Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Κυριακή, 22 Μαϊος 2022

ΛΟΥΤΣΑ - ΜΙΣΤΡΟΣ - ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ - ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

ΛΟΥΤΣΑ

LOUTSA

Όμορφο γραφικό χωριό κτισμένο στους πρόποδες της Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας. Το χωριό ατενίζει τη Δίρφη με την επιβλητική της παρουσία και τη σπάνια άγρια ομορφιά της. Η Λούτσα απέχει 30χλμ. από τη Χαλκίδα. Έχει 400 κατοίκους που ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Ιστορικές τοποθεσίες

Μνημεία

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αγ. Παρασκευή:

Σταυρεπίστεγος βυζαντινός ναός του 14ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες είναι σπάνιας ομορφιάς και αξίας.

Αγ. Δημήτριος:

Μέσα σε πανέμορφο τοπίο με αιωνόβιους πλάτανους είναι κτισμένο το μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου, το κρυφό σχολειό της περιοχής στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ορειβασία

Από το χωριό ξεκινούν πολλοί ορειβάτες για να ανέβουν τη Δίρφη.

Περιπατητικές διαδρομές

Τα μονοπάτια της Δίρφυς προσφέρονται για περίπατο, από τους φίλους της φύσης και της ηρεμίας.

Φαράγγι της Αγάλης:

Δύο χιλιόμετρα από το χωριό είναι η είσοδος του πανέμορφου φαραγγιού.

Το έθιμο της Καζανίτσας:

Κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνει το παλιό έθιμο της Καζανίτσας. Η γιορτή γίνεται για το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη, το πέρασμα των τσοπάνηδων από τα χειμαδιά στα βουνά και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

Θα βρείτε:

Το χωριό έχει γραφικά καφενεδάκια που προσφέρουν και φαγητό.

Πανηγύρια

Στη Λούτσα του Βροντά.

 

ΜΙΣΤΡΟΣ

MISTROS

Ανέκαθεν κτηνοτρόφοι, ελαιοπαραγωγοί και ρετσινάδες.

Τα τελευταία 150 χρόνια τρείς φορές άλλαξαν την τοποθεσία του χωριού οι κατοικοί του. Παλιός τόπος κατοικίας ο Παλιόμιστρος. Μιάμιση περίπου ώρα η απόσταση με τα πόδια από την Σέττα. Εκεί διασώζεται και σήμερα η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.

Κατόπιν μεταφέρθηκαν στον Ανω Μίστρο. Εκεί διασώζονται τρεις εκκλησίες. Το παλιό καθολικό του Αγίου Δημητρίου ,ο Αι Λιάς το κοιμητήριο και ο Αγιος Χαράλαμπος.

Κατόπιν κατέβηκαν στο σημείο που είναι σήμερα το χωριό στο Χάνι. Παλιό χάνι ιδιοκτησίας Γιώργου Τσώκου και Παναγιώτη Ντάρλα το οποίο εξυπηρετούσε βασικά τους Κουμιώτες..

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Δρακοσπηλιά, Ζεστό νερό, Κοτρώνι: Ίχνη συνεχόμενης οίκησης από την νεολιθική περίοδο εως την κλασσική περίοδο.

ΠΥΡΓΟΣ ΜΙΣΤΡΟΥ

Σε υψόμετρο 250 μέτρων κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Της Αγίας Μαρίνας στο σημερινό χωριό, του Αγίου Δημητρίου στον Πάνω Μίστρο και της Αγίας Παρασκευής στον Παλιόμιστρο.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

Κτηνοτροφικός οικισμός ,με το πανηγύρι του Βροντά από τα λίγα που διατηρεί τα παλιά έθιμα ατόφια, τον αγώνα δρόμου και την δημοπρασία.

 

ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ

Όμορφο γραφικό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες της Δίρφυς και επάνω στον κατάφυτο, από τεράστια πλατάνια και οργιώδη βλάστηση, παραπόταμο του Μεσάπειου. Το χωριό είναι πεντακάθαρο και πολύ περιποιημένο με ωραία σπίτια, μεγάλες αυλές, γεμάτες λουλούδια και οπορωφόρα δένδρα.

Το χωριό

Σε όλο το χωριό θα βρείτε βρύσες με τρεχούμενα νερά και βλάστηση κάθε είδους, αλλά εκεί που αντικρίζει κανείς την αληθινή πανδαισία της φύσης, είναι το ποτάμι στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού, όπου μπορεί ο επισκέπτης να σταθμεύσει και να δροσιστεί στις ¨ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΥΣΕΣ¨ κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πλατανιών. Λίγο πιο κάτω, στην όχθη του ποταμού βρίσκεται το μοναστήρι της ¨ΠΑΝΑΓΙΑΣ¨, όπου κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας. Στο χωριό θα βρείτε όμορφα και πεντακάθαρα καταστήματα όπως Σούπερ Μάρκετ, καφετερίες,  ταβέρνες με ντόπια κρέατα, τοπικές σπεσιαλιτέ και ότι άλλο θελήσετε. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει πάρκο με πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και χώρους αναψυχής.  Θα ήταν παράλειψη του επισκέπτη του χωριού Πάλιουρα, να μην επισκεφθεί και το φαράγγι της Αγάλης, όπου φθάνοντας στην είσοδο του, εναλλάσσονται μπροστά του καταπράσινες πλαγιές με άγρια βλάστηση και απόκρημνοι βράχοι με ποικίλους χρωματισμούς, δοκιμάζοντας έτσι τις αισθήσεις του και την φυσιολατρική του διάθεση. Το φαράγγι της Αγάλης έχει 1χλμ.  Άνετης πεζοπορίας  περίπου και οι κοίτες του είναι κατάσπαρτες από πλατάνια και κάθε λογής βλάστηση. Έχει πολλά τρεχούμενα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και πολλές πηγές, απ’ όπου γίνεται και η ολική ύδρευση του Πάλιουρα.