Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 17 Μαϊος 2022

Το Καταφύγιο

ΤΟ  ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΔΙΡΦΗΣ

 


Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη σε υψόμετρο 1120 μ.,
σε δεσπόζουσα θέση, με θέα τόσο προς τον Ευβοϊκό κόλπο όσο και προς το Αιγαίο, απ' όπου σε μέρες με διαύγεια και καλή ορατότητα μπορούμε να δούμε τα νησιά των Σποράδων.
 Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, που τελείωσε το 2001, το καταφύγιο διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και στις δύο από αυτές υπάρχουν εγκαταστάσεις κουζίνας για εξυπηρέτηση διαφορετικών ομάδων. Διαθέτει 50 κρεβάτια και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 55
άτομα.


Το εσωτερικό του καταφυγίου

Όλος ο εξοπλισμός είναι καινούργιος: κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, εξοπλισμός εστίασης, τραπέζια, πάγκοι,... που δίνουν μία νότα αρχοντιάς και καθαριότητας. Η θέρμανση εξασφαλίζεται τόσο από τα τρία τζάκια που αναφέραμε, όσο και από το καλοριφέρ, τα οποία προσδίδουν θαλπωρή και άνεση τις κρύες μέρες του χειμώνα.Γιά την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών υπάρχουν τέσσερις εσωτερικές τουαλέτες και δύο ντους. Επίσης το καταφύγιο διαθέτει καρτοτηλέφωνο που λειτουργεί ασύρματα γιά απρόσκοπτη λειτουργία και γεννήτρια γιά να καλύπτει τις ανάγκες διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόσβαση στο καταφύγιο.

Τα πούλμαν οδικά μπορούν να φθάσουν μέχρι την ράχη Συκά (δες τον χάρτη στο τέλος της σελίδας), από εκεί μέχρι το καταφύγιο είναι περίπου 20 λεπτά με τα πόδια. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο χωματόδρομος οδηγεί μέχρι το καταφύγιο αλλά είναι προσβάσιμος μόνο σε Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Γιά τους ορειβάτες που θέλουν να περπατήσουν υπάρχει το μονοπάτι Σ1 που ξεκινά από το γήπεδο της Άνω Στενής και οδηγεί στο καταφύγιο σε χρόνο 2 ωρών. Επίσης υπάρχουν και τα μονοπάτια Σ2 και Σ3. Το Σ2 οδηγεί στην αρχή του δάσους που συναντάμε στη διαδρομή από τη ράχη Συκά προς το Ξηροβούνι, οπότε βγαίνουμε στη ράχη Συκά και από εκεί πάμε στο καταφύγιο, σύνολο χρόνου 3 ώρες. Το Σ3 οδηγεί στο Ξηροβούνι και από εκεί ράχη Συκά - καταφύγιο, σύνολο χρόνου 4 ώρες.


                                                 

Από το καταφύγιο γιά την κορυφή της Δίρφυς υπάρχει μονοπάτι πολύ καλά σηματοδοτημένο που οδηγεί εκεί σε 2,5 ώρες. Θα πρέπει να επισημανθεί στους φίλους ορειβάτες ότι η Δίρφη έχει της δικές της ιδιομορφίες και πολύ εύκολα κλείνεται από σύννεφα, ιδίως αν φυσούν βόρειο, βόρειο-δυτικοί άνεμοι, οπότε συμπυκνώνονται οι ατμοί του Αιγαίου πάνω στη Δίρφη και παράγονται σύννεφα όπως στα Καζάνια του Ολύμπου. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή όταν ο καιρός δεν είναι καλός, διότι εύκολα μπορεί να χαθεί το μονοπάτι και να γίνει δύσκολη η επιστροφή.

  • Διαχείριση καταφυγίου

Το καταφύγιο είναι ιδιοκτησία του ΕΟΣ Χαλκίδας, η διαχείρισή του γίνεται από το διοικητικό συμβούλιο και υπεύθυνος είναι ο Έφορος του καταφυγίου.
Η διανυκτέρευση κοστίζει 10 ευρώ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων και 12 ευρώ για τα μη μέλη.
Το καταφύγιο λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με τον έφορο καταφυγίου.

  • Τηλέφωνα επικοινωνίας

Καταφύγιο: Τηλ. 22280 25655
Έφορος καταφυγίου: Σπυριδάκης Παναγιώτης Τηλ. 697 0809822
Φύλακας καταφυγίου: Ματούλα Βαλκώνη Τηλ. 6940687312
ΕΟΣ Χαλκίδας Τηλ. 22210 25230 κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-21:00

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.eoschalkidas.gr (Ορειβατικός σύλλογος Χαλκίδας)

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Γιά τα μονοπάτια που οδηγούν στό καταφύγιο δείτε την σελίδα   'Διαδρομές - Μονοπάτια'.