Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Ο Νερόμυλος

 neromilow mitakis

Ο Νερόμυλος είναι η πρώτη μηχανή παραγωγής έργου που κατασκεύασε ο άνθρωπος, με τη χρήση φυσικής, ήπιας και ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Με τη δύναμη που δημιουργεί η πτώση του νερού από ψηλά και με τη βοήθεια του τροχού, η εφεύρεση αυτή άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία. Κινήθηκαν απλές και στη συνέχεια πολύπλοκες μηχανές, που κάλυψαν τις περισσότερες ανάγκες των προβιομηχανικών κοινωνιών.

Στο βιβλίο «Ο Νερόμυλος» του Γιάννη Μητάκη αναφέρονται τα πάντα όσα έχουν σχέση με τους νερόμυλους, αλλά και στην προσφορά τους στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική κλπ ζωή των προγενέστερων κοινωνιών.

Ο τρόπος λειτουργίας τους, η αρχιτεκτονική τους, αλλά και ότι άλλο έχει σχέση με παρόμοιες δραστηριότητες, όπως νεροτριβιές, μαντάνια, νεροπρίονα κ.α.

Επίσης παραμύθια παροιμίες, ανέκδοτα, αφηγήσεις για τους μυλωνάδες κ.α, αναφέρονται με γλαφυρό ύφος, μεταφέροντας μας νοερά στην παλιά εκείνη εποχή.

Σημείο αναφοράς βέβαια ο μύλος της Σταματάρας. Ένας μύλος που λειτούργησε από τα χρόνια της τουρκοκρατίας μέχρι πριν από 40-50 χρόνια.

Το εξώφυλλο είναι φιλοτεχνημένο από την Έφη Σαραντέα

 

Ο Γιάννης Μητάκης, Γεννήθηκε το 1962 και μεγάλωσε στη Στενή Ευβοίας. Ιδρυτής του ιστορικού-φιλολογικού περιοδικού «ΓΕΦΥΡΑ- Ιστορίας και πραγματικότητας» και διευθυντής του οικολογικού περιοδικού «ΕΝΑΛΛΑΞ».

mitakiss

 

Για πολλά χρόνια αρχισυντάκτης και στενός συνεργάτης του Γιάννη Γιαννούκου τόσο στην εφημερίδα «ΔΙΡΦΥΑΚΑ ΝΕΑ», όσο και υπεύθυνος ύλης και ένας από τους συγγραφείς της μνημειώδους έκδοσης «ΔΙΡΦΥΑΚΑ» .