Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι

Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Παρά το γεγονός ότι είναι Σαρακοστή, το ψάρι καταλύεται.

 kyriaki vaiwn 666x399

Την Κυριακή των  Βαΐων, το ψάρι καταλύεται λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Έτσι και το παιδικό τραγούδι ήταν:

«Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!»

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή, την ημέρα του Ευαγγελισμού.Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε:, «Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείται τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή.

Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ΄αυτήν όλοι με φόβο…» Είναι ενδεικτικοί οι όροι «αφού σταματήσετε τη νηστεία» και «να αρχίζετε», οι οποίες δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει.

Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ΄αυτήν την ημέρα ψαριού.

 

dogma.gr

Τα κρυφά και τα ανεξιχνίαστα: Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

koronaios 710x401

Ο αριθμός των νοσούντων προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τα μεγάλα προβλήματα με τον νέο κορωνοϊό είναι το ποσοστό θνησιμότητας στις μεγάλες ηλικίες και η ευχέρεια μεταδοτικότητάς του.

Το δεύτερο σχετίζεται με τα «κρυφά» κρούσματα, τους ανθρώπους με (καθόλου ή) ήπια συμπτώματα που έως και λίγες ημέρες πριν δεν έπαιρναν προφυλάξεις και δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με αυτό που ονομάζουμε «καραντίνα». Δεδομένου ότι χρειάζεται κάποιες ημέρες για να επωαστεί ο ιός, υπάρχει και η κατηγορία ανθρώπων που δυνητικά εντάσσονται στα σοβαρά κρούσματα και κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μπορεί να συμπεριφέρθηκαν ως «υγειονομικές βόμβες» για το περιβάλλον τους.

Στην κινέζικη επαρχία Χουμπέι, «κοιτίδα» της επιδημίας του κορωνοϊού και εν συνεχεία στην Ιταλία, οι αρχές υποτίμησαν ξεκάθαρα τη δύναμη των πραγματικών κρουσμάτων, δίνοντας για αρκετό καιρό βάση μόνο στα επιβεβαιωμένα. Αμφότερες πλήρωσαν και πληρώνουν αντίστοιχα το τίμημα της απώλειας πολύτιμου χρόνου έως ότου ληφθούν τα σκληρά μέτρα καραντίνας. Στη Χουμπέι τα αποτελέσματα αυτής είναι εντυπωσιακά, στην Ιταλία το σύστημα υγείας έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και απομένει να αποδειχθεί εν καιρώ ότι έστω και την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε ακόμα μεγαλύτερη συμφορά.

Στην Ελλάδα ο νέος κορωναϊός και η εξάπλωσή του παραμένουν αχαρτογράφητα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η πραγματική εικόνα της διασποράς -όπως και οι άνθρωποι που νοσούν- είναι πολύ μεγαλύτερη από την επίσημα καταγεγραμμένη. Ο αριθμός των νοσούντων από την ασθένεια που προκαλεί ο SARS–CoV-2 προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα 118 επιβεβαιωμένα κρούσματα (108 και 10 άγνωστης, χωρίς συγκεκριμένη πηγή μόλυνσης δηλαδή) και αυτό μπορούν όλοι να το υποθέσουν. Το ομολόγησε άλλωστε και επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι υπάρχει εξάπλωση της νόσου στον πληθυσμό κι ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες.

Την αίσθηση για πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μετατρέπει σε βεβαιότητα η σύγχυση των συμπτωμάτων που έχει η νόσος COVID-19 με την κοινή εποχική γρίπη. Τα κοινά συμπτώματα στις δύο ασθένειες (βήχας, υψηλός πυρετός) καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του κορωνοϊού, καθώς ο ιός της γρίπης βρίσκεται στη φάση της υψηλότερης έξαρσης στη χώρα. Μέχρι χθες, Πέμπτη (12/03) ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει 90 θανάτους συνολικά και 217 νοσηλείες ασθενών από επιπλοκές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο διαχωρισμός των δύο ασθενειών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους επιστήμονες και όσο καθυστερείται η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού προς την άνοιξη που υποχωρεί η γρίπη, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχει η χώρα.

Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση, αλλά και αυτό με βάση κάποια επιστημονικά δεδομένα που παραμένουν υπό διαμόρφωση. Ένα στοιχείο που δίνει μια εκτίμηση για τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων είναι ο αριθμός των θανάτων. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό θνητότητας με βάση τα πραγματικά (και όχι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα) είναι περίπου 1%. Με βάση μια τέτοια υπόθεση, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων στην Ελλάδα την ημέρα που μολύνθηκε ο 66χρονος συνταξιούχος καθηγητής (και τελικά απεβίωσε) ήταν περίπου 100. Η ημέρα εκείνη θα πρέπει να εκτιμηθεί μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου, καθώς ο μέσος χρόνος από τη στιγμή της μόλυνσης έως το θάνατο (αν αυτός συμβεί) είναι 16-18 ημέρες.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν και πόσος χρόνος χρειάζεται κατά προσέγγιση για να διπλασιαστούν τα κρούσματα σε μια (σχετικά πυκνοκατοικημένη) περιοχή. Με βάση την ανάλυση και ανάδειξη τους//medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> στο δημοφιλές πια άρθρο του συγγραφέα και ιδιοκτήτη on-line εκπαιδευτικής πλατφόρμας Tomas Pueyo, οι ημέρες αυτές είναι 6,2.

Άρα, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι την 24η Φεβρουαρίου είχαμε 100 κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με αυτή την υπόθεση ύστερα από έξι ημέρες θα είχαμε 200, ύστερα από 12 θα φτάναμε στα 400 και ύστερα από 18 (δηλαδή σήμερα 13/03) στα 800. Βέβαια ο τύπος αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων αντιστοιχεί μόνο σε περιοχές που ο ιός αφήνεται να αλωνίζει ανεξέλεγκτα και όχι σε περιπτώσεις λήψης έκτακτων μέτρων όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε σήμερα 800 κρούσματα δεν θα έχουμε σε έξι ημέρες 1600, δεδομένου ότι οι κοινωνικές επαφές θα έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κορωνοϊός: Η μελέτη που παρουσιάζει το χειρότερο δυνατό σενάριο

coronavirus1 710x401

Ο φόβος για τη σύνδεση με τη φονική επιδημία του 1918

H άνοδος της θερμοκρασίας είναι ο παράγοντας στον οποίο ποντάρει όλο το… βόρειο ημισφαίριο προκειμένου να σταματήσει η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και τα συστήματα υγείας των πληγέντων χωρών να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Ο βασικός μετεωρολογικός παράγοντας που σχετίζεται με την ανθεκτικότητα των ιών δεν είναι βέβαια η θερμότητα, αλλά η υγρασία. Σε υψηλότερα επίπεδα υγρασίας ο ιός είναι λιγότερο επιδραστικός, καθώς τα μικρά μολυσμένα σταγονίδια που μεταφέρονται στον αέρα μέσω του βήχα είναι πολύ πιο πιθανό να προσελκύσουν υδρατμούς και να χαθούν τελικά στον αέρα προτού μεταφερθούν σε άλλο οργανισμό.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η κοινή γρίπη επιβιώνει πιο εύκολα στην ανώτερη αναπνευστική οδό σε συνθήκες ξηρού καιρού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτές οι εποχιακές ενδείξεις ισχύουν και για τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, καθώς πρόκειται για ένα νέο στέλεχος με επιδημικά χαρακτηριστικά, στον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ευαίσθητος. «Αυτός ο τύπος καθυστερημένης εποχιακής ανταπόκρισης τείνει να συμβεί όταν ένα νέο στέλεχος της γρίπης τύπου Α εξαπλώνεται σε όλη την υδρόγειο», αναφέρει ο Jeffrey Shaman του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που θεωρείται αυθεντία στην έρευνα για τη σύνδεση των αναπνευστικών ιώσεων με τις κλιματολογικές συνθήκες.

«Οι νέοι ιοί έχουν ένα προσωρινό, αλλά σημαντικό πλεονέκτημα. Πολύ λίγα άτομα του πληθυσμού είναι ανοσιακά σε αυτούς. Σε αντίθεση με τους παλιούς τύπους ιών, στους οποίους οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν αποκτήσει ανοσία και η μετάδοση πρέπει να γίνει μεταξύ των λίγων που είναι ευάλωτα. Ανάλογα με την εξέλιξη πορείας του νέου ιού, η εποχή «των κρυολογημάτων και της γρίπης μπορεί να γίνει η «εποχή των κρυολογημάτων, της γρίπης και του COVID-19», εξηγεί ο επιδημιολόγος Marc Lipsitch, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Λόγω της υψηλής επιδεκτικότητας του, ένας πανδημικός ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, περιορίζεται το καλοκαίρι και αναβαθμίζεται ξανά το Σεπτέμβριο», αναφέρει ο Shaman και προσθέτει: «Το πιθανότερο είναι να κάνει ο SARS-CoV-2 ένα διάλλειμα το καλοκαίρι, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού θα προετοιμάζεται για νέα έξαρση. Και κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθεί κατά τους μήνες αυτούς να κυκλοφορεί στο Νότιο Ημισφαίριο, λόγω της χειμερινής περιόδου».

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Βασιλείας και της Στοκχόλμης πήγαν ένα βήμα μπροστά τα δεδομένα που έχει στη διάθεση του ο Shaman, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ίσως τελικά να μην είναι καθόλου ενθαρρυντική εξέλιξη η σύνδεση της επίδρασης του νέου κορωνοϊού με εποχιακές παραμέτρους. Σε μια μελέτη που βρίσκεται επί του παρόντος σε επανεξέταση, οι ερευνητές μοντελοποίησαν τις επιπτώσεις της εποχιακής διακύμανσης του COVID-19, παρουσιάζοντας ένα μάλλον εφιαλτικό σενάριο.

Το μοντέλο τους υποδεικνύει ότι βιώνουμε μια «μικρή κορύφωση στις αρχές του 2020 σε εύκρατες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου, την οποία θα ακολουθήσει μια ακόμα μεγαλύτερη κορύφωση τον επόμενο χειμώνα». Με βάση τη συμπεριφορά άλλων κορωνοϊών οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ρυθμός μετάδοσης πράγματι θα μειωθεί με την έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά – καθώς θεωρείται αδύνατο να κυκλοφορήσει εμβόλιο έως το τέλος του 2020 – θα αυξηθεί ξανά απότομα από το επόμενο φθινόπωρο, μολύνοντας συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους!

Η μελέτη ονομάζεται «Δυνητικός αντίκτυπος της Εποχικής Δύναμης σε μια Πανδημία SARS-CoV-2». Μία από τις συγγραφείς αυτής, η Dr. Emma Hodcroft, εξήγησε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι απόλυτοι αριθμοί, αλλά το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν βαρύτερες επιπτώσεις εάν κάνει ξανά την εμφάνιση της η εποχιακή επίδραση. «Οι προβλέψεις μας είναι υποθέσεις, αλλά έχουν ως βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας για τη σύνδεση της εποχικότητας με άλλους κορωνοϊούς. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο και η μεγάλη έξαρση δεν είναι αυτή που ζούμε τώρα, το μοντέλο υποδηλώνει ότι μετά από το χειμώνα 2020-2021 ο ιός θα εξελιχθεί εκτός απροόπτου σε ένα παραδοσιακό εποχικό περιστατικό, όπως η γρίπη.

Υπάρχει ένα δυσοίωνο ιστορικό για μια πανδημική γρίπη που εμφανίστηκε την άνοιξη, αλλά χτύπησε με αγριότητα το φθινόπωρο. Tο Μάρτιο του 1918 ξεκίνησε ένα ξέσπασμα γρίπης στις ΗΠΑ, όταν στη στρατιωτική βάση του Κάνσας αναφέρθηκαν περισσότερα από 100 κρούσματα μόλυνσης. Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2018 αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη σποραδικές περιπτώσεις.

Η επόμενη και πολύ πιο έντονη φάση αυτού του εξελισσόμενου σε πανδημία ιού έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Μόνο τον Οκτώβριο η γρίπη σκότωσε 195.000 Αμερικάνους, δηλαδή περίπου έναν στους 500 ανθρώπους σε ολόκληρο το έθνος. Αν γίνει σύγκριση με σημερινά δεδομένα, αυτό σημαίνει περίπου 800.000 άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ…
 

Πώς ένα παιδί οδήγησε το ΣτΕ σε απόφαση για το πώς αλλάζουμε επώνυμο

Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από άρνηση δημάρχου της Δυτικής Μακεδονίας να αποδεχθεί την αλλαγή επωνύμου ανήλικου παιδιού.

taftotita ape

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του οριοθέτησε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οπαίες μπορεί να αλλάξει ο πολίτης το επώνυμό του, ενώ εξετάζοντας υπόθεση που το απασχόλησε, έκρινε ότι το παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου, το οποίο όμως αναγνωρίστηκε στην συνέχεια από τον φυσικό του πατέρα και έλαβε το επώνυμο του, μπορεί να λάβει το επώνυμο του άνδρα με τον οποίο η μητέρα του ακολούθως τέλεσε γάμο και ζουν και οι τρεις στην ίδια κατοικία.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, για να αλλάξει ο πολίτης το επώνυμό του, πρέπει να έχει νόμιμους, σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους που να καθιστούν αναγκαία την αλλαγή.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από άρνηση δημάρχου της Δυτικής Μακεδονίας να αποδεχθεί την αλλαγή επωνύμου ανήλικου παιδιού. Να διευκρινιστεί ότι εμπλοκή στην αλλαγή του επωνύμου έχουν ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης και ο υπουργός Εσωτερικών.

Ειδικότερα, το παιδί γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2006 εκτός γάμου και τον επόμενο μήνα ο φυσικός του πατέρας με συμβολαιογραφική πράξη το αναγνώρισε και συναινετικά το παιδί έλαβε το επώνυμο του φυσικού του πατέρα.

Όμως, 4 χρόνια μετά, η μητέρα του ανήλικου παντρεύτηκε με τρίτο πρόσωπο και έκτοτε, κάτω από την ίδια οικογενειακή στέγη ζουν και οι τρεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, ο σύζυγος της μητέρας περιβάλλει τον ανήλικο «με στοργή και αγάπη», ενώ «βαρύνεται αποκλειστικά με τη διατροφή του».

Στην συνέχεια, η μητέρα ζήτησε την αλλαγή του επωνύμου του παιδιού, ώστε να φέρει αντί του πατρικού επωνύμου, τον συνδυασμό του δικού της επωνύμου και του συζύγου της. Για την αλλαγή του επωνύμου η μητέρα του επικαλέστηκε «ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους», ενόψει της έλλειψης επικοινωνίας του φυσικού πατέρα -ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί από το έτος 2006- με το ανήλικο παιδί, αλλά και την φροντίδα του συζύγου της προς το παιδί.

Ο δήμαρχος απάντησε στο αίτημα ότι «δεν υφίσταται αρμοδιότητα του δημάρχου να προβεί σε αλλαγή του επωνύμου ανήλικων τέκνων, όταν γι' αυτά υφίσταται αμετάκλητος προσδιορισμός του επωνύμου τους με δήλωση των γονέων τους, διότι άλλως καταστρατηγούνται οι αναγκαστικού δικαίου διατάξεις του Αστικού Κώδικα, οι οποίες είναι ειδικές και υπερισχύουν των γενικών διατάξεων για πρόσληψη και αλλαγή επωνύμου».

Ακολούθως, η μητέρα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, αφού ερμήνευσε το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), την νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα, αναφέρει στην απόφασή του, ότι «το επώνυμο αποτελεί μεν στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, πλην η πρόσκτηση ή η αλλαγή του δεν απόκειται στην ιδιωτική βούληση, αλλά ενδιαφέρει τη δημόσια τάξη, ως θέμα συναπτόμενο με την ασφάλεια των συναλλαγών και των εννόμων εν γένει σχέσεων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ατόμου, χωρεί δε κατ' αρχήν διά της διοικητικής οδού (σσ δημάρχου κά».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το ΣτΕ, η αλλαγή του επωνύμου, προϋποτίθεται την συνδρομή συγκεκριμένων και σοβαρών λόγων, των οποίων η εκτίμηση ανήκει στην αρμόδια διοικητικής αρχής και προσθέτει ότι ο δήμαρχος, είναι δέσμιος «σε κάθε περίπτωση, προπαντός, να εκτιμά τους λόγους που επικαλείται ο αιτών τη μεταβολή του επωνύμου του και να αποφαίνεται εν όψει της σοβαρότητας των λόγων αυτών, εάν ενδείκνυται ή όχι να εγκριθεί η ζητούμενη μεταβολή, αιτιολογώντας ειδικά, από την άποψη αυτή, την απόφασή του».

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, στην αρμοδιότητα του δημάρχου, υπάγεται εκτός των άλλων περιπτώσεων και η αλλαγή επωνύμου, αναγνωρισθέντος ή υιοθετηθέντος τέκνου (άρθρα 15061-562 Α.Κ.).

Κατά την απόφαση του ΣτΕ, ο δήμαρχος δεν άσκησε την κατά το νομοθετικό διάταγμα 2573/1953 αρμοδιότητά του, δηλαδή δεν εξέτασε αν με βάση τους λόγους που εξέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, «ήταν ή όχι ενδεδειγμένη η μεταβολή του επωνύμου του υιού της, ώστε να δεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα με ειδική αιτιολογία».

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του δημάρχου και ανέπεμψαν την υπόθεση σε αυτόν, προκειμένου να αποφανθεί νόμιμα και αιτιολογημένα επί του αιτήματος της μητέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής