Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

Μακεδονία είναι Μία και είναι Ελληνική! Ιδού η ιστορική απόδειξη!

makedonia

Γράφει : Ο Αθανάσιος Τσόκας
Μαθηματικός-Ερευνητής

 

Αγαπημένοι μου Φίλοι!!!

Τώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό είναι σε πλήρη εξέλιξη και όπως δείχνουν τα πράγματα οι Πολιτικοί Ταγοί μας (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) έχουν αποφασίσει να εκχωρήσουν τη λέξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», για μια σύνθετη ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, η ταπεινότητα μου από πατριωτικό και μόνο καθήκον, απεφάσισε να σας παρουσιάσει τα συγκλονιστικά και αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία από μια ανοιχτή επιστολή του Ιστορικού και Διδάκτορα της Θεολογίας κ. Πέτρου Γεωργαντζή (τρεις φορές βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών) προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους τότε Βουλευτές τους Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα συγκλονιστικά ιστορικά ντοκουμέντα του Διδάκτορα κ. Πέτρου Γεωργαντζή

αποδεικνύουν τα εξής :

1) Το έδαφος του κρατιδίου των Σκοπίων, δεν είναι Μακεδονικό έδαφος!!! (Ενώ δυστυχώς η Βικιπαίδεια στο Διαδίχτυο το παρουσιάζει ως Μακεδονικό)

2) Η σημερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου των Σκοπίων τα «Σκόπια» από τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή ήταν πόλη της επαρχίας της Δαρδανίας και λεγόταν «Σκούποι» ή «Σκούπο» και με τη παραφθορά μέσα στο χρόνο των λέξεων «Σκούποι» ή

«Σκούπο» φθάσαμε στη σημερινή ονομασία της πρωτεύουσας στων Σκοπίων τα «Σκόπια»!!!.

Η δε Δαρδανία, Φίλοι μου, είναι μια περιοχή που συνόρευε με τη Μακεδονία μας!!!.

Η Δαρδανία δε, με αυτή την ονομασία ήταν γνωστή ήδη από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου, τα προχριστιανικά Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και το μεσαίωνα. Μετέπειτα η Δαρδανία άλλαξε ονόματα, με το όνομα «Βαρδάσκα» να το έχει μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, όπου ο Τίτο την 2α Αυγούστου 1944 σε συνεννόηση με το Στάλιν, τη μετενόμασε σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», φτιάχνοντας έτσι το «Μακεδονικό προγεφύρωμα» με στόχο να δημιουργήσουν τη μελλοντική «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ», που θα έβγαζε τη Ρωσία στο Αιγαίο Πέλαγος!!!.

Οι Σλάβοι δε, όταν το 6ο με 7ο μ.Χ ήλθαν στη περιοχή όπου και σήμερα διαμένουν, δεν μετέφεραν μαζί τους τη πόλη Σκόπια (Σκούποι) της Δαρδανίας στη δήθεν «Μακεδονική γη», γιατί μια πόλη όπως όλοι μας γνωρίζουμε δεν μεταφέρεται

μόνο οι άνθρωποι μετακινούνται!!!. Απλά οι Σλάβοι το 6ο με 7ο μ.Χ αιώνα ήλθαν στη Δαρδανία, όπου η πόλη Σκούπο (σημερινά Σκόπια) ήταν η Μητρόπολη της Δαρδανίας.

Και να μη λησμονήσω να σας πω, ότι οι Δαρδάνιοι (οι κάτοικοι της Δαρδανίας) από τα ιστορικά στοιχεία του Διδάκτορος κ . Γωργαντζή, δεν ήταν Μακεδόνες-Έλληνες, αλλά ήταν Ιλλυριοί!!!

Και η Δαρδανία, όπως και παραπάνω σας ανάφερα δεν ήταν τμήμα της Μακεδονίας μας, αλλά συνόρευε με τη Μακεδονία μας!!!

Από όσα σας ανέπτυξα συνεπάγεται περίτρανα ότι :

α) Το έδαφος του σημερινού κρατιδίου των Σκοπίων δεν είναι Μακεδονικό αλλά Δαρδανικό!!!

β) Οι Σλάβοι (και εν γένει οι Δαρδάνιοι) δεν είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, δεν είναι Μακεδόνες!!!

Ο Διδάκτωρ κ. Γεωργαντζής για να καταλήξει στα παραπάνω συγκλονιστικά ιστορικά συμπεράσματα, στηρίχθηκε σε γραπτά κείμενα, Ιστορικών και Γεωγράφων της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής , οι οποίοι είναι οι παρακάτω : (Αναφέρω τα ονόματα τους και τα κείμενα τους από τα οποία άντλησε τις πληροφορίες ο κ. Γεωργαντζής).

1) Αππιανός (Ιστορικός), Βιβλίο 1, Κεφάλαιο 1

2) Κλαύδιος Πτολεμαίος (Γεωγράφος), Βιβλίο 3, Κεφάλαιο 9

3) Στράβων (Γεωγράφος), Βιβλίο 7, Κεφάλαιο 5

4)Πολύβιος(Ιστορικός),Βιβλίο 4, Κεφάλαιο 66

5) Μάλχος (Ρήτορας) , Τεύχος 113, στίχος 768

6) Γραμματικός Ιεροκλής (εποχή Ιουστινιανού, 6ος αιώνας μ.Χ) στο «Συνέκδημο» του (κατάλογο των επαρχιών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) γράφει…… Επαρχία Δαρδανίας : Πόλεις 3 :

α) Σκούπο(τα σημερινά Σκόπια) (Μητρόπολη), β) Μηρίων και

γ) Ουλπιανά.

7) Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος(10ος μ.Χ αιώνας) στο «περί θεμάτων» έργο του : τεύχος 113,στίχος 145, επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια που λέει ο Γραμματικός Ιεροκλής στο «Συνέκδημο» του!!!

Και

8) Ο Ι. Ζωναράς (Ιστορικός), τεύχος 2 στίχος 294,ξεχωρίζει τους Δαρδάνιους από τους Μακεδόνες και τη Δαρδανία από την Μακεδονία!!!

Για περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις ιστορικές πηγές του Διδάκτορα κ. Γεωργαντζή ,μπορείτε να ανατρέξετε στην ανοιχτή επιστολή του, την οποία έχω αναρτήσει στο προσωπικό μου αρθρογραφικό blog : ΤΣΟΚΑΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΑ.

Φίλοι μου Αγαπημένοι!!!

Με όσα σας αποκάλυψα παραπάνω, αβίαστα καταλήγουμε σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα , ότι :

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!.

Εάν δε, υπάρξουν πολιτικοί, μετά από αυτές τις συγκλονιστικές ιστορικές αποκαλύψεις του Διδάκτορα κ. Γεωργαντζή (που τρεις φορές βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών) και εκχωρήσουν το όνομα : ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στους Σκοπιανούς (που ούτε Μακεδόνες είναι, ούτε και το έδαφος τους είναι Μακεδονικό), τότε κατά την ταπεινή μου άποψη οι Πολιτικοί αυτοί θα έχουν διαπράξει Εθνική προδοσία και θα έχουν υποπέσει στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας!!!

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής