Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Αγία Κυριακή στα Καμπιά

Αγία Κυριακή στα Καμπιά

H εκκλησία της Αγίας Κυριακής στα Καμπιά της Εύβοιας είναι κτισμένη σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Μόλις 30 λεπτά οδήγηση από την Χαλκίδα και με κατεύθυνση προς Β. Εύβοια, στο ύψος της Νέας Αρτάκης στρίβουμε δεξιά προς Στενή και ακολουθούμε τη σήμανση μέχρι να...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Τί εορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος

Τί εορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος

Την Κυριακή της Πεντηκοστής , 07 Ιουνίου, γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, με μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους, πενήντα μέρες μετά την ανάστασή Του και δέκα μέρες μετά την ανάληψή Του. Στις 08 Ιουνίου είναι φέτος η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Η...

Γαβρόγλου, φτώχεια και φιλότιμο

Σε κάθε δημόσιο σχολείο υπάρχουν μαθητές με γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος μίας εκδρομής στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται. Ο προϋπολογισμός μίας εκπαιδευτικής εκδρομής στο εξωτερικό μπορεί να πάει και στα 700 ευρώ. Το έχω λουστεί και είμαι ακόμα βρεγμένος.

Επίσης υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που επιτρέπουν στη μικρή τους κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση χρημάτων ώστε να εξασφαλίσουν boarding pass σε όλους τους μαθητές ή, τέλος πάντων, σε όσους περισσότερους γίνεται. Διοργανώνονται χοροί, μικρά παζάρια, ενώ δεν αποκλείεται να επιβαρυνθούν λίγο περισσότερο οι πιο ευκατάστατοι προκειμένου να ακολουθήσουν και οι πιο αδύναμοι. Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή -κάθε άλλο. Θα βοηθήσει και τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την πραγματική ζωή και να αναζητήσουν λύσεις σε προβλήματα που, συνήθως, απασχολούν τους γονείς τους.

Υπάρχουν, φυσικά, σχολεία που διοργανώνουν εκδρομές στο εξωτερικό, στις οποίες συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ομοίως, στην πατρίδα μας λειτουργούν, ευτυχώς ακόμα, ιδιωτικά σχολεία που κάνουν ακριβές εκδρομές στο εξωτερικό. Γνωρίζω σχολείο που έδωσε στους μαθητές με δυνατό πορτοφόλι τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη NASA. Θα ήθελα να στείλω και το δικό μου παιδί σε ένα αντίστοιχο ταξίδι. Δεν μπορούσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαιτώ να μην πάει και το παιδί του άλλου, εκείνου που μπορεί να πληρώσει.

Ευτυχώς ήρθε το υπουργείο Παιδείας, υπό την καθοδήγηση της αριστερής διανόησης και αποφάσισε ότι όλα αυτά σταματούν. Το ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο και η Εφημερίδα των Συντακτών: «Ταξίδια για όλες τις… τάξεις». Σωστό. Διότι το θέμα μας είναι πρωτίστως ταξικό και εκεί απευθύνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Και το κάνει με τρόπο ωμό, χωρίς περιστροφές, κολακεύοντας τα ταπεινότερα των ενστίκτων: «αφού δεν μπορεί να πάει το δικό μου το παιδί, δεν θα πάει ούτε το δικό σου, κουφάλα» θα πει ο θυμωμένος, από τη ζωή, το σύστημα και τα μνημόνια, πολίτης. Και όλο αυτό, το παίρνει η κυβέρνηση και το κάνει πολιτική, το κωδικοποιεί σε υπουργική απόφαση που δεν αφορά μόνο τα δημόσια σχολεία, αλλά και τα ιδιωτικά.

Εχεις τώρα εσύ το παιδί σου στο Κολέγιο Αθηνών και έρχεται ο Γαβρόγλου να σου πει ότι εκδρομές επιτρέπονται πλέον μόνο αν είναι να συναντήσεις μαθητές ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Κοινώς επιτρέπεται να πας στο Λεβερκούζεν και να χορεύεις τσάμικους σε κλειστό γυμναστήριο. Λογικό και αυτό. Γιατί να δει το Ελληνόπουλο πώς εκπαιδεύονται τα παιδιά στις άλλες χώρες; Να βρεθεί σε καμιά Σκανδιναβία και να κάνει συγκρίσεις; Και, εντάξει, αν έχεις το παιδί σου στο Κολέγιο, θα τη βρεις την άκρη, έχεις τα μέσα να του δώσεις πρόσβαση και ορίζοντες στον κόσμο.

Ας πούμε όμως ότι είσαι ένας μεσοαστούλης που μένει στη Νέα Σμύρνη, στέλνεις το παιδί σου σε δημόσιο σχολείο και τα ταξίδια αυτά ήταν μία κάποια ευκαιρία να ανοίξει περισσότερο το μυαλό του. Οχι, πια. Αφού δεν πάει ο διπλανός του, τότε δεν θα πάει ούτε το παιδί σου. Και να πεις ότι αυτό συμβαίνει και στην πραγματική ζωή; Δεν συμβαίνει πουθενά εκτός από αναχρονιστικά μυαλά που απαντούν θετικά σε έννοιες όπως η ζήλια και ο φθόνος. Λες και θέλουν να κάτσουν με τον φαρδύ τους πισινό πάνω στην κοινωνία με τρόπο που να μη ξεχωρίζει κανείς. Αντί να κοιτάξουν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων, προσπαθούν να χειροτερεύσουν τις ζωές εκείνων που τα κατάφεραν κάπως καλύτερα. Δεν είναι δίκαιο, ούτε μας αξίζει.

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής