Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020

Ο Αρχιεπίσκοπος στον Ιερό Ναό Παλαιοπαναγιάς Κάτω Στενής

arxiepiskpos palaiopanagia 5

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος κατευθυνόμενοι στη Στενή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, όπου στα όρια Στενής και Λούτσας, επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Παλαιοπαναγιάς Κάτω Στενής, στον οποίο τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Μεσσαπίων-Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς με συνεργάτες του και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Διρφύων Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

Ο ιστορικός αυτός Ιερός Ναός είχε γίνει στόχος αρχαιοκαπήλων το 1978, αφού τέσσερις τοιχογραφίες με τους Αγίους Ερμόλαο, Νικήτα, Μακάριο τον Αιγύπτιο και Νέστορα εκλάπησαν και είχαν χαθεί για αρκετά χρόνια, ώσπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν το 2006 σε γκαλερί στη Βασιλεία της Ελβετίας και το 2010 επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο.

Πριν από την κλοπή, η μόνη φωτογραφική απεικόνιση των τοιχογραφιών είχε αποτυπωθεί στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του τότε αρχιμανδρίτου και νυν Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου «Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας», το οποίο είχε εκδώσει το Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου. Αυτή η μελέτη, δημοσιευμένη το 1971, βοήθησε καθοριστικά στον εντοπισμό και ταυτοποίηση των τοιχογραφιών.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε οι τοιχογραφίες να επιστρέψουν στην Τοπική Εκκλησία της Χαλκίδος, όπου και κανονικά ανήκουν, αφού μάλιστα, το νέο Μουσείο στο Προκόπι, έχοντας όλες τις απαραίτητες άδειες του Υπουργείου Πολιτισμού, πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας για την διαφύλαξη και έκθεσή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο για την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολή μας, τόνισε το σπουδαίο ενδιαφέρον του για τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία όλης της Ελλάδος, καθώς και τον σεβασμό και την ευλάβεια που τρέφει προς τους Αγίους και τα σεβάσματα της Πίστεως εν γένει, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ιδιαίτερη υιική αγάπη και τον σεβασμό που τρέφουν οι κάτοικοι της Εύβοιας προς το πρόσωπό του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας και τα οποία δεν παύουν να εκδηλώνουν διαρκώς κάθε φορά που επισκέπτεται τον Τόπο και την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

Φωτογραφίες: Χρήστος Βασιλείου

arxiepiskpos palaiopanagia 1

arxiepiskpos palaiopanagia 1

arxiepiskpos palaiopanagia 1

arxiepiskpos palaiopanagia 1

 

 

romfea.gr