Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

Κορωνοϊός: Η μελέτη που παρουσιάζει το χειρότερο δυνατό σενάριο

coronavirus1 710x401

Ο φόβος για τη σύνδεση με τη φονική επιδημία του 1918

H άνοδος της θερμοκρασίας είναι ο παράγοντας στον οποίο ποντάρει όλο το… βόρειο ημισφαίριο προκειμένου να σταματήσει η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και τα συστήματα υγείας των πληγέντων χωρών να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Ο βασικός μετεωρολογικός παράγοντας που σχετίζεται με την ανθεκτικότητα των ιών δεν είναι βέβαια η θερμότητα, αλλά η υγρασία. Σε υψηλότερα επίπεδα υγρασίας ο ιός είναι λιγότερο επιδραστικός, καθώς τα μικρά μολυσμένα σταγονίδια που μεταφέρονται στον αέρα μέσω του βήχα είναι πολύ πιο πιθανό να προσελκύσουν υδρατμούς και να χαθούν τελικά στον αέρα προτού μεταφερθούν σε άλλο οργανισμό.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι η κοινή γρίπη επιβιώνει πιο εύκολα στην ανώτερη αναπνευστική οδό σε συνθήκες ξηρού καιρού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτές οι εποχιακές ενδείξεις ισχύουν και για τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, καθώς πρόκειται για ένα νέο στέλεχος με επιδημικά χαρακτηριστικά, στον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ευαίσθητος. «Αυτός ο τύπος καθυστερημένης εποχιακής ανταπόκρισης τείνει να συμβεί όταν ένα νέο στέλεχος της γρίπης τύπου Α εξαπλώνεται σε όλη την υδρόγειο», αναφέρει ο Jeffrey Shaman του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, που θεωρείται αυθεντία στην έρευνα για τη σύνδεση των αναπνευστικών ιώσεων με τις κλιματολογικές συνθήκες.

«Οι νέοι ιοί έχουν ένα προσωρινό, αλλά σημαντικό πλεονέκτημα. Πολύ λίγα άτομα του πληθυσμού είναι ανοσιακά σε αυτούς. Σε αντίθεση με τους παλιούς τύπους ιών, στους οποίους οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν αποκτήσει ανοσία και η μετάδοση πρέπει να γίνει μεταξύ των λίγων που είναι ευάλωτα. Ανάλογα με την εξέλιξη πορείας του νέου ιού, η εποχή «των κρυολογημάτων και της γρίπης μπορεί να γίνει η «εποχή των κρυολογημάτων, της γρίπης και του COVID-19», εξηγεί ο επιδημιολόγος Marc Lipsitch, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Λόγω της υψηλής επιδεκτικότητας του, ένας πανδημικός ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, περιορίζεται το καλοκαίρι και αναβαθμίζεται ξανά το Σεπτέμβριο», αναφέρει ο Shaman και προσθέτει: «Το πιθανότερο είναι να κάνει ο SARS-CoV-2 ένα διάλλειμα το καλοκαίρι, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού θα προετοιμάζεται για νέα έξαρση. Και κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθεί κατά τους μήνες αυτούς να κυκλοφορεί στο Νότιο Ημισφαίριο, λόγω της χειμερινής περιόδου».

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Βασιλείας και της Στοκχόλμης πήγαν ένα βήμα μπροστά τα δεδομένα που έχει στη διάθεση του ο Shaman, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ίσως τελικά να μην είναι καθόλου ενθαρρυντική εξέλιξη η σύνδεση της επίδρασης του νέου κορωνοϊού με εποχιακές παραμέτρους. Σε μια μελέτη που βρίσκεται επί του παρόντος σε επανεξέταση, οι ερευνητές μοντελοποίησαν τις επιπτώσεις της εποχιακής διακύμανσης του COVID-19, παρουσιάζοντας ένα μάλλον εφιαλτικό σενάριο.

Το μοντέλο τους υποδεικνύει ότι βιώνουμε μια «μικρή κορύφωση στις αρχές του 2020 σε εύκρατες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου, την οποία θα ακολουθήσει μια ακόμα μεγαλύτερη κορύφωση τον επόμενο χειμώνα». Με βάση τη συμπεριφορά άλλων κορωνοϊών οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ρυθμός μετάδοσης πράγματι θα μειωθεί με την έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά – καθώς θεωρείται αδύνατο να κυκλοφορήσει εμβόλιο έως το τέλος του 2020 – θα αυξηθεί ξανά απότομα από το επόμενο φθινόπωρο, μολύνοντας συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους!

Η μελέτη ονομάζεται «Δυνητικός αντίκτυπος της Εποχικής Δύναμης σε μια Πανδημία SARS-CoV-2». Μία από τις συγγραφείς αυτής, η Dr. Emma Hodcroft, εξήγησε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι απόλυτοι αριθμοί, αλλά το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν βαρύτερες επιπτώσεις εάν κάνει ξανά την εμφάνιση της η εποχιακή επίδραση. «Οι προβλέψεις μας είναι υποθέσεις, αλλά έχουν ως βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας για τη σύνδεση της εποχικότητας με άλλους κορωνοϊούς. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο και η μεγάλη έξαρση δεν είναι αυτή που ζούμε τώρα, το μοντέλο υποδηλώνει ότι μετά από το χειμώνα 2020-2021 ο ιός θα εξελιχθεί εκτός απροόπτου σε ένα παραδοσιακό εποχικό περιστατικό, όπως η γρίπη.

Υπάρχει ένα δυσοίωνο ιστορικό για μια πανδημική γρίπη που εμφανίστηκε την άνοιξη, αλλά χτύπησε με αγριότητα το φθινόπωρο. Tο Μάρτιο του 1918 ξεκίνησε ένα ξέσπασμα γρίπης στις ΗΠΑ, όταν στη στρατιωτική βάση του Κάνσας αναφέρθηκαν περισσότερα από 100 κρούσματα μόλυνσης. Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2018 αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη σποραδικές περιπτώσεις.

Η επόμενη και πολύ πιο έντονη φάση αυτού του εξελισσόμενου σε πανδημία ιού έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Μόνο τον Οκτώβριο η γρίπη σκότωσε 195.000 Αμερικάνους, δηλαδή περίπου έναν στους 500 ανθρώπους σε ολόκληρο το έθνος. Αν γίνει σύγκριση με σημερινά δεδομένα, αυτό σημαίνει περίπου 800.000 άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ…
 

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής