Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

Ένα βήμα πριν την ελληνοτουρκική κρίση: Ενδεικτική η αμερικανική κινητικότητα και οι συχνές επισκέψεις στο Πεντάγωνο – Οι ομοιότητες παραμονές των κρίσεων 1987 & 1996

tourkika ploia

Το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων, πολιτικών αλλά και στρατιωτικών, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα. Όσοι παρατηρούν αυτές τις επισκέψεις και έχουν πληροφόρηση έστω και μικρή του τί συζητείται με την ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται πώς η κρίση με την Τουρκία δεν είναι καθ’ όλου μακριά.

Τέτοιου είδους κινητικότητα, αναφέρουν αυτοί που γνωρίζουν είχε παρατηρηθεί και λίγο πριν τις μεγάλες κρίσεις του 1987 και του 1996 στο Αιγαίο. Οι Αμερικανοί θέλουν να ξέρουν ποιες είναι οι προθέσεις της Ελλάδας και πώς θα λειτουργήσει σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά τα σημάδια είναι πιο θετικά για την Ελλάδα, αφού οι ΗΠΑ δείχνουν να στηρίζουν τη χώρα απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν που λειτουργεί ως ταύρος εν υαλοπωλείο.

 Όπως τώρα, έτσι και στις δύο προηγούμενες μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις οι τότε πρεσβευτές των ΗΠΑ, αλλά και οι Ακόλουθοι Άμυνας είχαν συναντήσεις με Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων, με τον Αρχηγό Στόλου αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες. Στόχος ήταν να διερευνηθούν οι ελληνικές προθέσεις σε μια ελληνοτουρκική κρίση. Οι απαντήσεις που είχαν δοθεί από τους στρατιωτικούς αυτονόητες. Και τότε η πολεμική μηχανή της Ελλάδας ήταν προφανώς σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι είναι σήμερα.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών και σήμερα έχει να κάνει με τις ελληνικές προθέσεις σε περίπτωση που η τουρκική επιθετικότητα ξεπεράσει τα όρια. Σε επίπεδο στρατιωτικών οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι ακριβώς οι ίδιες μ΄ εκείνες που είχαν δοθεί το 1987 και το 1996. Αυτό που αλλάζει είναι το αποτέλεσμα όσον αφορά στις δύο αυτές κρίσεις. Το 1996, η κρίση των Ιμίων εξελίχθηκε σε εθνική ταπείνωση και γκριζάρισμα μίας περιοχής στο Αιγαίο.

Πέραν των συνεχών επισκέψεων στο Πεντάγωνο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, μεταβαίνουν στην Μεσογείων πολύ συχνά ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματικοί, οι οποίοι συζητούν επί ώρες με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ή των άλλων Γενικών Επιτελείων.

Χθες έγινε γνωστό ότι στην Αθήνα σπεύδει εκτάκτως ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών τη στιγμή που σε κυβερνητικούς κύκλους συζητείται η επιβολή οικονομικών μέτρων στην Άγκυρα. Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια αυτής του Τζέφρι Πάιατ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο οποίος συζητούσε επί μιάμιση ώρα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Επίσης χθες, ομάδα ανώτατων Αμερικανών αξιωματικών ανέβηκε στο Πεντάγωνο και κατευθύνθηκε στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ, όπου έγινε παρουσίαση της τουρκικής προκλητικότητα όπως μαθαίνουμε, ενώ επίσκεψη στο ΓΕΣ πραγματοποίησε και ο Υποδιοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πώς η αυξημένη δραστηριότητα των ΗΠΑ στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Σούδα, συμμετοχή στην άσκηση Ηνίοχος, κυπριακή ΑΟΖ) να εξηγούν την συχνότητα των επισκέψεων αυτών στο Πεντάγωνο.

Η αλήθεια όμως είναι πώς οι Αμερικανοί φοβούνται ότι όσο δεν απελευθερώνονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, τόσο το κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω και αυξάνεται ο κίνδυνος ένοπλης αντιπαράθεσης. Ειδικά μετά την υπερσυγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών που αναμένεται στο Αιγαίο. Το κλίμα στις ΗΠΑ, ευτυχώς για την Ελλάδα, δεν είναι καθ’ όλου καλό για την Τουρκία, καθώς συμπεριφέρεται ως τρομοκράτης και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην περιοχή.

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής