Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

Χούντα: Oι Άγνωστες στιγμές της 21ης Απριλίου

Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα. Όπως οι ίδιοι έλεγαν το πραξικόπημα ήταν μια "εθνοσωτήριος επανάσταση" ή "Επανάσταση της 21ης Απριλίου". Την πράξη τους, οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες, υποστηρίζοντας ότι έχουν τρανταχτές αποδείξεις, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν. Λιγοστά τα στιγμιότυπα της νύχτας της 20ης προς 21η Απριλίου, ελάχιστα έχουν ακουστεί ή γραφτεί.  Διηγήσεις ενός ανθρώπου που έζησε τις ημέρες εκείνες την εκδήλωση του πραξικοπήματος και την επιβολή της Χούντας ρίχνουν φως σε ορισμένα... σκιερά σημεία του κλίματος που επικρατούσε εκείνες τις ώρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος. 
Το σχέδιο Προμηθεύς

Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 20ης προς 21η Απριλίου, όταν έφυγε από το ΓΕΣ το σήμα προς όλους τους σχηματισμούς με το οποίο ενεργοποιείτο το σχέδιο “Προμηθεύς”. Ήταν το σχέδιο κατάλυσης της Δημοκρατίας και επιβολής χούντας που τελικά διήρκεσε επτά χρόνια.

Στόχος του σχεδίου “Προμηθεύς” ήταν μέχρι τη μία το πρωί η χώρα να έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών.

Μόλις το σήμα έφθασε στις μονάδες το πρώτο ερώτημα για τους αμύητους ήταν ένα: “ποιοι είναι κι αν έχουν την ευλογία των ανακτόρων”.

Τα ονόματα των Γ.Παπαδόπουλου, Σ.Παττακού γρήγορα κυκλοφόρησαν κι επειδή ο δεύτερος εθεωρείτο πάντα άνθρωπος των Ανακτόρων, πολλοί θεώρησαν ότι το πραξικόπημα είχε βασιλική κορώνα και έσπευσαν να ταχθούν με τη πλευρά των πραξικοπηματιών.”Θαυματουργός” ο Στέλιος που εκείνη τη νύχτα πέρασε από τα άρματα μάχης του ΚΕΤΘ …στο μυστρί.Οι πολιτικοί που συνελλήφθησαν μέσα στη νύχτα


Οι πολιτικοί που συνελλήφθησαν μέσα στη νύχτα μεταφέρθηκαν στο Γουδί. Η συζήτηση μεταξύ τους ήταν μία:”ποιος το έκανε”; Ο Π.Κατσώτας που είχε διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων αλλά είχε περάσει και από τη ΚΥΠ,έψαξε να βρει…ποιος έλειπε και αμέσως έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος ήταν….ο Π.Παπαληγούρας!

Την ίδια ώρα ο Παπαληγούρας όμως κοιμόταν στο ημιυπόγειο της Πινδάρου,όπου έμενε. Στρατιώτες τον ξύπνησαν με τη βία για να τον συλλάβουν. Ο πολιτικός που είχε περάσει και από το ΥΕΘΑ ,άρχισε να φωνάζει και αυτό προκάλεσε τη βίαιη συμπεριφορά των στρατιωτικών που είχαν αναλάβει τη σύλληψή του.

Πηγαίνοντάς τον στο χώρο όπου κρατούνταν οι άλλοι πολιτικοί,έγινε το αμίμητο. Μόλις τον είδε ο Κατσώτας που ήταν πια βέβαιος ότι “ο Παναγής μας την έκανε”, φώναξε:”Ορίστε. Ήρθε να μας χλευάσει”! Έπεσε το σχετικό γέλιο, αφού όλοι κατάλαβαν ότι ο Παπαληγούρας ήταν κρατούμενος.

Η περιπέτεια του δικηγόρου Σ.Βασιλείου και η Μαργαρίτα ΠαπανδρέουΛίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ο δικηγόρος Σ.Βασιλείου ανέβαινε με το αυτοκίνητό του τη Λ.Αλεξάνδρας. Φίλος του Γεωργίου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, ο δικηγόρος έχει στη θέση του συνοδηγού τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Βλέποντας το στρατιωτικό μπλόκο ,την αποβιβάζει άμεσα,αλλά ο ίδιος πέφτει στα χέρια των στρατιωτικών ,οι οποίοι τον μεταφέρουν στο Διόνυσο ,σ΄ ένα στρατόπεδο Καταδρομέων. Εκεί θα τον περιποιηθούν δεόντως προσπαθώντας να τους εκμαιεύσουν απίθανα πράγματα για τη σχέση του με την οικογένεια Παπανδρέου και τη Μαργαρίτα. Θα περάσουν πολλές ημέρες ξύλου για να πειστούν ότι ο Βασιλείου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση -πέρα από τη φιλική- με την οικογένεια. Στο μεταξύ όμως είχε φάει πολύ ξύλο,όπως και πολλοί άλλοι βέβαια εκείνες τις ημέρες.


Ο Γεώργιος Παπανδρέου

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Ο επικεφαλής αξιωματικός που τον είχε συλλάβει ο ταγματάρχης των Καταδρομών Δαβιώτης τον επισκέφτηκε και τον ρώτησε:” Πως είδατε την είσοδό μας στη πολιτική σκηνή”; Και ο Παπανδρέου του απάντησε: “Εντυπωσιακή ομολογουμένως. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι δεν υπάρχει έξοδος”.

Πολιτικοί έχουν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Πικέρμι. Ο ιδιοκτήτης, ρωτάει τι θα επιθυμούσαν για γεύμα. Ο Π. Κανελλόπουλος, αστειευόμενος παρήγγειλε…φασιανό και σολωμό. Μόνο που ο ιδιοκτήτης δεν …το έπιασε το χιούμορ και ξεχύθηκε στο Πικέρμι για να εκπληρώσει τη παραγγελία...

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής