Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Οι μύθοι για τον καρκίνο

karkinos1

Παρανοήσεις σχετικά με τα αίτια του καρκίνου μπορεί να οδηγήσουν σε περιττή ανησυχία για την υγεία σας. Διάφορες αξιώσεις κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καθημερινά για αντικείμενα και προϊόντα, όπως πλαστικά και αποσμητικά, ως μυστικές αιτίες του καρκίνου. Προτού πανικοβληθείτε, μάθετε αν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτούς τους κοινούς μύθους.

Μύθος: Αντιιδρωτικά ή αποσμητικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τη χρήση αντιιδρωτικών ή αποσμητικών με τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και άλλες έρευνες.

Μερικές μελέτες έχουν προτείνει ότι τα προϊόντα αυτά περιέχουν βλαβερές ουσίες, όπως ενώσεις αλουμινίου και parabens που μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα. Καμία κλινική μελέτη δεν έχει δώσει ακόμα οριστική απάντηση στο ερώτημα του κατά πόσον τα προϊόντα αυτά προκαλούν καρκίνο του μαστού. Πάντως, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα προϊόντα δεν προκαλούν καρκίνο.

Εάν ανησυχείτε ακόμα ότι το αντιιδρωτικό αποσμητικό σας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν χημικές ουσίες.

Μύθος: Τα άτομα με καρκίνο δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη δεδομένου ότι μπορεί να κάνει τον καρκίνο να μεγαλώσει γρηγορότερα

Γεγονός: Η ζάχαρη δεν κάνει τον καρκίνο να μεγαλώσει γρηγορότερα. Όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, εξαρτώνται από το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη) για ενέργεια. Όμως, η παροχή περισσότερης ζάχαρης στα καρκινικά κύτταρα δεν επιταχύνει την ανάπτυξή τους. Ομοίως, η στέρηση ζάχαρης δεν επιβραδύνει την ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου.

Μύθος: Οι καλοί άνθρωποι δεν παθαίνουν καρκίνο

Πραγματικότητα: Στην αρχαιότητα η ασθένεια συχνά θεωρήθηκε ως τιμωρία για τις κακές ενέργειες ή σκέψεις. Σε μερικούς πολιτισμούς η άποψη αυτή εξακολουθεί να υπάρχει. Αν αυτό ήταν αλήθεια, όμως, πώς θα εξηγούσαμε τον καρκίνο ενός νεογέννητου;

Δεν υπάρχει απολύτως κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το γεγονός ότι ένας άνθρωπος αξίζει να πάθει καρκίνο.

Μύθος: Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός

Πραγματικότητα: Δεν χρειάζεται να αποφύγετε κάποιον που πάσχει από καρκίνο. Δεν μπορείτε κολλήσετε. Μπορείτε να τον αγγίζετε και να αφιερώνετε χρόνο μαζί του. Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη σας είναι πολύτιμη.

Αν και ο ίδιος καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός, μερικές φορές οι ιοί, οι οποίοι είναι μεταδοτικοί, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Παραδείγματα ιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο είναι οι εξής:

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Πρόκειται για μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου.

Ηπατίτιδα Β ή Γ. Ιοί που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή μέσω της χρήσης μολυσμένων βελόνων μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος.