Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Πέτρου και Παύλου Βούνων

Ναός Πέτρου και Παύλου Βούνων

Η εγκάρσια καμάρα είναι ελαφρά, οξυκόρυφος, ο νάρθηκας ήταν κεραμοσκεπής, ενώ, σήμερα η καμάρα αυτή έχει καταπέσει. Πρέπει να είναι των ίδιων χρόνων με τον Ναό Μεταμορφώσεως. Και αυτός ο Ναός, είναι Βυζαντινής εποχής. Οι εξωτερικές διαστάσεις του παλιού ακέραιου Ναού, κατά την Ευβοϊκή Εγκυκλοπαίδεια,...

Πιες νερό από τη «Βρύση του Γι...

Πιες νερό από τη «Βρύση του Γι...

Πάρε το αμάξι σου και φύγε τώρα για τη Στενή Ευβοίας. Τον απόλυτο προορισμό για κάθε εποχή. Πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά βουνά, ένα γραφικό και υπέροχο χωριό και μία αλλιώτικη παραλία. Βόλτα ως τη «Βρύση του Γιατρού» μια πηγή σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον Θες τρεχούμενα...

Η χιονοφωλιά της Δίρφυος

Η χιονοφωλιά της Δίρφυος

Η Ανω Στενή χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και βρίσκεται στις παρυφές της Δίρφυος Με τις πρόσφατες κακοκαιρίες το χιόνι έφτασε στην πόρτα μας! Οπως όμως συχνά συμβαίνει, ο νοτιάς που ακολούθησε και ο λαμπερός αττικός ήλιος πήρε μαζί του τον λευκό παγωμένο επισκέπτη. Αν δεν χορτάσατε ακόμα χιονισμένα...

Σύντομη γνωριμία

ΜΑΚΡΥΚΑΠΑ - ΑΤΤΑΛΗ - ΒΑΒΟΥΛΑ

MAKRIKAPA

ΜΑΚΡΥΚΑΠΑ

Δύο καταπράσινα – γεμάτα πεύκα και ελιές – βουναλάκια κατεβαίνουν μέχρι το ποτάμι κι εκεί ανταμώνουν με τα τεράστια πλατάνια, τις λυγαριές και τις πικροδάφνες του ποταμού. Μέσα σ’ αυτό το σαν ζωγραφιά τοπίο είναι κτισμένη η Μακρυκάπα. Από ψηλά την αγναντεύουν τα Εφτακόνακα ο δεύτερος οικισμός της κοινότητας, χαμένος μεσ’ την πυκνή μυρωδάτη βλάστηση κ τα μεγάλα πεύκα. Η  πρώην κοινότητα Μακρυκάπας απέχει 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 1.039 κατοίκους. Το χωριό δεν διαθέτει καταλύματα για να μείνετε, αλλά είναι γεμάτο από καφενεία, ταβέρνες και καφετερίες. Μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι σας δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια.

Ιστορικές τοποθεσίες

Σ’ όλη την περιοχή βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και αγγεία από την νεολιθική εποχή ως τους κλασικούς χρόνους, γεγονός που αποδεικνύει την συνεχιζόμενη οίκηση της περιοχής. Στα Εφτακόνακα βρέθηκαν πλήθος παλαιολιθικών εργαλείων.

ΒΑΒΟΥΛΑ:

Ο τόπος καταγωγής των κατοίκων της Μακρυκάπας. Βρίσκεται 6χλμ. Β.Α. του χωριού στη νότια πλευρά της Ταναΐδας. Από τη μορφολογία του χωριού και τις οχυρώσεις, είναι φανερό ότι οι κάτοικοι ζούσαν εκεί από τον φόβο των επιδρομών. Τα Βάβουλα κτίστηκαν την εποχή της Φραγκοκρατίας. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ζούσαν στο χωριό 600 οικογένειες. Μετά την απελευθέρωση το χωριό άρχισε σιγά-σιγά να αδειάζει, ώσπου το 1882 έφυγε και ο τελευταίος κάτοικος. Η προσφορά του χωριού στον αγώνα εναντίον των Τούρκων είναι ανεκτίμητη.

ΑΤΤΑΛΗ

ATTALI

Η  πρώην κοινότητα Άτταλης, σήμερα αποτελεί ΔΔ  του Δήμου Μεσσαπίων  απέχει 29χλμ. από την Χαλκίδα και έχει 547 κατοίκους οι οποίοι μένουν σε δύο οικισμούς.

Άτταλη: Επίμηκες γραφικό χωριό χτισμένο δεξιά και αριστερά του δρόμου. Όλο το χωριό είναι πράσινο, αλλά εκεί που γίνεται αληθινός οργασμός της φύσης είναι στο τέλος της ανατολικής πλευράς του χωριού, που καταλήγει σε μια καταπράσινη ρεματιά με τεράστια πλατάνια και κάθε λογής βλάστηση. Εκεί θα βρείτε πολλά ταβερνάκια – όπως και σε όλο το χωριό άλλωστε- και μπορείτε να γευθείτε καλοψημένα κρέατα στα κάρβουνα, καθώς και το τοπικό ασύγκριτο τηγανόψωμο.

Πλατάνα: 3χλμ. αριστερά της Άτταλης γραφικό καταπράσινο χωριό με όμορφη θέα. Το χωριό ονομάστηκε έτσι, από έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο, που δυστυχώς κόπηκε, επειδή προφανώς έκρυβε τη θέα!

Μνημεία

Αγ. Νικόλαος και Παναγιά

Δύο παλιές εκκλησίες, πολύ κοντινές με μπερδεμένα τα αρχιτεκτονικά τους μέλη. Ο Άγ. Νικόλαος υπήρξε το καθολικό του παλιού μοναστηριού, πιθανότατα 11ου αιώνα. Οι δύο ναοί έχουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κοντά στους δύο ναούς βρίσκεται νεότερος ημιερειπωμένος, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.

ΠΙΣΣΩΝΑΣ - ΠΟΥΡΝΟΣ - ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ - ΛΑΜΑΡΗ

ΠΙΣΣΩΝΑΣ

pissonas1

 

 

Κέντρο  παραγωγής λευκού κρέατος . Πριν από λίγα χρόνια η ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα παρήγαγε τα 3/8 όλης της πανελλήνιας παραγωγής. Η αγροτική του παραγωγή είναι τεράστια και τροφοδοτεί την Χαλκίδα και την Αθήνα με μεγάλες ποσότητες.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους τρείς αγοραστές από τα Βάλουλα αναφέρονται σαν οι πρώτοι οικιστές του Κάτω Πισσώνα. Σταδιακά ήρθαν και άλλοι. Το 1906 αγόρασαν τον Πάνω Πισσώνα ,τον μοίρασαν σε 20 ζευγάρια γής και άρχισε η εγκατάσταση. Σήμερα  οι δυο οικισμοί έχουν ενωθεί.

Ετυμολογικά σύμφωνα με μια άποψη η περιοχή πήρε το όνομα από τους πεσσόντες μιας που σύμφωνα με την παράδοση  εκεί έγινε φονική μάχη, ενώ με άλλη άποψη από το αιώνιο πούσι το οποίο  «πέφτει»  στην περιοχή.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Μεσαιωνικός πύργος ο οποίος διατηρείται ακέραιος. Πήρε το σημερινό του όνομα από τον τελευταίο τσιφλικά ιδιοκτήτη του Σπυρίδωνα Μόστρα.

                                                                                                                                                                     

ΠΟΥΡΝΟΣ


Αγροτικό χωριό, σχετικά νέο μιας που δημιουργήθηκε από κατοίκους της Στενής οι οποίοι δούλευαν στο τσιφλίκι του Βαρατάση στον οποίο ανήκε ολη η περιοχή. Η περιοχή απολοτριώθηκε το 1931 με τον νόμο «περί αποκαταστάσεως ακτημόνων καλλιερητών». Ακόμα και σήμερα μεγάλη έκταση παραμένει σε τσιφλικάδες. Διαθέτει καταπληκτικό αδρευτικό σύστημα το οποίο βοηθάει τις καλιέργειες.

Το όνομα του χωριού είναι φυτονωμικό από το πρίνος (πουρνάρι) που είναι γεμάτη η περιοχή.

Την εποχή της φραγκοκρατίας η περιοχή αναφέρεται σαν φέουδο του Πρίνου ενώ στα τούρκικα φορολογικά κατάστοιχα  του 1474 αναφέρεται ότι κατοικούνται 22 σπίτια.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Της Αγίας Τριάδας.

 

ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ

Δύσκολη η ονοματολογία, με πιθανότερη εκδοχή από την λέξη τρυπώνω, στριπώνω, κρύβομαι. Πολύ λογικό αν σκεφτούμε ότι η περιοχή ήταν ιδανικό καταφύγιο τόσο από τους εκάστοτε κατακτητές , οσο και από τους πειρατές.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αναφέρεται σαν Στρόμπολες με 90 οικογένειες. Πληθυσμός αρκετός για τα δεδομένα της εποχής μιας και την ίδια εποχή η Χαλκίδα είχε μόλις 60 χριστιανικές οικογένειες.

Όμορφο γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο επάνω στην οροσειρά της Δίρφης. Το χωριό απέχει 50χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 800 κατοίκους. Είναι ΔΔ του Δήμου Διρφύων. Η διαδρομή από τη Στενή έως τους Στρόπωνες θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας πραγματοποιείται μέσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα, και πολλά τρεχούμενα νερά. Περνώντας από το ψηλότερο σημείο του δρόμου (1000μ.) και κατηφορίζοντας για το Αιγαίο, πρέπει να προσέξετε τον τρόπο, που οι κάτοικοι έχουν αξιοποιήσει τις πλαγιές και τις έχουν κάνει γόνιμες και παραγωγικές. Η παραγωγή του χωριού σε κρέατα, κάστανα και κηπευτικά είναι εντυπωσιακή και τα προϊόντα του χωριού γίνονται ανάρπαστα σε όλες τις αγορές. Τα σπίτια του χωριού είναι παλιά και παραδοσιακά. Κέντρο του χωριού είναι η πλατεία. Εκεί βρίσκονται όλα τα μαγαζιά και πολλές γραφικές ταβέρνες, με ντόπια, νόστιμα κρέατα.

Οικισμοί

Λάμαρη: Γραφικό χωριό με παλιά παραδοσιακά σπίτια, είναι η τελευταία στάση πριν τη Χιλιαδού. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, όπου παρουσιάζονται πολλά εκθέματα δημιουργημένα με πολύ μεράκι από το σύλλογο του χωριού.

Χιλιαδού: Ραγδαία αναπτυσσόμενος τουριστικός οικισμός, κτισμένος στην ομώνυμη παραλία. Ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία, μπαράκια, ντισκοτέκ δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών.

 

ΧΙΛΙΑΔΟΥ

Παναγία Χιλιαδού: Βυζαντινός σταυρεπίστεγος ναός, με μεγάλη ιστορική σημασία.

Η παραλία Χιλιαδού

Απλωτή παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους. Σπηλιές, άγρια βλάστηση και η ποταμιά που κατεβάζει τα πλατάνια ως την άκρη της θάλασσας, είναι από τους λόγους που ανέδειξαν τη Χιλιαδού  σαν την παραλία με τους φανατικότερους θαυμαστές.  Στο τέλος της βόρειας πλευράς της παραλίας, υπάρχει και δεύτερη, η παραλία των γυμνιστών. Για τις επόμενες παραλίες η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται μόνο με βάρκα ή από άλλο δρόμο.

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

potami steni

Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, κτισμένο στις παρυφές της Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού  της Εύβοιας, 30χλμ. Από τη Χαλκίδα. Η  πρώην κοινότητα Στενής έχει 1.280 κατοίκους, είναι η έδρα του Δήμου Διρφύων  και αποτελείται από τρεις οικισμούς. Την Πάνω και Κάτω Στένη, και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου (Σκουντέρι).

stenni

Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του πυκνόκτιστου χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά. Πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις παραδοσιακές ταβέρνες.

 

 

 

 

 

 

 

Ιστορικές τοποθεσίες

Τσαγιούς:

Απέχει ένα χιλιόμετρο από την Κ. Στενή στο δρόμο για Καμπιά. Το αρχαίο τείχος που έχει διασωθεί, πιθανολογείται ότι είναι ναός του Απόλλωνα και είναι μια από τις περιοχές που διεκδικεί την αρχαία Οιχαλία.

 

 

 

Σκουντέρι:

Στην περιοχή βρίσκεται Ενετικός πύργος και παλιές εκκλησίες. Από τους οικισμούς της περιοχής Σκουντέρι, Παλιοχώρι, Άγιο Νικόλαο και Άγιο Δημήτριο μετακόμισαν το 1790 στην σημερινή θέση της Στενής. Στον Ενετικό πύργο που διασώζεται και σήμερα ήταν η έδρα του τούρκου μπέη. Κάποιος από τους μπέηδες που έμενε στο πύργο ήταν από το Σκούταρι κι έτσι η περιοχή ονομάστηκε Σκουντέρι.

 pirgos skouderi

 

Παλιοπαναγιά:

Βυζαντινός ναός ανάμεσα σε Στενή και Λούτσα

Ιστορία

Τα χρόνια της τουρκοκρατίας η περιοχή ονομαζόταν Κλεισούρα και ήταν λημέρι των «Κλαριτών», όπως ονόμαζαν τότε τους κλέφτες της περιοχής. Η Πάνω Στενή δημιουργήθηκε το 1790 από τους κατοίκους της περιοχής Σκουντέρι που δεν άντεχαν τον τούρκικο ζυγό. Την Κλεισούρα ποτέ δεν μπόρεσαν να την πατήσουν οι Τούρκοι στα 400 χρόνια της σκλαβιάς.

  

 

 Αξιοθέατα

Υπάρχουν πολλά πάρκα διασκορπισμένα σε όλο το χωριό, που είναι τόποι αναψυχής και ξεκούρασης.

Του «γιατρού η βρύση»:

Η Στενή ξεχωρίζει για τις σπάνιες ομορφιές και τα τρεχούμενα νερά. Μια από τις πολλές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το χωριό κοντά στο ρέμα που διασχίζει και το χωριό. Μπροστά στη βρύση, από τη λαϊκή αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα του χωριού και της Δίρφυς. Τσάι, ρίγανη, τυρί, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά κ.α.

katarraktis 89565 large OFF 620x460

Δίρφυς

Η οροσειρά της Δίρφυς πήρε το όνομά της από την ψηλότερη κορυφή της, τη (το) Δέλφη(ι) σε υψόμετρο 1743 μέτρων. Στην αρχαιότητα, η Δέλφη, ήταν τόπος λατρείας της Ήρας, σε ανάμνηση των γάμων της Ήρας και του Δία, που σύμφωνα με μία εκδοχή έγιναν εκεί. Από τη Δίρφη ξεκινούν τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της Εύβοιας, ο Μεσσάπιος και ο Λήλας. Η υπέροχη θέα από τη Δίρφη, εντυπωσιάζει. Το μάτι χάνεται στο βαθυγάλανο Αιγαίο και στις βουνοκορφές της Ρούμελης.

 

Η διαδρομή

Η διαδρομή από το χωριό της Στενής έως το ορειβατικό καταφύγιο (1050μ.) είναι από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Περνώντας «του γιατρού τη βρύση», αριστερά, συναντάμε μέσα σε πεύκα και πλατάνια, το αθλητικό κέντρο της Στενής, που μόλις αποπερατωθεί θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την περιοχή. Το καστανόδασος  που ακολουθεί έχει χαρακτηρισθεί αισθητικό και είναι το ωραιότερο της Ελλάδας. Στη συνέχεια πεύκα και κατόπιν έλατα, ενώ στην πηγή του «Μεγάλου Δένδρου» μπορείτε να πιείτε κρυστάλλινο, παγωμένο νερό, 4χλμ. Από το Καταφύγιο.

79929677 10214887404207902 5267818955237490688 n

Περίπατοι

Στο δάσος της Στενής υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ιδανικά για φυσιολάτρες, που μπορούν να ξαποστάσουν στις πηγές οι οποίες είναι διασκορπισμένες στο δάσος.

Ορειβατικό Καταφύγιο

Οκτώ χιλιόμετρα από την Στενή και ένα χιλιόμετρο αριστερά του κεντρικού δρόμου, συναντάμε το Ορειβατικό Καταφύγιο, όπου μπορείτε να μείνετε και από κει να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας, αν είστε ορειβάτες.

Χιονοδρομικό Κέντρο

Πενήντα μέτρα από το Καταφύγιο, υπάρχουν δύο χιονοδρομικές πίστες, από τις οποίες η μία διαθέτει συρόμενο αναβατήρα (lift).

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: (22280) 51220

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: (22280) 51218

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: (22280) 51219

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΔΙΡΦΥΣ: (22280) 51370, 51217

ΣΤΕΝΗ: (22280) 51221

ΛΟΥΤΣΑ - ΜΙΣΤΡΟΣ - ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ - ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

ΛΟΥΤΣΑ

LOUTSA

Όμορφο γραφικό χωριό κτισμένο στους πρόποδες της Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας. Το χωριό ατενίζει τη Δίρφη με την επιβλητική της παρουσία και τη σπάνια άγρια ομορφιά της. Η Λούτσα απέχει 30χλμ. από τη Χαλκίδα. Έχει 400 κατοίκους που ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Ιστορικές τοποθεσίες

Μνημεία

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αγ. Παρασκευή:

Σταυρεπίστεγος βυζαντινός ναός του 14ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες είναι σπάνιας ομορφιάς και αξίας.

Αγ. Δημήτριος:

Μέσα σε πανέμορφο τοπίο με αιωνόβιους πλάτανους είναι κτισμένο το μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου, το κρυφό σχολειό της περιοχής στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ορειβασία

Από το χωριό ξεκινούν πολλοί ορειβάτες για να ανέβουν τη Δίρφη.

Περιπατητικές διαδρομές

Τα μονοπάτια της Δίρφυς προσφέρονται για περίπατο, από τους φίλους της φύσης και της ηρεμίας.

Φαράγγι της Αγάλης:

Δύο χιλιόμετρα από το χωριό είναι η είσοδος του πανέμορφου φαραγγιού.

Το έθιμο της Καζανίτσας:

Κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει το παλιό έθιμο της Καζανίτσας. Η γιορτή γίνεται για το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη, το πέρασμα των τσοπάνηδων από τα χειμαδιά στα βουνά και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

Θα βρείτε:

Το χωριό έχει γραφικά καφενεδάκια που προσφέρουν και φαγητό.

Πανηγύρια

Στη Λούτσα του Βροντά.

 

ΜΙΣΤΡΟΣ

MISTROS

Ανέκαθεν κτηνοτρόφοι, ελαιοπαραγωγοί και ρετσινάδες.

Τα τελευταία 150 χρόνια τρείς φορές άλλαξαν την τοποθεσία του χωριού οι κατοικοί του. Παλιός τόπος κατοικίας ο Παλιόμιστρος. Μιάμιση περίπου ώρα η απόσταση με τα πόδια από την Σέττα. Εκεί διασώζεται και σήμερα η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.

Κατόπιν μεταφέρθηκαν στον Ανω Μίστρο. Εκεί διασώζονται τρεις εκκλησίες. Το παλιό καθολικό του Αγίου Δημητρίου ,ο Αι Λιάς το κοιμητήριο και ο Αγιος Χαράλαμπος.

Κατόπιν κατέβηκαν στο σημείο που είναι σήμερα το χωριό στο Χάνι. Παλιό χάνι ιδιοκτησίας Γιώργου Τσώκου και Παναγιώτη Ντάρλα το οποίο εξυπηρετούσε βασικά τους Κουμιώτες..

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Δρακοσπηλιά, Ζεστό νερό, Κοτρώνι: Ίχνη συνεχόμενης οίκησης από την νεολιθική περίοδο εως την κλασσική περίοδο.

ΠΥΡΓΟΣ ΜΙΣΤΡΟΥ

Σε υψόμετρο 250 μέτρων κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Της Αγίας Μαρίνας στο σημερινό χωριό, του Αγίου Δημητρίου στον Πάνω Μίστρο και της Αγίας Παρασκευής στον Παλιόμιστρο.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

Κτηνοτροφικός οικισμός ,με το πανηγύρι του Βροντά από τα λίγα που διατηρεί τα παλιά έθιμα ατόφια, τον αγώνα δρόμου και την δημοπρασία.

 

ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ

Όμορφο γραφικό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες της Δίρφυς και επάνω στον κατάφυτο, από τεράστια πλατάνια και οργιώδη βλάστηση, παραπόταμο του Μεσάπειου. Το χωριό είναι πεντακάθαρο και πολύ περιποιημένο με ωραία σπίτια, μεγάλες αυλές, γεμάτες λουλούδια και οπορωφόρα δένδρα.

Το χωριό

Σε όλο το χωριό θα βρείτε βρύσες με τρεχούμενα νερά και βλάστηση κάθε είδους, αλλά εκεί που αντικρίζει κανείς την αληθινή πανδαισία της φύσης, είναι το ποτάμι στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού, όπου μπορεί ο επισκέπτης να σταθμεύσει και να δροσιστεί στις ¨ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΥΣΕΣ¨ κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πλατανιών. Λίγο πιο κάτω, στην όχθη του ποταμού βρίσκεται το μοναστήρι της ¨ΠΑΝΑΓΙΑΣ¨, όπου κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας. Στο χωριό θα βρείτε όμορφα και πεντακάθαρα καταστήματα όπως Σούπερ Μάρκετ, καφετερίες,  ταβέρνες με ντόπια κρέατα, τοπικές σπεσιαλιτέ και ότι άλλο θελήσετε. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει πάρκο με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και χώρους αναψυχής.  Θα ήταν παράλειψη του επισκέπτη του χωριού Πάλιουρα, να μην επισκεφθεί και το φαράγγι της Αγάλης, όπου φθάνοντας στην είσοδο του, εναλλάσσονται μπροστά του καταπράσινες πλαγιές με άγρια βλάστηση και απόκρημνοι βράχοι με ποικίλους χρωματισμούς, δοκιμάζοντας έτσι τις αισθήσεις του και την φυσιολατρική του διάθεση. Το φαράγγι της Αγάλης έχει 1χλμ.  Άνετης πεζοπορίας  περίπου και οι κοίτες του είναι κατάσπαρτες από πλατάνια και κάθε λογής βλάστηση. Έχει πολλά τρεχούμενα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και πολλές πηγές, απ’ όπου γίνεται και η ολική ύδρευση του Πάλιουρα.

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής