Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Κυριακή, 22 Μαϊος 2022

ΚΑΘΕΝΟΙ - ΚΑΜΠΙΑ

ΚΑΘΕΝΟΙ

Κάθε ένας με τον νου του. Η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία του χωριού. Η ίδρυση του χωριού έγινε πολύ πριν την τουρκοκρατία . Η παράδοση αναφέρει ότι υπήρχε διχογνωμία για το που έπρεπε να κτιστεί το νέο χωριό. Ετσι αποφάσισαν να διαλέξουν τον νέο τόπο με την λογική της διατήρησης των τροφίμων. Ο καθένας άφησε από ένα κομμάτι κρέας στο μέρος που επιθυμούσε. Μετά τρεις ημέρες το κομμάτι που είχαν αφήσει στην τωρινή θέση του χωριού ήταν το μόνο που δεν είχε χαλάσει.  Μετά την απελευθέρωση αρκετοί Βαβουλιώτες  και Ακριώτες μετοίκησαν στο χωριό.

Στην περιοχή των Καθενών έχουν βρεθεί πάρα πολλά ευρήματα όλων των ιστορικών περιόδων. Πλήθος νεολιθικών οικισμών μαρτυρά πυκνή οίκηση αυτή την περίοδο. Στη θέση Ντούγλη υπήρχαν μαρτυρίες για Κυκλώπειο τείχος, στη θέση Βελανίδι και Γραμονή βρέθηκαν πέτρες με σκαλισμένο κοίλωμα στο πάνω μέρος ενώ στη θέση Αλαφόκαμπος πολύ κοντά στα Έρια βρέθηκαν επιτύμβιες πλάκες οι οποίες εκτίθενται στο μουσείο της Χαλκίδας.

ΕΡΙΑmnimiaeriakatheni1

Μέσα στα πολλά νερά και σε οργιώδη βλάστηση βρίσκεται ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος(13-16 αιώνας)   Η ιστορία της περιοχής χάνεται στον μύθο αφού κάποιοι  μελετητές συνδέουν την ονομασία της περιοχής με τον Υριέα πατέρα του μυθολογικού Άγριου Λύκου.

ΑΓΙΑ ΤΡΙΤΗ

Κατεστραμένος ναός στην τοποθεσία Μαργέλια που σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μεσαιωνικός οικισμός.

ΚΑΜΠΙΑ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η φάβα του χωριού, η οποία είναι η καλύτερη της Εύβοιας

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Οικισμοί

Καμπιά:

Το χωριό είναι κτισμένο στην πλαγιά του Μέγα-Λόγγου και επάνω στο φαράγγι του Χάβου. Στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού, θα γευτείτε τα νόστιμα ντόπια κρέατα και τη φημισμένη πέστροφα, παραγωγής του χωριού.

Αγία Κυριακήagia kiriaki kato kampia evia 005

Μικρός οικισμός με πολύ παλιά σπίτια, κτισμένος κοντά στην ομώνυμη σπηλαιώδη εκκλησία. 

Σε πεντακόσια μέτρα ανατολικά της εκκλησίας, βρίσκεται εγκαταλειμμένος οικισμός των Κάτω Καμπιών. Τα σπίτια του παλιού οικισμού είναι τουλάχιστον 300 ετών.

 

 

 

 

 

Σκουντέρι:

Κτηνοτροφικός χειμερινός οικισμός 4,5χλμ. νότια του χωριού. Ο οικισμός είναι κολλημένος με τον οικισμό Πύργος της κοινότητας Στενής. Στην περιοχή υπάρχει παλιός ενετικός πύργος και παλιές εκκλησίες, καθώς και παλιά λιοτρίβια.

Ιστορικές τοποθεσίες

Το αρχαίο υδραγωγείο στο φαράγγι του Χάβου:

Τριακόσια μέτρα πριν την είσοδο του χωριού, δεξιά του δρόμου, βρίσκεται το αρχαίο υδραγωγείο.

Στα Καμπιά του Αι Γιάννη στις 29-8. Όπως λένε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Καμπιώτες παλαιότερα αυτό ήταν το μεγάλο πανηγύρι και όχι της Αγίας Κυριακής. Επίσης  του Αγίου Νικολάου 6-12.