Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού...

Σχετικά πρόσφατα και εν μέσω απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας είδαμε με έκπληξη να παίρνουν άδεια παραγωγής τεράστια έργα ΒΑΠΕ καταστροφικά έργα φαραωνικών διαστάσεων με ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 122 μέτρα. Παράλληλα βέβαια γινόταν η κατάθεση του χειρότερου νομοσχεδίου, νόμος πλέον που καταργεί...

Τα κρυφά και τα ανεξιχνίαστα: Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

koronaios 710x401

Ο αριθμός των νοσούντων προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Τα μεγάλα προβλήματα με τον νέο κορωνοϊό είναι το ποσοστό θνησιμότητας στις μεγάλες ηλικίες και η ευχέρεια μεταδοτικότητάς του.

Το δεύτερο σχετίζεται με τα «κρυφά» κρούσματα, τους ανθρώπους με (καθόλου ή) ήπια συμπτώματα που έως και λίγες ημέρες πριν δεν έπαιρναν προφυλάξεις και δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με αυτό που ονομάζουμε «καραντίνα». Δεδομένου ότι χρειάζεται κάποιες ημέρες για να επωαστεί ο ιός, υπάρχει και η κατηγορία ανθρώπων που δυνητικά εντάσσονται στα σοβαρά κρούσματα και κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μπορεί να συμπεριφέρθηκαν ως «υγειονομικές βόμβες» για το περιβάλλον τους.

Στην κινέζικη επαρχία Χουμπέι, «κοιτίδα» της επιδημίας του κορωνοϊού και εν συνεχεία στην Ιταλία, οι αρχές υποτίμησαν ξεκάθαρα τη δύναμη των πραγματικών κρουσμάτων, δίνοντας για αρκετό καιρό βάση μόνο στα επιβεβαιωμένα. Αμφότερες πλήρωσαν και πληρώνουν αντίστοιχα το τίμημα της απώλειας πολύτιμου χρόνου έως ότου ληφθούν τα σκληρά μέτρα καραντίνας. Στη Χουμπέι τα αποτελέσματα αυτής είναι εντυπωσιακά, στην Ιταλία το σύστημα υγείας έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και απομένει να αποδειχθεί εν καιρώ ότι έστω και την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε ακόμα μεγαλύτερη συμφορά.

Στην Ελλάδα ο νέος κορωναϊός και η εξάπλωσή του παραμένουν αχαρτογράφητα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η πραγματική εικόνα της διασποράς -όπως και οι άνθρωποι που νοσούν- είναι πολύ μεγαλύτερη από την επίσημα καταγεγραμμένη. Ο αριθμός των νοσούντων από την ασθένεια που προκαλεί ο SARS–CoV-2 προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τα 118 επιβεβαιωμένα κρούσματα (108 και 10 άγνωστης, χωρίς συγκεκριμένη πηγή μόλυνσης δηλαδή) και αυτό μπορούν όλοι να το υποθέσουν. Το ομολόγησε άλλωστε και επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι υπάρχει εξάπλωση της νόσου στον πληθυσμό κι ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες.

Την αίσθηση για πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μετατρέπει σε βεβαιότητα η σύγχυση των συμπτωμάτων που έχει η νόσος COVID-19 με την κοινή εποχική γρίπη. Τα κοινά συμπτώματα στις δύο ασθένειες (βήχας, υψηλός πυρετός) καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του κορωνοϊού, καθώς ο ιός της γρίπης βρίσκεται στη φάση της υψηλότερης έξαρσης στη χώρα. Μέχρι χθες, Πέμπτη (12/03) ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει 90 θανάτους συνολικά και 217 νοσηλείες ασθενών από επιπλοκές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο διαχωρισμός των δύο ασθενειών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους επιστήμονες και όσο καθυστερείται η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού προς την άνοιξη που υποχωρεί η γρίπη, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχει η χώρα.

Ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση, αλλά και αυτό με βάση κάποια επιστημονικά δεδομένα που παραμένουν υπό διαμόρφωση. Ένα στοιχείο που δίνει μια εκτίμηση για τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων είναι ο αριθμός των θανάτων. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό θνητότητας με βάση τα πραγματικά (και όχι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα) είναι περίπου 1%. Με βάση μια τέτοια υπόθεση, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων στην Ελλάδα την ημέρα που μολύνθηκε ο 66χρονος συνταξιούχος καθηγητής (και τελικά απεβίωσε) ήταν περίπου 100. Η ημέρα εκείνη θα πρέπει να εκτιμηθεί μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου, καθώς ο μέσος χρόνος από τη στιγμή της μόλυνσης έως το θάνατο (αν αυτός συμβεί) είναι 16-18 ημέρες.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν και πόσος χρόνος χρειάζεται κατά προσέγγιση για να διπλασιαστούν τα κρούσματα σε μια (σχετικά πυκνοκατοικημένη) περιοχή. Με βάση την ανάλυση και ανάδειξη τους//medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> στο δημοφιλές πια άρθρο του συγγραφέα και ιδιοκτήτη on-line εκπαιδευτικής πλατφόρμας Tomas Pueyo, οι ημέρες αυτές είναι 6,2.

Άρα, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι την 24η Φεβρουαρίου είχαμε 100 κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με αυτή την υπόθεση ύστερα από έξι ημέρες θα είχαμε 200, ύστερα από 12 θα φτάναμε στα 400 και ύστερα από 18 (δηλαδή σήμερα 13/03) στα 800. Βέβαια ο τύπος αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων αντιστοιχεί μόνο σε περιοχές που ο ιός αφήνεται να αλωνίζει ανεξέλεγκτα και όχι σε περιπτώσεις λήψης έκτακτων μέτρων όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε σήμερα 800 κρούσματα δεν θα έχουμε σε έξι ημέρες 1600, δεδομένου ότι οι κοινωνικές επαφές θα έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής