Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Η σημασία του νονού στη ζωή του παιδιού

Στην ελληνική χριστιανική παράδοση η απόδοση του ονόματος σε ένα μωρό είναι κάτι που το αναλαμβάνει ο νονός. Όμως ο ρόλος ενός νονού δεν είναι μόνο η ονοματοδοσία ή η αγορά της πασχαλινής λαμπάδας. Η πραγματικότητα είναι ότι η ανάληψη του ρόλου του νονού είναι πολύ μεγάλη τιμή, που έρχεται όμως με σημαντικές ευθύνες. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι  δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς πρέπει να κάνουν ως νονοί. Όμως σίγουρα υπάρχει σημαντικός λόγος που οι νονοί αποκαλούνται  «πνευματικός πατέρας» και «πνευματική μητέρα» του παιδιού που βάπτισαν.skitso vaptisi

Πώς όμως «γίνεσαι» ένας  νονός αντάξιος της σημασίας της λέξης;

Το να γίνει κάποιος νονός ενός μικρού παιδιού είναι μεγάλη τιμή. Οι γονείς επιλέγουν με προσοχή τον νονό του παιδιού τους και επιθυμούν έναν άνθρωπο που θα έχει ήθος και θα αγαπάει το μωρό τους. Υποχρεώσεις τυπικές μετά την τέλεση του μυστήριου, δεν υπάρχουν. Όμως η ουσία του συγκεκριμένου ρόλου είναι να μην ψάχνουμε για υποχρεώσεις αλλά οι νονοί να είναι άνθρωποι που ουσιαστικά θέλουν να είναι κοντά στο βαφτιστήρι τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ας δούμε ορισμένες περιπτώσεις:

  1. Ο νονός οφείλει να θυμάται σημαντικά γεγονότα στη ζωή του παιδιού. Τα γενέθλια, η γιορτή, όσο και αν φαντάζουν απλοϊκά και σίγουρα ότι ο νονός θα τα θυμηθεί, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο νονός τα λησμονεί εντελώς. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει σημασία το δώρο που δεν πήρε το βαφτιστήρι, αλλά η αντίληψη που του δημιουργείται ότι ο νονός του είναι όπως όλοι οι λοιποί μακρινοί συγγενείς, που σταδιακά απομακρύνονται από τα οικογενειακά γεγονότα.
  1. Να λειτουργεί ως ένας μέντορας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να είστε ένας ουσιαστικός νονός είναι να είστε «σύμβουλος» για το παιδί. Για κάποιους αυτό θα σημαίνει την ανάληψη του παραδοσιακού ρόλου της ύπαρξης ενός πνευματικού οδηγού για το βαφτιστήρι ή την παρουσία του νονού ως μέντορα σε άλλες πτυχές της ζωής του παιδιού. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο νονός κάνει το καλύτερό του για να δώσει ένα καλό παράδειγμα στο παιδί.
  2. Να δημιουργεί μνήμες στο παιδί. Όντας ο νονός παρών στη ζωή του παιδιού, σταδιακά δημιουργείται μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης. Αυτή η σχέση  με τη μεγάλωμα του παιδιού καλλιεργεί στο παιδί την εντύπωση και την  αίσθηση ότι πέρα από τους γονείς του, στη ζωή του είναι πάντα και ο νονός του, ως ένα πρόσωπο που μπορεί να νιώσει αγάπη και να λάβει στοργή και στήριξη σε όλα τα γεγονότα της ζωής του.

Ο ρόλος του νονού είναι παρά πολύ σημαντικός.  Ο νονός πρέπει να είναι συχνά παρών και να συντροφεύει το παιδί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Εξάλλου, ως νονός αποκτάς ένα παιδί χωρίς να το γεννήσεις. Οφείλεις να το καθοδηγείς, να το προστατεύεις, να το νοιάζεσαι και να του συμπαραστέκεσαι. Να είσαι το πρότυπό του και να ξέρει ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί όποτε σε χρειαστεί.

Όσο για την ελληνική δοξασία, ότι ο νονός μέσα από το λάδι που βάζει στο παιδί κατά την διάρκεια του μυστήριου της βάπτισης,  του μεταφέρει και κάποια από τα δικά του χαρακτηριστικά… είναι σίγουρα μια άποψη που μόνο ως δοξασία μπορούμε να το δούμε. Σε πιο απλή ανάλυση όμως, αυτό που μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι ο νονός με την παρουσία και το χαρακτήρα του μπορεί να εμφυσήσει θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του  στο πνευματικό του παιδί.