Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ 1917

του Πάνου Σπαγόπουλου

Εκατό χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα από το περίφημο Θαύμα της Φάτιμα, στην Πορτογαλία.  Στις 13 Μαΐου του 1917 τρία μικρά παιδία η Λουσία Ντος Σάντος 10 ετών και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, 9 και 7 ετών αντίστοιχα έγιναν μάρτυρες ενός οράματος στο χωριό Φάτιμα της Κεντρικής Πορτογαλίας.

Ένα όραμα που έμελλε να πάρει σχεδόν μυθικές διαστάσεις και που ακόμη και σήμερα προκαλεί διιστάμενες απόψεις.

Σύμφωνα με αυτό και όπως το περιέγραψαν τα ίδια τα παιδιά αργότερα, παρουσιάστηκε μπροστά τους η Παναγία, λέγοντας πως θα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα έως τον Οκτώβριο και πως πρέπει να πουν στον κόσμο να μετανοήσει για τις αμαρτίες του.

Η «Παναγία της Φάτιμα» όπως έγινε γνωστή εμφανίστηκε στα τρία παιδία 6 συνολικά φορές. Από αυτές οι πιο σημαντικές ήταν η 13η Ιουλίου και η 13η Οκτωβρίου.

Η πρώτη ήταν η ημέρα που η Παναγία, τους είπε τα τρία περίφημα μυστικά που αφορούσαν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η δεύτερη ημερομηνία είναι η ημέρα που χιλιάδες άνθρωποι έγιναν μάρτυρες ενός φαινομένου που ακόμη δεν έχει εξηγηθεί.

Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου οι μαρτυρίες των παιδιών είχαν σαρώσει απ άκρου εις άκρον όλη την Πορτογαλία, προκαλώντας συζητήσεις.

Έτσι την ημέρα εκείνη, 70.000 (άλλες πηγές αναφέρουν έως και 100.000) άνθρωποι εμφανίστηκαν στο σημείο  που είχαν υποδείξει τα τρία παιδιά και όπου όπως τους είχε πει η μυστηριώδης αυτή γυναίκα θα εμφανιζόταν και πάλι για τελευταία φορά.

Ο καιρός ήταν βροχερός και βαριά συννεφιά κάλυπτε την περιοχή. Ξαφνικά και γύρω στο μεσημέρι η βροχή σταμάτησε και ο ήλιος εμφανίστηκε.

Το τι ακριβώς έγινε δεν είναι σίγουρο.

Παρά το γεγονός των χιλιάδων μαρτύρων η ακριβής περιγραφή του φαινομένου είναι δύσκολη.

Για πολλούς «ο Ήλιος περιστρεφόταν σαν να στροβιλιζόταν», κάποιοι άλλοι είδαν τν Ήλιο α πλησιάζει τη Γη τόσο κοντά που κυριολεκτικά παρέλυσαν από τον τρόμο.  Κάποιοι άλλοι ανέφεραν πως μπορούσαν τον κοιτάξουν χωρίς να έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους, ενώ άλλοι έβλεπαν τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το φαινόμενο κράτησε 10 λεπτά και έγινε ορατό σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Τα παιδιά ανέφεραν πως η Παναγία εμφανίστηκε μπροστά τους την ίδια εκείνη ώρα λέγοντάς τους να κτίσουν ένα παρεκκλήσι στην περιοχή αυτή. Ακόμη τους είπε πως ο Α΄ΠΠ θα τελείωνε γρήγορα και πως οι στρατιώτες θα επέστρεφαν γρήγορα στα σπίτια τους.

Βέβαια αυτή η είδηση θα αφορούσε περισσότερο ‘άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες καθώς η Πορτογαλία είχε μεν συμμέτοχη στον Α΄ΠΠ αλλά αυτή ήταν πολύ περιορισμένη.

Τέλος η Παναγία τους είπε πως «να σταματήσουν οι άνθρωποι να προσβάλλουν τον Θεό καθώς τον έχουν προσβάλλει ήδη πολύ». Αυτά το 1917.

Άραγε εάν εμφανιζόταν σήμερα  τι θα έλεγε η «Παναγία της Φάτιμα»;

Τα τρία μυστικά

Τα τρία μυστικά της «Παναγίας της Φάτιμα» είναι μια εξαιρετικά μπερδεμένη υπόθεση. Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Καθολικής Εκκλησίας και τα τρία μυστικά έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Έτσι αυτά αφορούσαν, πάντα κατά την επίσημη θέση του Βατικανού, την κόλαση, τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου το 1981.

Και αν για τα δύο πρώτα μυστικά δεν υπάρχει καμία διχογνωμία, όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τρίτο μυστικό.

Η μετέπειτα αποκάλυψη των τριών αυτών μυστικών έρχεται από την Λουσία Ντος Σάντος  η οποία έγινε μοναχή. Η ίδια και μέχρι το 1941 είχε ορκιστεί να μην το αποκαλύψει. Το 1943 αρρώστησε όμως βαριά από γρίπη και την επισκέφτηκε ο επίσκοπος Silva λέγοντας της πως θα ήταν καλό να το γράψει σε ένα χαρτί σε περίπτωση θανάτου της.

Τελικά αυτό έγινε και το γράμμα με το περίφημο τρίτο μυστικό σφραγίστηκε και  παραδόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο της Leiria στην κατοχή του οποίου ή της Αρχιεπισκοπής  παρέμεινε μέχρι το 1957 όποτε και στη συνέχεια παραδόθηκε, που αλλού, στο Βατικανό.

Η μοναχή Λουσία είχε θέσει ως όρο αυτό να μην δημοσιοποιηθεί πριν το 1960.

Την ίδια χρονιά το Βατικανό εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «το πιο πιθανό είναι το μυστικό να παραμείνει για πάντα κάτω από απόλυτη μυστικότητα».

Αυτό έδωσε τροφή για σενάρια στον Τύπο αναφορικά με το τι ακριβώς μπορεί αυτό να περιείχε. Σύμφωνα με τους New York Times της εποχής αυτό μπορεί να ήταν από μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή μέχρι αναταραχή μέσα τους κόλπους του Βατικανού

Τελικά το Βατικανό αποφάσισε να το δώσει  στη δημοσιότητα στις 13 Μαΐου του 2000 83 χρόνια μετά την εμφάνιση της «Παναγίας της Φάτιμα». 

Τελικά το περιβόητο μυστικό αποκαλύφθηκε επίσημα στις 26 Ιουνίου του 1981.  

Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο Sodano αυτό είχε να κάνει με τους διωγμούς των Χριστιανών τον 20ο αιώνα και την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα, στις 13 Μαΐου του 1981.

 Ολίγοι όμως πείστηκαν από την επίσημη θέση του Βατικανού, για το τρίτο μυστικό της Φάτιμα. Βέβαια ήταν κάτι που συνέφερε την Καθολική Εκκλησία.

Η ίδια η Παναγία είχε ασχοληθεί, είχε μνημονεύσει είχε προφητεύσει την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα. Τι καλύτερη αναγνώριση της Καθολικής Εκκλησίας και του «Βατικανικού» συστήματος από την ίδια;

Να σημειωθεί πως η «Παναγία της Φάτιμα» είχε ζητήσει από τα τρία παιδιά να μεταφέρουν στην καθολική Εκκλησία ότι πρέπει να προχωρήσει στο «Καθαγιασμό της Ρωσίας» προκειμένου να υπάρξει παγκόσμια ειρήνη. Ο Καθαγιασμός έγινε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον ΙΙ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 25 Μαρτίου του 1984.

Οι Times στις 29 Ιουνίου του 2000 είχαν γράψει: «Το γεγονός ότι το τρίτο μυστικό δεν περιείχε καμία καταστροφολογία προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μέσα στην πορτογαλική Εκκλησία  για την απόφαση του Βατικανού να κρατήσει την προφητεία μυστική  για τουλάχιστον 80 χρόνια».

Έτσι οι φωνές έχουν πληθύνει, 100 χρόνια μετά λέγοντας πως το τρίτο μυστικό αφορά κάτι το τόσο καταστροφικό για ανθρωπότητα που κανείς δεν είναι σε θέση α αποκαλύψει.  Και αυτό το γνωρίζουν μόνο κάποιοι μέσα στο Βατικανό.

Η αινιγματική δήλωση του Πάπα Ιωάννη Παύλου

Το γεγονός ότι η Καθολική Εκκλησία επιμένει ότι το τρίτο μυστικό έχει αποκαλυφθεί δε σημαίνει ότι είναι και έτσι. Τον Οκτώβριο του 1981 ρτο γερμανικό περιοδικό Stimme des Glaubens δημοσιεύισε ένα άρθρο στο οποίο περιεχόταν η συζήτηση του Πάπα με μια ομάδα Γερμανών καθολικών το Νοέμβριο του 1980.

Σύμφωνα με το κείμενο η στη συζήτηση οΠάπας είχε δηλώσει τα εξες:

«Δεδομένης  της σοβαρότητας του τρίτου μυστικού, όλοι οι προκάτοχοί μου προσπάθησαν και απέφυγαν την δημοσιοποίησή του, έτσι ώστε να μην ενθαρρύνουν την ΕΣΣΔ να κάνει ορισμένες αποφασιστικές κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να γίνει σαφές σε όλους τους Χριστιανούς να ξέρουν αυτό: Εάν στο τρίτο μυστικό είναι γραμμένο ότι οι ωκεανοί θα πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές της Γης και ότι από τη ια στιγμή στην άλλη θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι ειλικρινά η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου κειμένου δεν είναι επιθυμητή.

Πολλοί θέλουν να ξέρουν από απλή περιέργεια ή μια αίσθηση συγκίνησης αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η γνώση έχει και ευθύνη.

Απλά ζητούν μόνο να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και αυτό είναι επικίνδυνο καθώς την ίδια ώρα δεν κάνουν  τίποτα για να πολεμήσουν το κακό».

Σε εκείνο το σημείο ο Πάπας πήρε στα χέρια του το ροζάριο και είπε:

«Αυτή είναι απάντηση στο κακό. Προσεύχεστε, προσεύχεστε και να μην ζητάτε τίποτα παραπάνω. Αφήστε όλα τα υπόλοιπα στην Παναγία».

Στη συνέχεια, και πάντα κατά γερμανικό περιοδικό ο Πάπας ρωτήθηκε: «Τι πρόκειται να γίνει με την Εκκλησία;» και ο Πάπας απάντησε:

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μεγάλα δεινά, τέτοια που θα χρειαστεί ακόμη να δώσουμε και τη ζωή μας για τον Χριστό. Με τις δικές σας και τη δική μου προσευχή είναι δυνατό να μετριάσουμε αυτή την δοκιμασία.

Δεν είναι όμως δυνατό να την αποφύγουμε, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορεί να ανανεωθεί η Εκκλησία.

Πόσες φορές άλλωστε η Εκκλησία δεν έχει ανανεωθεί μέσω του αίματος; Αυτή η διαφορά δε θα διαφέρει. Πρέπει επομένως να είμαστε δυνατοί και να εμπιστευόμαστε τον Ιησού Χριστό και την Αγία Μητέρα  και πάντα να προσευχόμαστε».

Είναι άγνωστο εάν τα λόγια αυτά του Πάπα είχαν να κάνυον όνο με το τρίτο μυστικό ή αποτελούσαν μια γενικότερη περιγραφή των πραγμάτων που θα έρθουν όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβανόταν.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ουδείς είναι σε θέση ήμερα να γνωρίζει πιο ήταν πραγματικά το τρίτο μυστικό που είπε η «Παναγία της Φάτιμα» στην μοναχή Λουσία και η ίδια το φύλαξε μέχρι το1943.

Σημαντικό να τονιστεί πως η μοναχή Λουσία αν και πέθανε σε ηλικία 85 ετών στις 13(!) Φεβρουαρίου του 2005, ποτέ δεν είπε κάτι για το τρίτο μυστικό και αν ήταν πραγματικά αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα το Βατικανό.

Όσο για τα άλλα δύο παιδία τον Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, 9 και 7 ετών δεν ήταν τυχερά. Πέθαναν από την ισπανική γρίπη που σάρωσε όλη την Ευρώπη λίγο καιρό αργότερα το 1919 και το 1920 αντίστοιχα.

https://www.churchmilitant.com/images/uploads/2015-10-13-niles-g.jpg

 

pronews.gr

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής