Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

Καρδιακή νόσος: Αναγνωρίστε τη μέσα από 5 ύπουλα συμπτώματα

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των γυναικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις θανάτους γυναικών μπορεί να αποδοθεί σε καρδιακές παθήσεις. Είναι τρομακτικό ωστόσο, ότι μόλις το 54% των γυναικών αναγνωρίζουν τα σημάδια.

Τι είναι όμως η καρδιακή νόσος; Πρόκειται για έναν όρο που περικλείει οτιδήποτε προκαλεί σοκ στην καρδιά.

«Οι καρδιακές παθήσεις συνήθως οφείλονται σε μπλοκάρισμα των αρτηριών, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Η καρδιά όμως έχει τέσσερα μέρη και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με κάποιο από αυτά.img3C

Εκτός από τις αρτηρίες, υπάρχουν οι βαλβίδες της καρδιάς, οι οποίες μπορεί να είναι σφιχτές ή χαλαρές. Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, μπορεί να προκαλέσει αυξημένους ή μειωμένους παλμούς. Υπάρχει επίσης το μυοκάρδιο (καρδιακός μυς) και το περικάρδιο, στα οποία μπορεί να έχει αναπτυχθεί φλεγμονή, πάχυνση ή λέπτυνση.

Πολλά πράγματα μπορούν να «πάνε στραβά» με την καρδιά ενός ανθρώπου. Κάποιες γυναίκες μπορεί να μην αντιληφθούν ποτέ τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου, μέχρι να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ πολλοί αγνοούν τα συμπτώματα που πρέπει να τους κινητοποιήσουν.

Δείτε πέντε συμπτώματα καρδιακής νόσου που πρέπει να γνωρίζετε:

Δυσκολία στην αναπνοή

Αν δυσκολεύεστε να ανεβείτε τη σκάλα, είναι πιθανό η καρδιά σας να βρίσκεται σε κίνδυνο. Στους πάσχοντες από καρδιακή νόσο, η καρδιά δουλεύει παραπάνω για να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται το σώμα, με αποτέλεσμα να «κόβεται» η αναπνοή τους.

Καθώς η ασθένεια προχωράει, τα αναπνευστικά προβλήματα επιδεινώνονται τόσο, που ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει ακόμη και όταν είναι ξαπλωμένος. Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή που δεν αντιμετωπίζεται με αντιαλλεργικά ή άλλα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας, πρέπει να το ψάξετε περισσότερο.

Βάρος στο στήθος

Η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία, γνωστή ως στηθάγχη, αποτελούν κοινά συμπτώματα καρδιακής νόσου. Ο πόνος οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου. Μπορεί να αισθανθείτε μια πίεση στο στήθος, ενώ κάποιες γυναίκες αισθάνονται δυσπεψία. Εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να σας δει επειγόντως γιατρός.

Πόνοι σε άλλα σημεία του σώματος

Κάποιες γυναίκες με καρδιακή νόσο, δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στην καρδιά. Αντ’ αυτού, μπορεί να νιώσουν πόνο στην κοιλιά, στο σαγόνι ή ακόμη και στον λαιμό. Πρόκειται για σύμπτωμα που πολλές γυναίκες, επειδή έχουν συνηθίσει να πονάνε λόγω περιόδου, αγνοούν. Αν όμως δεν συντρέχουν λόγοι για παρόμοια συμπτώματα (π.χ. περίοδος) δεν πρέπει να τα αφήνετε χωρίς έλεγχο.

Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Το μούδιασμα και η αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια μπορεί να αποτελούν σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος και ανεπάρκειας οξυγόνου. Με την πάροδο του χρόνου, η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων και οι επιπτώσεις είναι σημαντικές. Βασικά, οτιδήποτε αισθάνεστε ή δεν αισθάνεστε στα χέρια και τα πόδια σας σχετίζεται με την υγεία των νεύρων.

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Έχετε νιώσει ποτέ την καρδιά σας να φτερουγίζει; Πρόκειται για το λεγόμενο αίσθημα παλμών ή τις γνωστές αρρυθμίες. Η καρδιά χτυπάει πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα, κάτι που μπορείτε να αισθανθείτε.

Στα άτομα με καρδιακή νόσο, το αίσθημα παλμών μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα στις βαλβίδες ή το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Το αίσθημα παλμών όμως, δεν είναι πάντα σύμπτωμα καρδιακής νόσου. Πολλοί άνθρωποι το εκδηλώνουν λίγο πριν κοιμηθούν. Αυτό οφείλεται συχνά στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης ή κρασιού, στην αφυδάτωση ή ακόμα και στο στρες. Αν όμως το αίσθημα παλμών διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα καρδιακής νόσου, πρέπει να δείτε αμέσως γιατρό.

Πηγή: womenshealthmag.com


Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής