Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΚΡΥΚΑΠΑ - ΑΤΤΑΛΗ - ΒΑΒΟΥΛΑ

MAKRIKAPA

ΜΑΚΡΥΚΑΠΑ

Δύο καταπράσινα – γεμάτα πεύκα και ελιές – βουναλάκια κατεβαίνουν μέχρι το ποτάμι κι εκεί ανταμώνουν με τα τεράστια πλατάνια, τις λυγαριές και τις πικροδάφνες του ποταμού. Μέσα σ’ αυτό το σαν ζωγραφιά τοπίο είναι κτισμένη η Μακρυκάπα. Από ψηλά την αγναντεύουν τα Εφτακόνακα ο δεύτερος οικισμός της κοινότητας, χαμένος μεσ’ την πυκνή μυρωδάτη βλάστηση κ τα μεγάλα πεύκα. Η  πρώην κοινότητα Μακρυκάπας απέχει 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 1.039 κατοίκους. Το χωριό δεν διαθέτει καταλύματα για να μείνετε, αλλά είναι γεμάτο από καφενεία, ταβέρνες και καφετερίες. Μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι σας δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια.

Ιστορικές τοποθεσίες

Σ’ όλη την περιοχή βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και αγγεία από την νεολιθική εποχή ως τους κλασικούς χρόνους, γεγονός που αποδεικνύει την συνεχιζόμενη οίκηση της περιοχής. Στα Εφτακόνακα βρέθηκαν πλήθος παλαιολιθικών εργαλείων.

ΒΑΒΟΥΛΑ:

Ο τόπος καταγωγής των κατοίκων της Μακρυκάπας. Βρίσκεται 6χλμ. Β.Α. του χωριού στη νότια πλευρά της Ταναΐδας. Από τη μορφολογία του χωριού και τις οχυρώσεις, είναι φανερό ότι οι κάτοικοι ζούσαν εκεί από τον φόβο των επιδρομών. Τα Βάβουλα κτίστηκαν την εποχή της Φραγκοκρατίας. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας ζούσαν στο χωριό 600 οικογένειες. Μετά την απελευθέρωση το χωριό άρχισε σιγά-σιγά να αδειάζει, ώσπου το 1882 έφυγε και ο τελευταίος κάτοικος. Η προσφορά του χωριού στον αγώνα εναντίον των Τούρκων είναι ανεκτίμητη.

ΑΤΤΑΛΗ

ATTALI

Η  πρώην κοινότητα Άτταλης, σήμερα αποτελεί ΔΔ  του Δήμου Μεσσαπίων  απέχει 29χλμ. από την Χαλκίδα και έχει 547 κατοίκους οι οποίοι μένουν σε δύο οικισμούς.

Άτταλη: Επίμηκες γραφικό χωριό χτισμένο δεξιά και αριστερά του δρόμου. Όλο το χωριό είναι πράσινο, αλλά εκεί που γίνεται αληθινός οργασμός της φύσης είναι στο τέλος της ανατολικής πλευράς του χωριού, που καταλήγει σε μια καταπράσινη ρεματιά με τεράστια πλατάνια και κάθε λογής βλάστηση. Εκεί θα βρείτε πολλά ταβερνάκια – όπως και σε όλο το χωριό άλλωστε- και μπορείτε να γευθείτε καλοψημένα κρέατα στα κάρβουνα, καθώς και το τοπικό ασύγκριτο τηγανόψωμο.

Πλατάνα: 3χλμ. αριστερά της Άτταλης γραφικό καταπράσινο χωριό με όμορφη θέα. Το χωριό ονομάστηκε έτσι, από έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο, που δυστυχώς κόπηκε, επειδή προφανώς έκρυβε τη θέα!

Μνημεία

Αγ. Νικόλαος και Παναγιά

Δύο παλιές εκκλησίες, πολύ κοντινές με μπερδεμένα τα αρχιτεκτονικά τους μέλη. Ο Άγ. Νικόλαος υπήρξε το καθολικό του παλιού μοναστηριού, πιθανότατα 11ου αιώνα. Οι δύο ναοί έχουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κοντά στους δύο ναούς βρίσκεται νεότερος ημιερειπωμένος, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.