Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

Η επιστροφή των Βαλκανίων και η Ελλάδα

Μετά από μια δεκαετία στην ευρωπαϊκή αφάνεια, τα (δυτικά) Βαλκάνια φαίνεται να επιστρέφουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Ο Φεβρουάριος έφερε εξελίξεις με την ανακοίνωση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την περιοχή αλλά και τις πρωτοβουλίες της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε. Σημειωτέον, ότι και οι επόμενες προεδρίες που ακολουθούν, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, θα επιμείνουν στην περιοχή.

west balkans 630x494

Τι συνέβη; Η κυριότερη εξέλιξη έχει να κάνει με τον ρόλο των μεγάλων παικτών εκτός Ε.Ε. στην περιοχή. Καταρχήν, όσο τα δυτικά Βαλκάνια παραμένουν εκτός Ε.Ε. και τα προβλήματα ασφαλείας τους παγωμένα αλλά ανεπίλυτα, τόσο η Ρωσία θα βρίσκει χώρο για να ασκεί επιρροή και να δημιουργεί προβλήματα στη Δύση. Ο ασφαλέστερος τρόπος για τον εξοβελισμό της από την περιοχή είναι η επίλυση του προβλήματος της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ. Ο κυνισμός της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής φάνηκε με την προτροπή του Λαβρόφ προς την Ελλάδα να μην βιαστεί να δώσει το όνομα “Μακεδονία”, την ίδια ώρα που η Ρωσία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και, στο παρελθόν, υποστήριξε σθεναρά την κυβέρνηση του υπερ-εθνικιστή Γκρουέφσκι στα Σκόπια.

Επιπλέον, η Κίνα, σε αντίθεση με τη ρωσική αγαρμποσύνη, διεισδύει υπομονετικά, στρατηγικά, μακροπρόθεσμα, διακριτικά και σίγουρα πιο αποτελεσματικά στην περιοχή επενδύοντας σε έργα υποδομής και στις ιδιωτικοποιήσεις παρά την ενόχληση των Βρυξελλών. Η Αμερική απομακρύνεται καθιστώντας το βαλκανικό πρόβλημα απολύτως ευρωπαϊκό και όχι, όπως παλαιότερα, ευρω-ατλαντικό. Τέλος, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει καταρρεύσει. Παραδόξως, η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ε.Ε. διευκολύνει τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα δυτικά Βαλκάνια που, με συνολικό πληθυσμό λιγότερο από 20 εκατομμύρια, είναι μικρά σε μέγεθος και γι’ αυτό σχετικά εύπεπτα.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κλειδί για την επιτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής στην περιοχή είναι η επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και δευτερευόντως η κάμψη της ισπανικής αντίδρασης στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Στο εσωτερικό της Σερβίας, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είναι πολιτικά παντοδύναμος και έτοιμος για τον μεγάλο ιστορικό συμβιβασμό των Σέρβων με τους Αλβανούς. Μετά την υπογραφή της βούλγαρο-σκοπιανής συνθήκης το καλοκαίρι του 2017, όλη η προσοχή στρέφεται στην Αθήνα.

Κατά συνέπεια, η πίεση των εταίρων προς την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί στο αμέσως πρόσεχες διάστημα την ίδια ώρα που η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται αρνητική σε έναν συμβιβασμό και η κυβέρνηση διχασμένη και αποδυναμωμένη. Η Ελλάδα κινδυνεύει να θεωρηθεί υπεύθυνη για την άδοξη κατάληξη όχι απλώς της ελληνο-σκοπιανής διαπραγμάτευσης αλλά συνολικά της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Έτσι, όμως δεν θα βρεθεί σε αδιέξοδο απλώς η βαλκανική της πολιτική αλλά θα κλονισθεί η σχέση της με τους εταίρους σε μια στιγμή που πιέζεται από τα ανατολικά.

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής