Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην περιοχή της Στενής

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου, ο ναός υποδέχεται τους κατοίκους των γύρω χωριών. Πραγματοποιείται λειτουργία και ακολουθεί γλέντι στον περίβολό του.

bec1

Ο σταυρεπίστεγος ναός της Παλαιοπαναγιάς έχει κηρυχθεί ιστορικό μνημείο και προστατεύεται από την αρχαιολογική υπηρεσία

 

bec15

Ο πλάτανος μπροστά από τον ναό

 

Μπορεί οι λιγοστές σκεπές του χωριού Λούτσα να φαίνονται στο βάθος του ορίζοντα, μέχρι εδώ όμως δεν φτάνει κανένας ήχος που να υποδηλώνει ανθρώπινη παρουσία ολόγυρα.

Κρυμμένος στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, υπό τη σκιά ενός υπεραιωνόβιου πλατάνου, στέκει ο ιερός ναός Παλαιοπαναγιάς.

Παρά το μικρό του μέγεθος, ο ναός της Παλαιοπαναγιάς είναι κατάγραφος με παραστάσεις αγίων. Τα έργα του συνδέονται με ζωγράφο του 16ου αιώνα της αποκαλούμενης σχολής των Θηβών. 

Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού αυτού εμφανίζεται στην κυρίως Ελλάδα, στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα . Πρόκειται, συνήθως, για μικρής κλίμακας θολοσκεπείς ναούς, μονόκλιτους ή τρίκλιτους, των οποίων η κατά μήκος καμάρα διακόπτεται από μία δεύτερη εγκάρσια και ψηλά τοποθετημένη καμάρα, έτσι ώστε στη στέγη να σχηματίζεται με σαφήνεια το σχήμα του σταυρού.

imagegen.ashx

Όσον αφορά, το εικονογραφικό σύνολο του ναού, αυτό χαρακτηρίζεται  για τον πλούσιο μνημειακό διάκοσμο, υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, Οι τοιχογραφίες του θεωρούνται εξαιρετικής τέχνης με επιτυχία αναλογιών και χρωμάτων.

bec14

b 2725 crw 2863

bec10

Αριστερά η τοιχογραφία του Αγίου Μακαρίου σε φωτογραφία που είχε βγάλει για τη μελέτη του ο νυν Αρχιεπίσκοπος και δεξιά η ίδια τοιχογραφία μετά τον επαναπατρισμό της το 2010