητσόκα τ(η) Ράχ(η): (ανθρωπωνυμικό) Απέναντι από τον Αϊ Κωνσταντίνο. Είναι μια ράχη με 5-6 στρέμματα ίσωμα.

Αλώνια: (εδαφωνυμικό) Το πρώτο μεγάλο ίσωμα μετά το χωριό. Στην περιοχή αυτή μέχρι πριν λίγα χρονιά μαζεύονταν οι κάτοικοι κι αλώνιζαν το σιτάρι.

Μεγάλο Χαντάκι: (εδαφωνυμικό) περιοχή λίγο μετά τα αλώνια πάνω στο δρόμο προς το Σκουντέρι.πηρε τ’ όνομα της απ’ το βαθύ λάκκωμα. Τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέπει σε σκουπιδότοπο.

Πέτρα: (εδαφωνυμικό) Βρίσκεται λίγο μετά το Μεγάλο Χαντάκι, εκεί που αρχίζουν οι λόφοι με το κοκκινόχωμα. Ο δρόμος σ’ εκείνο το σημείο έχει υποχωρήσει και το έδαφος που έχει μείνει έχει το σχηματισμό πετράς γι΄ αυτό η περιοχή πηρέ αυτό τ’ όνομα.

Αμυγδαλιά: (φυτωνυμικό) Δυτικά απ’ την περιοχή Πέτρα. Οφείλει τ’ όνομα στο ομώνυμο δέντρο.

Παλιάλωνα: (εδαφωνυμικό) Περιοχή κάτω απ’ την τοποθεσία Πέτρα. Ο τόπος που αλώνιζαν οι κάτοικοι παλιότερα το σιτάρι.

Τζ(ού)βενα: Περιοχή απέναντι από τα Πάλιωνα.

Γούρνα: Συνορεύει με τα Πάλιωνα.

Τούρλες: (εδαφωνυμικό) Περιοχή μετά τα Πάλιωνα. Οι κάτοικοι της έδωσαν αυτό το όνομα εξαιτίας του εδάφους της (χαμηλά υψώματα)

Βελανίδι: (φυτωνυμικό) Οι κάτοικοι ονομάζουν έτσι την περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τα Αλώνια. Τ’ όνομα το οφείλει στις βελανιδιές.

Μαδαρούς: (εδαφωνυμικό) Είναι η ραχούλα δεξιά από τ’ Αλώνια, απέναντι απ’ τα Πάλιωνα. Οι κάτοικοι της έδωσαν αυτό το όνομα καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει καθόλου βλάστηση.

Κούτσουρο: Είναι η ρεματιά που βρίσκεται στην κοιλάδα ανάμεσα στις περιοχές Μαδαρούς και Παλίαλωνα.

Ξυδάδες: Βρίσκεται στην ίδια κοιλάδα με το Κούτσουρο λίγο πιο κάτω από αυτό.

ΚΑΤΩ ΣΤΕΝΗ

Νταρντανέλια: (εδαφωνυμικό) Τοποθεσία εκατό μέτρα μετά την είσοδο της Κ. Στενής(όπως ερχόμαστε από Άνω Στενή), στην περιοχή που βρίσκεται το καφενείο Δ. Καλαμάρα. Οι κάτοικοι του χωριού λένε ότι του έδωσαν αυτή την ονομασία εξαιτίας του στενού περάσματος.

Σταυράκι: (εδαφωνυμικό) Απέναντι από τα Νταρντανέλια, πέρα απ’ το ποτάμι που διασχίζει την Κ. Στενή. Πιθανόν στην περιοχή διασταυρώνονταν δυο ρυάκια.

Απατρύπα στο Σταυράκι: (εδαφωνυμικό) Στην τοποθεσία ‘Σταυράκι’ υπάρχει τρύπα η οποία εξαιτίας του μεγάλου βάθους της πιστεύεται ότι είναι απάτη (απατρύπα=άπατος +τρύπα) ότι δηλαδή δεν τελειώνει ποτέ.

Ντάμ(η): (ανθρωπωνυμικό) Περιοχή που βρίσκεται πάνω στην πλαγιά του βουνού, δεξιά όπως μπαίνουμε στην Κ. Στενή-πεντακόσια περίπου μέτρα μετά το Μεγάλο Βράχο. Στην περιοχή βρίσκεται η δεξαμενή που εφοδιάζει με νερό το χωριό τους καλοκαιρινούς συνήθως μήνες.

Άγιος Νεκτάριος: (ναωνυμικό) Βρίσκεται κάτω απ’ του Ντάμη στην ιδία πλαγιά. Το εκκλησάκι του Αγίου-Νεκταρίου μαζί με τα γύρω φυτά έχουν καεί δυο φορές την τελευταία εφταετία.

Τ(ου) Όθωνα ο βράχος: (ανθρωπωνυμικό) Βράχος πάνω απ’ τη μικρή πλατεία του χωριού. Το σπίτι πίσω απ’ το βράχο ανήκει στο Δ. Θωμά. Στην Κατοχή από εκείνο το σημείο διαβαζόταν η εφημερίδα στους κατοίκους. Αυτός που τη διάβαζε ξεκινούσε έτσι «Σας μιλά ο Βράχος του Όθωνα» καθώς το σπίτι ήταν ιδιοκτησία του Όθωνα Θωμά.

Άγιος Αθανάσιος: (ναωνυμικό) Περιοχή λίγο πριν το τέλος του χωριού (προς Σκουντέρι)

Τ(η)ς Αγγελικής οι Μουριές: (ανθρωπωνυμικό) Η περιοχή λίγο κάτω απ’ τους Αγίους, πεντακόσια περίπου μέτρα πάνω από τον Άγιο Αθανάσιο.

Καμάρα: To γεφύρι, μήκους περίπου πενήντα μέτρων, που ενώνει την ‘Πέρα Γειτονιά’ με τη ‘Δώθε Γειτονιά’. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τσιμεντένια. Παλιότερα ήταν ξύλινη.

Τ(ου) Νασάκ(η) ο Μύλος: (ανθρωπωνυμικό) Ο μύλος δίπλα από την, απέναντι από το φούρνο της Κ. Στενής ήταν Καλογερικός αργότερα τον αγόρασαν ο Αθανάσιος Γιαλός (Νασάκης) και ο Αθανάσιος Γάτος (Θανασάς). Σήμερα στην περιοχή διασώζονται μόνο ερείπια

Στ(ου) Μπαμπά η βρύση: (ανθρωπωνυμικό) Βρύση. Αρχικά βρισκόταν κοντά στην Καμάρα. Αργότερα μεταφέρθηκε στην μικρή πλατεία (Παγκάκια) απέναντι από το Σούπερ Μάρκετ του Κ. Κυράνα

Άγιος Στέφανος: (ναωνυμικό) Κάτω από τη πλατεία (Παγκάκια). Στην περιοχή υπάρχουν πολλά νερά. Και παλιότερα η πηγή που βρίσκεται στην τοποθεσία τροφοδοτούσε με νερό την Ν. Αρτάκη και τη Χαλκίδα.

Άγιος Ταξιάρχης: (ναωνυμικό) Περιοχή περίπου 150 μέτρα μετά την είσοδο του χωριού (από Χαλκίδα). Εκεί βρισκόταν το νεκροταφείο πριν μεταφερθεί στην Αγία-Αικατερίνη. Παλιότερα στην τοποθεσία γινόταν το παζάρι της Κ. Στενής.

Αλώνια: (εδαφωνυμικό) Δίπλα από τον Άγιο Ταξιάρχη. Για τους κατοίκους της περιοχής είναι τα ‘Δώθε Αλώνια’. Για πολλά χρόνια στην περιοχή γινόταν ζωοπανήγυρη.

ΚΑΤΩ ΣΤΕΝΗ- ΧΑΛΚΙΔΑ

Mέλι: Κάτω από τα Αλώνια (Δώθε Αλώνια). Μέρος με δυο πηγές και ποτάμια. Αρκετά έφορο με περιβόλια και αηδόνια. Πιθανόν πήρε το όνομα της επειδή το νερό που πηγάζει σε εκείνες τις περιοχές είναι γλυκό.

Λιβάδι: (εδαφωνυμικό) ακριβώς πάνω από τη Μέλι. Παλιότερα ήταν τόπος βοσκής.

Ρίζες: (εδαωφνυμικό). Περιοχή βγαίνοντας από το χωριό, δεξιά και αριστερά του δρόμου. Ονομάστηκε έτσι γιατί είναι στο ρίζωμα του βουνού.