Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Κυριακή, 22 Μαϊος 2022

ΑΜΦΙΘΕΑ

ΑΜΦΙΘΕΑ

AMFITHEA

Νέα ονομασία του χωριού από την αμφιθεατρική θέση στην οποία βρίσκεται .Το παλιό όνομα του χωριού είναι Γίδες το οποίο σύμφωνα με την παράδοση δόθηκε από Τούρκο πασσά ο οποίος εκεί είχε τα κοπάδια του.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση  αναφέρεται σαν Γίδαις με 5 οικογένειες. Πλούσιο και έφορο μέρος με πολλές καλλιέργειες.

Τα  μνημεία

Ανάμεσα στον δρόμο Αμφιθέας Στενής και δυο χιλιόμετρα από το χωριό σε υψόμετρο 180μ, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου διασώζεται Πύργος , ο οποίος εντάσσεται στο γενικότερο οχυρωματικό σχεδιασμό που είχαν φτιάξει οι Ενετοί. Είναι τέτοια η θέση του πύργου που έχει οπτική επαφή με τους υπόλοιπους πύργους της περιοχής.

Μέσα στο χωριό και σε πυκνή βλάστηση διασώζονται τα ερείπια του Πυργόπουλου.

Δεξιά στο κοιμητήριο του χωριού και σε υψόμετρο  230 μέτρων είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Δεξιότερα αυτού υπήρχε  πύργος μεγάλος, του οποίου ερείπια είχαν προλάβει οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Αριστερά του κοιμητηρίου  υπάρχει ημικατεστραμένο Πυργόπουλο ή «Πυργόπουλος».  Είναι το μοναδικό κτίσμα αυτής της μορφής όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλα τα Ενετικά φρούρια. «Πύργοι φρούρια» υπήρχαν πολλά , αλλά Πυργόπουλα πουθενά. Η απόσταση μεταξύ  του Πύργου και του Πυργόπουλου είναι αρκετά μεγάλη. Τα δυο αυτά κτίσματα συνδέοντο με υπόγεια σήραγγα, εντελώς αόρατη. Το Πυργόπουλο χρησίμευε μάλλον για αποθήκευση τροφίμων.

ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

Από την περιοχή του χωριού Αμφιθέα ,διήρχετο το μεγάλο υδραγωγείο που υδρεύετο  η Χαλκίδα. Σε πολλά σημεία της περιοχής μας , υπάρχουν μέχρι σήμερα απομεινάρια  του Υδραγωγείου, που είχε την αρχή του στο φαράγγι Χάβο των Καμπιών. Στη θέση «Κεραμίδι» σε κτήμα του Γρηγορίου Ιω. Μπασούκου έχει αποκαλυφθεί αγωγός και δεξαμενή από πορσελάνη, ο οποίος περνούσε από τη θέση «Καμινάκια» έφτανε στο Δοκό και κατέληγε στη Χαλκίδα.

Πανηγύρια

Στην Αμφιθέα   μετά την επιστροφή του χωριού από το ξωκλήσι της Βαγγελίστρας έπαιζαν έως αργά το βράδυ. Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού γινόταν στις 8 Μαΐου, του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου. Μεγάλο  πανηγύρι που συγκέντρωνε κόσμο από όλα τα χωριά. Όργανα έφερναν όλα τα μαγαζιά.

ΒΟΥΝΟΙ

Ανάμεσα στην Αμφιθέα και την Στενή βρίσκεται το μικρό αλλά πιο ιστορικό χωριό της περιοχής.

Το μοναδικό χωριό της περιοχής που για αιώνες ήταν μεταξοχώρι. Όλες σχεδόν οι οικογένειες ασχολούνταν με την παραγωγή του μεταξιού και για αυτό τον λόγο το χωριό είναι γεμάτο με μουριές. Σήμερα στους Βούνους μένουν μόνιμα 40-50 άτομα στην πλειοψηφία του μεγάλοι σε ηλικία. Στην πλατεία του χωριού λειτουργεί ταβέρνα με γνήσιες αυθεντικές γεύσεις του χωριού. Το χωριό ήταν μεγάλο βυζαντινό κέντρο και μεγάλο χωριό επί τουρκοκρατίας.

Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χωριού  διοργανώνει την γιορτή της μαγγουτόπιττας, ένα προϊόν που αφθονεί στους Βούνους. Γίνεται διαγωνισμός και βράβευση της καλύτερης μαγγουτόπιττας και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Σταυρεπίστεγος μονόκλιτος βυζαντινός ναός. Ήταν το καθολικό του χωριού στην βυζαντινή περίοδο. Οι τοιχογραφίες του ναού είναι κατεστραμμένες.

ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

Ναός βυζαντινού ρυθμού. Ο δεύτερος βυζαντινός ναός που διασώζεται στο χωριό των Βουνών. Ο νάρθηκας του ναού είναι κατεστραμμένος καθώς και οι αγιογραφίες εκτός από μερικά μικρά κομμάτια. Από την μέση και πάνω ο ναός ανακαινίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

ΠΥΡΓΟΣ

Γκρεμισμένος διατηρείται τοίχος πύργου σε υψόμετρο 230 μέτρων και μόνο στην ανατολική του πλευρά


ΒΟΥΛΑ

Μια από τις πολλές  λαξευμένες πέτρες της περιοχής που σύμφωνα με μια άποψη την χρησιμοποιούσαν για να βγάζουν το λάδι από τις ελιές.

ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

Κοντά στο χωριό διασώζεται τμήμα από το αρχαίο υδραγωγείο των Καμπιών.

ΛΟΥΤΡΟΥΣ

Αρχαία λουτρά ρωμαϊκής ή βυζαντινής περιόδου.

Πανηγύρια

Στους Βούνους  της Αγιασωτήρος και του Αι-Γιώργη.

ΓΛΥΦΑΔΑ

Η Γλυφάδα (πρώην Τσέργες), είναι κτισμένη επάνω σε μια πευκόφυτη πλαγιά της οροσειράς Δίρφης και με θέα προς τον Νότο την άγρια και επιβλητική κορυφή Δέλφη. Ανατολικά του χωριού το απέραντο και βαθυγάλανο Αιγαίο. Το χωριό πήρε το όνομά του από το υφάλμυρο νερό που αναβλύζει κοντά στη θάλασσα. Η Γλυφάδα απέχει 46χλμ. από τη Χαλκίδα και μπορείτε να την επισκεφθείτε μέσω Αγίου Αθανασίου. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη. Οι καταπράσινες πευκόφυτες εκτάσεις εναλλάσσονται με τα απόκρημνα και άγρια βουνά. Το γραφικό χωριό συνδυάζει υπέροχα το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο των πεύκων. Προσφέρεται για ξεκούραση και ηρεμία.

Το χωριό

Η Γλυφάδα έχει 300 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την εκμετάλλευση των δασών. Αν επισκεφτείτε το χωριό, φροντίστε να προμηθευτείτε τα τοπικά προϊόντα που είναι τα γνησιότερα και τα αγνότερα που μπορείτε να βρείτε.

Οικισμοί

Αγριοσυκιά: Βρίσκεται 4χλμ. βόρεια του χωριού. Καταπράσινος γραφικός οικισμός με πολλά πετρόχτιστα σπίτια.

Κοτσίκια, Νίκη (Αρκουδοσουβάλα)

Κερασιά: Όμορφοι οικισμοί πνιγμένοι στο πράσινο των πεύκων σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ο ένας από τον άλλο. Σε 1,5χλμ. βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πετάλη, η καλύτερη  της περιοχής.

Παραλίες

Πετάλη: Μεγάλη παραλία με κάτασπρη αμμουδιά. Τα πεύκα φθάνουν ως τη θάλασσα.

Γλυφάδα: Μικρός όρμος, που χρησιμοποιείται και σαν αλιευτικό καταφύγιο.

Βυθόρι: Βρίσκεται σε ευθεία θέση με το χωριό και απέχει 3χλμ

Πανηγύρια

Στις Τσέργες 26 -9 του Αγιαννιού, στην Αγριοσυκιά 20 -7 του προφήτη Ηλία και στα Κοτσίκια του Αγιαννιού .