Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020
 • >
 • >
 • >
 • >
 • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ   Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, κτισμένο στις παρυφές της Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού  της Εύβοιας, 30χλμ. Από τη Χαλκίδα. Η  πρώην κοινότητα Στενής έχει 1.280 κατοίκους, είναι η έδρα του Δήμου Διρφύων ...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Μήπως δεν κλείνετε ποτέ το κλιματιστικό σας; – Δείτε πως να περιορίσετε τις αρνητικές επιπτώσεις

Η χρήση των κλιματιστικών έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα για την υγεία, ενώ για τα τελευταία, θα πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για να τα περιορίσουμε. Τι να κάνετε, λοιπόν, όταν δεν κλείνετε ποτέ το κλιματιστικό σας!
 klimatistiko 666x399

Όχι και πολλά χρόνια πριν, ο κλιματισμός ήταν μια πολυτέλεια, που απολάμβαναν μόνο λίγοι προνομιούχοι. Τώρα, όμως, το κλιματιστικό αποτελεί κανόνα σχεδόν για όλα τα σπίτια, καταστήματα, γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δυστυχώς, όμως, όταν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και η ελαττωματική συντήρησή του, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία μας ή ακόμα και σοβαρές ασθένειες, όπως είναι η γνωστή πλέον, “νόσος των λεγεωνάριων”.

Κλιματιστικό: Τα πλεονεκτήματα στην υγεία μας από την χρήση του

 • Η χρήση του κλιματιστικού μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στα προβλήματα που μας προκαλεί η ζέστη, στην πνευματική και σωματική μας δραστηριότητα.
 • Βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε ψυχολογικά άνετα στην εργασία μας, αλλά και στις δραστηριότητες που κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.
 • Βελτιώνει την απόδοση μας στο επάγγελμά μας, αλλά και στις οικιακές εργασίες...
 •  ...κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να καταφέρνουμε να ολοκληρώνουμε περισσότερη σωματική και πνευματική δραστηριότητα.
 • Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μειώνουν την παρουσία εντόμων και παρασίτων στη ζωή μας.
 • Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν λιγότερη εφίδρωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
 • Ένα καλοσυντηρημένο σύστημα κλιματισμού βοηθά να αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων, όπως είναι η γύρη, ή η κάπνα των τελευταίων ημερών από τις φωτιές, που προκαλούν προβλήματα υγείας σε πολλούς ανθρώπους.
 • Εάν διαθέτουμε καλή εγκατάσταση κλιματισμού, ανανεώνεται και βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε.

Οι κίνδυνοι για την υγεία μας από την χρήση του κλιματιστικού

 • Οι πολλές και απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία (όταν μπαίνουμε και βγαίνουμε σε χώρους με κλιματισμό) επηρεάζουν - μπορεί και σοβαρά - κάποιες φορές, το αναπνευστικό μας σύστημα.
 • Τα aircondition προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα και τους βλεννογόνους μας.
 • Προκαλούν επιπλέον θόρυβο στο περιβάλλον μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ηχορύπανση.
 • Η κυκλοφορία του αέρα των κλιματιστικών σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
 • Η αιωρούμενη σκόνη και οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Ο κλιματισμός αυξάνει σε σημαντικό βαθμό προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια ρινίτιδα και η φαρυγγίτιδα, ερεθισμούς του λαιμού και βραχνάδα.
 • Ο κλιματισμός μπορεί επιδεινώσει προϋπάρχουσες ασθένειες των ματιών, όπως είναι η επιπεφυκίτιδα και η βλεφαρίτιδα και να προκαλέσει προβλήματα σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Τί να κάνετε ...

 • Οι κλιματιζόμενοι χώροι πρέπει να αερίζονται τακτικά.
 • Η καλή - και σε τακτικά διαστήματα - συντήρηση των κλιματιστικών είναι απαραίτητη, τόσο στις μεμονωμένες οικιακές μονάδες, όσο και στις μεγαλύτερες κεντρικές μονάδες επαγγελματικών χώρων και εγκαταστάσεων.
 • Διατηρείτε την θερμοκρασία του δωματίου που κλιματίζεται, πάντα μεταξύ 21º και 25º C.
 • Προσπαθήστε να διατηρήσει μια μέση υγρασία, μεταξύ 60 και 70%.

Και κάτι ακόμα:

Ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι, να έχετε πάντα μαζί σας μια ελαφριά ζακέτα ή ένα σάλι, ώστε αν βρεθείτε ξαφνικά σε έναν χώρο ή αυτοκίνητο, όπου το κλιματιστικό είναι στο τέρμα, να μπορείτε να προστατέψετε τον οργανισμό σας από την ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας.

 

 

iatropedia.gr

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής