Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 17 Μαϊος 2022

ΧΙΛΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

hiliadou 104 resize

Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία της κεντρικής Εύβοιας, στην πλευρά που βλέπει στα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου. Εκεί που οι κατάφυτες πλαγιές της Δίρφης συναντούν τη θάλασσα, γαλάζιοι κολπίσκοι, παραλίες με άμμο, νησάκια, σπηλιές, σπαρμένοι ογκόλιθοι στην αμμουδιά αλλά και πάνω στη θάλασσα, συνιστούν μια ανεξάντλητη «παιδική χαρά» για τους φίλους της φύσης και της αναρρίχησης.

Στην Χιλιαδού λειτουργεί και μια επίσημη παραλία γυμνιστών στο σε έναν ξέχωρο κολπίσκο στο βόρειο άκρο της ακτής.Μια κατάφυτη ρεματιά με πλατάνια, καστανιές, σπάρτα και φτέρες, οδηγεί στην αμμουδιά. Γύρω ψηλά βράχια, που στέκονται σαν πύλες στην έξοδο της ρεματιάς προς τη θάλασσα. Ανάμεσα στα πλατάνια ένα πεντακάθαρο ποταμάκι χύνεται στη θάλασσα μέσα από ένα περίεργο σύμπλεγμα βράχων. Η ροή του κρατά πολλές χρονιές ως τον Αύγουστο.

Η οργιώδης βλάστηση ως το κύμα δίνει ένα διαφορετικό χρώμα, δίνοντας την αίσθηση βουνού παρά θάλασσας, σ' αυτή την Αιγαιοπελαγίτικη ακτή. Η παραλία Χιλιαδού έχοντας βόρειο προσανατολισμό είναι εκτεθειμένη στους «υστερικούς» ανέμους του Αρχιπελάγους. Το χειμώνα τα κύματα πλημμυρίζουν την παραλία φτάνοντας πολλές φορές ψηλά ως τον μικρό χωματόδρομο και τα λιγοστά σπίτια του οικισμού. Αυτή η «μανία» του Αιγαίου καθαρίζει κάθε υποψία μόλυνσης στην περιοχή.XILIADOU8


Τα βράχια είναι παντού σπαρμένα μέσα και έξω από τη θάλασσα. Χωρίζουν την ακτή σε μικρότερες απομονωμένες παραλίες. Προσφέρουν τη σκιά τους στους κολυμβητές και ευχάριστες προκλήσεις σε όσους ασχολούνται με την αναρρίχηση.Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη θαλασσινή σπηλιά που βρίσκεται στη βραχώδη ακτή 100 μέτρα βόρεια από την παραλία των γυμνιστών. Το θαλασσινό νερό εισχωρώντας στην σπηλιά παίρνει ένα ιδιαίτερο ασημένιο και πρασινογάλαζο χρωματισμό. Η δεύτερη έξοδος της σπηλιάς είναι υποθαλάσσια. Κάνοντας ένα μικρό μακροβούτι ξαναβρίσκεστε στον ήλιο και το φως.Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί κάποια σπίτια και 4-5 ταβέρνες με ιδιαίτερα φιλική εξυπηρέτηση.

Τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου οι επισκέπτες είναι πολλοί, διαταράσσοντας τη γαλήνη της περιοχής. Ορισμένοι αναζητώντας σκιά στήνουν τα αντίσκηνά τους κάτω από τα βράχια που χρησιμοποιούνται για αναρρίχηση. Πέρα από το ότι εμποδίζουν την πρόσβαση των αναρριχητών, η κατασκήνωση κάτω από αυτά τα βράχια είναι επικίνδυνη γιατί συχνά πέφτουν πέτρες.ιστορικά στοιχείαΗ ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το εκκλησάκι και παλιό μοναστήρι, της Παναγίας της Χιλιαδούς. Βρίσκεται στα δεξιά της δροσερής ρεματιάς κατεβαίνοντας λίγο πριν τα βράχια του στομίου. Λέγεται πως ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα γιορτάζοντας τη νίκη κατά των πειρατών. Η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι της περιοχής περηφανεύονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές.PANAGIAxiliadou3

Πως θα πάτεΑπό την Εθνική οδό φτάνουμε στη Χαλκίδα. Μέσω Νέας Αρτάκης ανηφορίζουμε για το όμορφο ορεινό χωριό Στενή. Συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε πάντα με καλή ασφάλτινη οδό ως το διάσελο της Δίρφης. (Υψόμετρο 1000μ). Εκεί ανάμεσα στα έλατα της Δίρφης αντικρίζουμε το Αιγαίο. Ακολουθεί κατηφορικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος ως τους Στρόπωνες. Λίγο πριν το επόμενο χωριουδάκι, τη Λάμαρη ο δρόμος γίνεται σχετικά βατός χωματόδρομος (10 Χλμ.) με ατέλειωτες στροφές ως τη Χιλιαδο ύ. (Χαλκίδα - Χιλιαδού 60 περίπου χλμ.). Συνολικά 2 - 3 ώρες από την Αθήνα.Αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο μπορείτε να φτάσετε ως τη Χαλκίδα με το τρένο (ΟΣΕ τηλ. 5240601, 5240646-8) και από εκεί να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο του ΚΤΕΛ.(τηλ. 0221-22640)

Η αναρρίχησηΤα βράχια σχετικά μικρά διάσπαρτα πάνω στην αμμουδιά προσφέρονται για ατέλειωτο αναρριχητικό παιγνίδι (bouldering). Χωρίς σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό, μόνο με τα παπουτσάκια αναρρίχησης, μπορείτε να τραβερσάρετε τους βράχους πάνω απ' τη θάλασσα ή να σκαρφαλώσετε μικρά αρνητικά περάσματα. Ο βράχος είναι σκληρός ασβεστόλιθος, αρκετά κοφτερός. Συχνά απαιτεί δυναμικές κινήσεις. Προσοχή εκεί που τον βρέχει η θάλασσα είναι συνήθως γλιστερός. Το ύψος των βράχων μεταβάλλεται από χρονιά σε χρονιά. Οι βράχοι βρίσκονται πάνω στην αμμουδιά. Κάποιες χρονιές οι θάλασσα εναποθέτει άμμο οπότε οι διαδρομές μικραίνουν. Κάποιες χρονιές -όπως η φετινή- την ξαναπαίρνει με αποτέλεσμα οι πρώτες πλακέτες των διαδρομών να «ανεβαίνουν» πολύ ψηλά.Κεντρική παραλία (Αντικριστοί βράχοι) Στο μέσο της κεντρικής παραλίας, εκεί που βρίσκονται δυο μεγάλοι αντικριστοί βράχοι θα ανακαλύψετε πιο ψηλές διαδρομές που για να σκαρφαλωθούν χρειάζονται σχοινί και αναρριχητικό εξοπλισμό.
Παραλία γυμνιστών. Μεγάλη σπηλιά και λείος βράχος απέναντί της (Ινδιάνος). Μέσα στη σπηλιά ελίσσεται μια πολύ δύσκολη διαδρομή. Ονομάζεται «Resistance» και είναι μια από τις πιο δύσκολες στην Ελλάδα.
Ακριβώς απέναντι είναι ο τοίχος του Ινδιάνου. (Ο βράχος ονομάζεται έτσι γιατί με το φως του φεγγαριού μοιάζει με κεφάλι Ινδιάνου με φτερό στο κεφάλι του.)

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο: http://www.hiliadou.gr